fbpx

UniCredit Bank reține ilegal bani din pensii în cazul conturilor poprite. OUG 32/2020 interzice asta!

Bătaie de joc la UniCredit Bank: O pensionară din Cluj a rămas fără o treime din pensie în plină stare de urgență. I s-a pus poprire pe cont pentru o presupusă datorie veche, la cererea recuperatorilor KRUK. Dar până și aceștia au înțeles că executarea pensiilor este acum suspendată și i-au returnat banii din luna mai. Executorul a notificat banca să-i pună la dispoziția pensionarei toată pensia pe perioada prevăzută de OUG 32/2020, iar în 12 iunie, UniCredit i-a oprit din bani din nou.

În data de 13 mai, când era stare de urgență, UniCredit Bank i-a oprit o treime din pensie și a virat-o în contul societății de executori Morari și Asociații din Baia Mare. Aceștia au dat-o mai departe firmei de recuperări KRUK. Fiul pensionarei, care este împuternicit pe cont, a reclamat situația executorului judecătoresc. ”Noi nu am știut că banii sunt din pensie. Banca nu trebuia să-i elibereze”, a spus executorul Marius Morari. După ce acesta a semnalat problema celor de la KRUK, aceștia i-au înapoiat suma pensionarei. Un operator UniCredit de la linia telefonică de relații cu clienții și-a cerut atunci scuze și a spus că va sesiza departamentul de popriri.

În data de 26 mai, UniCredit a primit adresa executorului judecătoresc, prin care i se pune în vedere să lase toți banii în contul pensionarei, în baza articolului 18 din OUG 32/2020.

Art. XVIII. – (1) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale de pensii. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi.

”În cazul de față, debitoarea (…) încasează sume de bani de la Casa Județeană de Pensii, astfel considerăm că Banca trebuie să-i pună la dispoziție debitoarei sumele de bani până la expirarea perioadei prevăzute de OUG 32/2020”, se arată în adresa executorului.

În 12 iunie, surpriză! Iar s-a reținut o treime din pensie. După ce au fost contactați telefonic, reprezentanții UniCredit au comunicat că, fiind o situație temporară, beneficiarul contului trebuie să facă cerere lunar pentru a i se returna banii reținuți. În cele din urmă, pensionarei i s-a pus la dispoziție în cont toată pensia.

Ulterior. un anume Alexandru Cornel Felea de la UniCredit ne-a comunicat pe e-mail urmtăoarele: ”Va informam ca incepand cu data de 15.05.2020, urmare a incetarii starii de urgenta, asteptam comunicarea documentelor legate de popriri (popriri, ridicari, altele)  exclusiv in original la sediul institutiei noastre.” Se pare că acesta nu a citit bine OUG 32/2020, unde scrie că ”fără alte formalități din partea beneficiarilor”

Comments

comentarii

Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!