fbpx

Un nevăzător de la naștere va deveni judecător

„Poate un nevăzător ca mine să exercite funcția de magistrat?”

Héctor Melero Martí, în vârstă de 26 de ani, a promovat examenele publice de intrare în magistratură și va deveni primul judecător orb din istoria Spaniei peste în doi ani, când i se va acorda diploma după anul de pregătire la Școala Judiciară din Barcelona și încă un an de stagiu.

Viitorului judecător i-au profitat demersurile din anul 2013, pe care un alt tânăr orb (Gabriel Pérez Castellanos), absolvent al facultății de drept, le-a efectuat în fața Consiliului General al Magistraturii (CGPJ)  căruia i-a prezentat spre dezbatere, întrebarea: „Poate un nevăzător ca mine să exercite funcția de magistrat?”, în dorința de a evita să se repete ceea ce s-a întâmplat cu 26 de ani în urmă, când unui nevăzător i se refuzase dreptul de a deveni procuror, fiind eliminat din examen deși trecuse cu brio de prima probă.

Între timp, Consiliul General al Magistraturii CGPJ crease, în decembrie 2003, Forumul Justiției și Handicapului cu participarea Ministerului Justiției, forum din care făceau parte: Ministerul Sănătății, Serviciilor Sociale și Egalității; Procuratura Generală a Statului; Consiliul general al avocaților spanioli; Consiliul General al Procurorilor din Spania; Consiliul General al Notarilor (Fundación Aequitas); Colegiul Registratorilor de Proprietăți Comerciale și Mobiliare din Spania; Consiliul general al asociațiilor oficiale ale absolvenților sociali; Comitetul spaniol al reprezentanților persoanelor cu dizabilități -CERMI și Fundația ONCE.

Forumul Justiției și Handicapului s-a născut cu misiunea de a obține o eficacitate deplină în protecția judiciară a drepturilor persoanelor cu dizabilități din Spania, unde există mai mult de patru milioane de astfel de persoane, coordonând instituțiile spre îndeplinirea acestui scop.

Astfel, în 2013, Raportul decisiv asupra admiterii în magistratură a tânărului Gabriel Pérez Castellanos a fost întocmit de către un membru al  Consiliul General al Magistraturii, Juan Manuel Fernández, care era, și este și în prezent președintele Forumului Justiției și Handicapului.

În raportul său, Fernández, care este și magistrat de carieră, a recunoscut că unele mijloace de probă pot fi apreciate doar cu ajutorul vederii – cum ar fi recunoașterea unui teren în scopuri de demarcare, de exemplu -, dar a considerat că acest lucru nu e suficient pentru a nega accesul direct la cariera judiciară pentru nevăzători.

El a subliniat că nu se poate afirma că vederea este un simț esențial în audierile martorilor și a părților, legile procedurale acordând importanță elementelor care pot fi surprinse prin auz, cum ar fi evaziunea în răspunsuri, ezitarea sau ironia.

Raportul elaborat de către Juan Manuel Fernández a fost ulterior aprobat de Comisia permanentă, în unanimitate de voturi, decizia comisiei deschizând  astfel porțile carierei judiciare pentru nevăzători.

În raport, s-a amintit că, judecătorul în cauză, ar trebui să își îndeplinească sarcinile, în funcții compatibile sau adaptate capacităților sale.

Textul aprobat amintea că, Constituția obligă puterile publice, în articolul 49, să integreze persoanele cu dizabilități și să le protejeze drepturile, printre care se numără și crearea de condiții egale pentru a deține funcții publice.

În 2014, când CGPJ a luat această decizie, existau deja judecători orbi în țări precum Brazilia, Regatul Unit, Franța sau Peru; dreptul lor de a profesa  este prevăzut în Convenția internațională a ONU din 2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de Spania.

Decizia din anul 2014 a Consiliului General al Magistraturii i-a profitat din plin tânărului nevăzător Héctor Melero Martí deschizându-i calea pentru îndeplinirea visului său de a deveni judecător, transformând în normalitate ceea în trecut fusese imposibil.

Articol publicat de  https://confilegal.com/20200918-hector-melero-marti-26-anos-y-ciego-de-nacimiento-sera-

 

Comments

comentarii

Poliţia Română avertizează cu privire la o serie de înșelăciuni online privind vânzarea fictivă de autovehicule.... Citește mai mult
Consiliul Județean Cluj împreună cu Let’s Do It, Romania! îi invită pe doritori să ia parte la Ziua de Curățenie Națională, organizată în data de 18 septembrie, în cadrul căreia voluntarii din toată țara vor strânge deșeurile din natură.... Citește mai mult
Primăria Florești a anunțat suspendarea evenimentelor dedicate sărbătoririi „Zilelor Comunei”, în urma raportărilor privind creșterea incidenței cazurilor de COVID-19 la nivelul județului Cluj.... Citește mai mult
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va avea loc semnarea contractului de execuție privind modernizarea Parcului Feroviarilor. „Un proiect extraordinar de important”, spune edilul.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!