fbpx

Viituri în Maramureș în zonele unde s-au defrișat ilegal păduri FOTO

Viiturile fac prăpăd în Maramureș.  Efectele urgiei naturii puteau fi mult diminuate dacă munți întregi n-ar fi rămas fără pădure din cauza mafiei lemnului din zona Borșa.

Pericol de inundații la Borsa după 24 de ore de ploi continue. Primăria Borsa a anunțat că râurile Cisla și Vișeu au atins cota maxima. Sunt afectate vaile Cercanel, Viseut și Birt. Potrivit axanews.ro, primarul Sorin Timiș a declarat că din cauza revărsării apelor au fost afectate mai multe drumuri, rețeaua de energie electrică, dar și podete. Mai mult, 100 de locuințe sunt izolate la acest moment din cauza apelor care au distrus căile de acces.

Clujust a obținut imagini în exclusivitate cu ce se întâmplă acum în zona de munte de la Vinișoru, unde este Schitul cu același nume. Suntem curioși ce părere au despre acestea reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj și ai Direcției Silvice Maramureș?

Mai jos puteți vedea o imagine din satelit cu acea zonă. Spațiile goale sunt pădurile defrișate.

Acum patru ani erau aceleași probleme, după cum se poate vedea într-un reportaj Pro TV.

Mihai Lesan, reprezentat Directia Silvica Maramures, spunea atunci: “In ceea ce inseamna taierile ilegale vorbim la finalul anului 2015 de 7.502 metri cubi de material lemnos sustras ilegal. Pentru 2016, pentru primele trei luni vorbim de un volum taiat ilegal de 451 metri cubi.”
Reporter: “Au legatura inundatiile cu defrisarile?”
Mihai Lesan: “Este unul din factori.”

La Borsa, in zonele Negoiescu si Repedea, pamantul a luat-o la vale, iar casele oamenilor au fost inghitite de ape luna trecuta.

Radu Vlad, coordonator programe forestiere WWF, a precizat: “Iata ca se confirma inca o data corelarea directa intre codul rosu de taieri ilegale si codul rosu al efectelor inundatiilor. Nu intamplator degradarea padurilor, taierile ilegale sunt considerate o amenintare la siguranta nationala.”

Dosarele cu marile tăieri de pădure trenează încă în parchete.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina