Acasă » PROCESE » Un hoț a furat din vestiarele medicilor de la două spitale din Cluj, dar a fost iertat de aceștia la proces

Un hoț a furat din vestiarele medicilor de la două spitale din Cluj, dar a fost iertat de aceștia la proces

Un hoț a furat bani și obiecte din vestiarele medicilor de la două spitale din Cluj, între Crăciunul și Revelionul trecut, dar la proces a fost iertat de către părțile civile, cu care a încheiat acorduri de mediere. Inculpatul era specializat pe furturi din spitale, având chiar o cartelă de acces la Institutul Inimii cu inscripția ”medic rezident”

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Ocna Mureș, a fost trimis în judecată, în februarie 2018, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat. Ambele au avut loc în spitale.

În actul de sesizare s-a reținut: „La aceeași dată, în jurul orelor 20.00 – 2100, Stoia Vasile Daniel s-a deplasat la Clinica Universitară de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică 1 Cluj-Napoca din cadrul Spitalului de Copii Cluj-Napoca,  a pătruns în vestiarul personalului medical, situat la nivelul II al imobilului, a folosit fără drept o cheiță potrivită pentru deschiderea unui dulăpior, iar din interior a sustras un portmoneu conținând bani (lei moldovenești), card cu bonuri de masă, carduri bancare și o pereche de cercei cu perlă albă, aparținând persoanei vătămate B L, cauzând un prejudiciu total estimat la suma de 2.200 lei. Inculpatul a fost înregistrat (fizionomie, articole de îmbrăcăminte) în momentul pătrunderii și al părăsirii vestiarului de sistemul de supraveghere video.

În jurul orelor 21.00 inculpatul s-a deplasat rapid la Clinica Medicală 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, unde prezența sa ilegală în zone cu acces restricționat a fost observată de către personalul medical, care s-a alertat (întrucât asistenta – martora L.M L l-a mai văzut în zona vestiarului în jurul datei de 20.12.2017, când s-a reclamat lipsa unui portmoneu aparținând asistentei B.M), l-a fotografiat pe inculpat (două fotografii fiind depuse la dosar – cu fizionoma și articolele de îmbrăcăminte) și l-a predat portarului – martorul L. M. G, care l-a condus la punctul de control și l-a identificat cu datele personale (nume, domiciliu) pe care le-a menționat în registru.

La scurt timp, tot la data de 27.12.2017, în jurul orelor 21.00 inculpatul Stoia Vasile Daniel s-a deplasat în imediata apropiere, la Unitatea de Primire Urgențe UPU 1 aparținând Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, unde a pătruns în vestiarul personalului medical, amplasat la subsolul clădirii, a folosit fără drept două cheițe potrivite pentru deschiderea a două dulăpioare, iar din interior a sustras două portmonee conținând acte personale și auto, carduri bancare, diverse chitanțe și bani, aparținând persoanelor vătămate B. T. B și H.D, cauzând un prejudiciu în valoare estimată totală de 1.200 lei (700 lei – BTB, 500 lei – HD).

Semnalmentele inculpatului (fizionomie, articole de îmbrăcăminte) au fost comunicate agenților de ordine publică care acționează pe raza mun. Cluj-Napoca, iar la data de 15.01.2018, orele 18.42 acesta a fost depistat în zona Clinicii Chirurgie I și condus administrativ pentru verificări la sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca – Biroul pentru Centrul Universitar. Cu prilejul controlului corporal sumar asupra inculpatului s-a găsit inclusiv o cartelă de acces emisă de Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca purtând inscripția ”Medic rezident” a cărei deținere nu a putut să o justifice și două cheițe de lacăt (ascunse la șosetă), conform proceselor-verbale din 15.01.2018 de depistare și control sumar și procesului-verbal din 16.01.2018; totodată inculpatul a fost fotografiat și amprentat.”, se arată în rechizitoriu.

Pentru a stabili starea de fapt, procurorii au folosit înregistrări video de la clinicile medicale și de la o casă de amanet.

Potrivit anchetatorilor, a fost ”patentat” furtul prin modul de operare ”rezidentul”, la care se încadrează și inculpatul din acest dosar.

Stoia nu era la prima confruntare cu legea penală. Prin sentință penală nr. 1438/2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca, a fost condamnat pentru fapte comise cu același mod de operare

Inculpatul a fost supus unor măsuri preventive privative de libertate în perioada 16 ianuarie 2018 – 27 aprilie 2018.

Anterior primului termen de judecată, respectiv în 19 aprilie și 24 aprilie, inculpatul a depus la dosar două acorduri de mediere încheiate cu persoanele vătămate B. L și H.D, respectiv B T. B.

La data de 25 aprilie,  judecătorul de cameră preliminară a revocat măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă față de inculpat

Instanța a decis încetarea procesului penal față de inculpat, astfel că acesta a scăpat basma curată, după ce a returnat ce a furat medicilor.

În motivarea sentinței se arată următoarele:

”Analizând cererea de încetare a procesului penal ca urmare a împăcării, instanța reține următoarele:

La data de 18.04.2018, prin acordurile de mediere nr. 23 și 25, inculpatul s-a împăcat cu persoanele vătămate BL și HD.

În continuare, prin acordul de mediere nr. 30 din 23.04.2018, inculpatul s-a împăcat cu persoana vătămată BTB.

La art. 2 din fiecare acord, părțile au convenit ca și cheltuielile de judecată să fie achitate de către inculpat, fără nicio pretenție ulterioară față de persoanele vătămate.

Acordurile susmenționate au fost încheiate și depuse la dosar înainte de citirea actului de sesizare.

În drept, potrivit art. 231 alin. (2) din C.p., împăcarea părților înlătură răspunderea penală în cazul infracțiunii de furt.

În temeiul art. 159 alin. (1) din C.p. împăcarea poate interveni atunci când punerea în mișcare a acțiunii penale s-a realizat din oficiu, dacă legea o prevede expres.

Conform art. 231 alin. 2 C.p., în cazul faptelor prev. la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) și c) și art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Dată fiind Decizia nr. 397 din 15.06.2016 a Curții Constituționale, reține că acordul de mediere nu este o cauză de stingere a procesului penal distinctă de împăcare sau de retragerea plângerii prealabile, ci o cale prin care inculpatul și personale vătămate se pot împăca sau persoana vătămată își poate retrage plângerea.

În speță, instanța constată că împăcarea este expresă, totală, necondiționată și definitivă, că este anterioară citirii actului de sesizare, că vizează infracțiuni pentru care art. 231 alin. (2) C. proc. pen. prevede posibilitatea împăcării și că a intervenit între inculpat și fiecare persoană vătămată.

În concluzie, în baza art. 396 alin. (1) și (6) raportat la art. 231 alin. (2) din C.p și art. 16 alin. (1) lit. g) din C.p.p., instanța va înceta procesul penal având ca obiect săvârșirea de către inculpatul Stoia Vasile Daniel a infracțiunilor de furt calificat și furt calificat, prev. de: art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b), d) din C. pen. și art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b), d) din C. pen., fiecare cu aplic. art. 41 alin. 1, art. 43 alin. 1 din C. pen., totul cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. pen., ca urmare a împăcării, realizată pe calea medierii, cu persoanele vătămate B L, B T B și H:D.

În temeiul art. 25 alin. 1 C.p.p. rap. la art. 159 alin. 2 C.p, va constata stinse acțiunile civile exercitate de părțile civile BL, BTB și H D.”

Instanța l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 900 lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare (600 aferente urmăririi penale, 300 în camera preliminară și etapa judecății, având în vedere numărul de termene acordate în cauză).

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina