fbpx
Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Un HCL de analizat la DNA. Cum a ieșit un teren viran privat, fără vreun mort în el, cimitir existent?
”Cimitirul existent”

Un HCL de analizat la DNA. Cum a ieșit un teren viran privat, fără vreun mort în el, cimitir existent?

Cum se zice prin dosarele penale: există indicii temeinice că s-au săvârșit fapte de corupție. După ședința de Consiliu Local din 29 august am rămas cu impresia că dacă vreți să fiți convinși că afară ninge, deși e vară, mergeți la Primăria Cluj-Napoca. Nu știu cât vă costă, dar rezultatul e garantat.

La fel, nu știu cât i-a costat pe niște investitori crearea iluziei că pe un teren viran este cimitir, dar bănuiesc că a meritat. Nu trebuie să-și mai bată capul cu autorizație sanitară, pe care în condiții normale nu o obțineau, căci terenul în discuție cu permite crearea unei zone de protecție prevăzute de legea cimitirelor. Dacă deja e cimitir, nu mai trebuie autorizație.

Așadar, cu concursul Direcției de urbanism și a Serviciului juridic din Primărie, consilierii locali au stabilit că la numărul 154A de pe Calea Turzii există un cimitir. Trebuie doar să mergeți până acolo sau să vă uitați la fotografii, ca să vedeți că nici urmă de așa ceva. În respectivul pământ nu este niciun mort, niciun os. De cruci sau morminte nu are rost să vorbim. Cu toate acestea, e considerat cimitir.

O explicație pe care s-au scremut să o scoată cei de la Direcția de urbanism ar fi că acolo au fost două gropi comune cu soldați morți în al doilea război mondial, care au fost deshumați în 2013 și 2015, și că vezi Doamne a fost ”cimitir ecumenic militar, unde au fost înmormântați soldați germani și maghiari”. Îmi și imaginez cum îi înmormântau pe soldați la război. Aloo! Specialiștii din Primărie, voi știți ce e aia groapă comună? Se aruncau sute de trupuri fără suflare și se acopereau cu pământ. Vorbim de vremuri de război. Acum e cimitir ecumenic militar, dar când ați aprobat blocuri pentru fostul secretar al Primăriei, Vasile Gherman, lângă ”cimitir”, atunci era doar un teren viran cu niște oseminte în el. Terenul își schimbă forma în funcție de interese. Acum că vrea un milionar să facă cimitir privat, deodată e ”cimitir existent”, pe care trebuie doar să-l amenajeze. Că așa scrie în proiectul de hotărâre de consiliu local (HCL) privind aprobarea Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – amenajare cimitir existent.

Ar mai fi argumentul că terenul se învecinează cu cimitirul evreiesc și că ar fi făcut parte din acesta. Doar că cimitirul și parcela în discuție sunt separate de gard, iar Comunitatea Evreilor a vândut terenul, care de fapt era zona de protecție a cimitirului evreiesc, ca să facă un bănuț. Vecinii din zonă mi-au spus că nici prin cap nu s-au gândit că vor avea cumpărător. Dar s-a găsit cineva care să dea 4,5 milioane de euro pe așa ceva, iar acum face tot posibiliul să o scoată la capăt. Cam despre asta e vorba. Practic, pe terenul respectiv nu se putea construi nimic, dar s-a inventat tertipul că ar fi de fapt cimitir. Și s-a mai găsit Arhiepiscopia Ortodoxă din Cluj care să ceară PUZ-ul în locul SRL-ului. Pe ce bază și de ce nu se știe. Practic, potrivit actelor, se ”amenajează” un așa-zis cimitir evreiesc cu unul ortodox.

Cum de specialiștii din Primărie și de la Direcția de Sănătate Publică Cluj susțin cu tărie că există cimitir pe parcela vândută este o dilemă pe care doar DNA-ul o poate clarifica. După 14 ani de presă, recunosc un șmen când îl văd. Iar acest caz mi s-a părut prea flagrant, ca să nu-mi exprim opinia.

Alin Golban

Comments

comentarii

Lasă un răspuns