fbpx

Un stil de avocatură: Anunți că iei clienți ”pro bono” în cauze unde e rost de daune uriașe

Un avocat din Baroul Maramureș cu activitatea în Cluj folosește o rețetă interesantă care prinde la public: Anunță pe diverse canale că ia clienți ”pro bono” în cauze de malpraxis medical, unde e rost de daune uriașe.

Avocatul Dorin Tătaru face senzație acum pe internet după ce a pus un comentariu pe Facebook unde trebuia, la o postare foarte distribuită și comentată a deputatului Emanuel Ungureanu, denunțător în cazul Lucan: ”Domnule Ungureanu aveti toata sustinerea mea. Imi ofer serviciile PRO BONO pentru toti cei care pot dovedi ca au fost vatamati de dr. Lucan.”, a scris avocatul. 

Amintim că în România încă nu este reglementată avocatura ”pro bono”, adică în contracte tot trebuie să treci o sumă. Există discuții la nivel de ramură, unele pornite chiar de la avocați din Cluj, pentru a se reglementa, dar încă nu s-a luat o decizie. Prin urmare, o sumă cat de cat trebuie trecută in contract.

Publicația ZiardeCluj.ro a preluat mesajul avocatului și a adăugat o declarație a lui Tătaru, în care acesta amintește de cazul din 2015 când instanța a dispus condamnarea cu suspendare a unui medic ginecolog din Turda și a acordat clienților avocatului daune de 450.000 de euro. Precizam aici ca meritul pentru condamnarea medicului din Turda apartine procurorului care l-a trimis in judecata.

Articolul cu anunțul avocatului care își oferă serviciile gratuit are deja sute de distribuiri pe Facebook.

Dorin Tătaru nu este la primul anunț de acest gen. În 2015, după tragedia de la Colectiv, acesta trimitea o scrisoare la Avocatura.com, în care spunea: ”după o analiză profundă, am decis că sunt dispus să apăr pro bono pe unul sau mai mulţi din aparţinătorii victimelor care au decedat ca urmare a infecţiilor intraspitaliceşti din spitalele din Bucureşti, într-un eventual litigiu.”

Atât în cazul Colectiv, cât și în cazul Lucan, îi rugăm pe cei care apelează la avocatul Tătaru să ne țină la curent cu mersul dosarului pe office@clujust.ro

Sumele care se solicită ca daune în astfel de dosare sunt colosale. Dăm exemplu două acțiuni depuse de avocatul Tătaru și care sunt pe rol: În dosarul 24248/211/2017 de la Judecătoria Cluj-Napoca, se solicită câte 500.000 de euro de la două spitale din Cluj în numele mamei unui copil de 12 ani, la care i s-a greșit o analiză la naștere, în 2005 (Toată documentația cazului a fost trimisă de avocat la site-ul avocatura.com și o puteți vedea aici). În dosarul 719/107/2017 de la Tribunalul Alba, se solicită pe cale civilă 1,5 milioane euro de la trei medici pentru familia unei femei decedate la Clinica Maxilo-Facială Cluj. Plângerea penală împotriva celor trei medici a fost clasată de parchet (Detalii AICI)

Ciudat este că în ambele dosare de mai sus, instanțele sesizate inițial și-au declinat competența, Tribunalul Cluj la Judecătoria Cluj-Napoca și Tribunalul Alba la Judecătoria Alba Iulia, adică acțiunile nu au fost depuse unde trebuia.

Avocați care doresc să rămână anonimi au explicat pentru Clujust.ro că este rentabil să iei mai multe cauze de acest gen ”pro bono”, căci dacă ai câștigat într-una și ai pus onorariu de succes procent din daunele obținute, te-ai scos.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina