fbpx
Acasă » ȘTIRI » 20 de consilieri locali au votat PUZ-ul noului cimitir privat de pe Calea Turzii, în ciuda memoriului vecinilor
Primarul Emil Boc nu s-a uitat o clipă la reclamantul de pe strada Cometei

20 de consilieri locali au votat PUZ-ul noului cimitir privat de pe Calea Turzii, în ciuda memoriului vecinilor

20 de consilieri locali din Cluj-Napoca au votat, astăzi, PUZ-ul noului cimitir privat de pe Calea Turzii, în ciuda memoriului depus de vecini terenului la Primărie înainte de ședință și a argumentelor prezentate în fața consiliului de către liderul reclamanților de pe strada Cometei. Urmează proces în instanță.

Vă spuneam ieri de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) cerut în mod dubios de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pentru un cimitir care se va realiza pe un teren deținut de societatea comercială Studium Green. Între cele două entități nu există oficial încă nicio legătură. Chiar în referatul proiectului de hotărâre de Consiliu Local scrie că între raporturile juridice dintre Arhiepiscopie și firme urmează să reglementeze după aprobarea PUZ. Arhiepiscopia nu a deținut și nu deține teren în zonă. Firma a cumpărat terenul în septembrie 2017 de la Comunitatea Evreilor.

Așa cum am precizat în articolul anterior, revenim cu detalii despre plângerile locuitorilor de pe strada Cometei, care se învecinează cu terenul de pe Calea Turzii nr. 154A, pe care ar urma să se realizeze cimitirul. Oamenii nemulțumiți au depus un memoriu la Primărie înainte de ședința de Consiliu Local, în care arată că practic Comunitatea Evreilor a vândut terenul din zona de protecție, obligatorie prin lege, a cimitirului evreiesc de pe Calea Turzii nr.154.

”Prin prezentul MEMORIU, subsemnatii, parte a persoanelor interesate in elaborarea PUZ cimitir calea Turzii nr. 154A, suntem impotriva aprobarii in sedinta de consiliu local a numitului PUZ.

In motivarea pozitiei noastre va prezentam mai jos cateva considerente:

  1. In toata justificarea documentatiei se face intentionat un amestec. Parcela care face obiectul PUZ nu a fost un cimitir, ci doar pe o mica portiune de 3.600 mp (aprox. 15% din suprafata) o groapa comuna. Restul suprafetei a functionat si functioneaza ca o zona de protectie sanitara pentru cimitirul evreiesc aflat la Sud de ea. Acest lucru aparea foarte clar in PUG Cluj-Napoca vechi, existand o zona de protectie sanitara in jurul cimitirului evreiesc de 50 m care includea aceasta parcela.
  2. Acum vorbim de un cimitir nou: conform adresei trimise de Comunitatea evreiasca Cluj, parcela NU a fost inclusa in cimitirul lor. Comunitatea evreiasca nu a detinut niciun cimitir activ pe aceasta parcela.
  3. Incadrarea in PUG Cluj-Napoca nou in categoria Gc s-a facut fara un studiu de impact asupra mediului si a sanatatii publice specific acestui caz special.
  4. Nici documentatia propusa nu include un studiu de impact desi functionarea unui cimitir este un caz clar de problema de sanatate publica si mediu. Nu am vazut nici un document care sa justifice reducerea zonei de protectie sanitara. Este de neconceput pentru noi sa transformi o zona de protectie in cimitir, si sa autorizezi inhumari la 10 m de zonele protejate cand Legea nr. 102/2014 prevede 100 m. Este o diferenta uriasa.
  5. Faptul ca cimitirul propus se afla la Sud de casele noastre si mai sus face ca apele pluviale si apele din panza freatica sa fie poluate de cimitir si sa se scurga in curtile noastre. Dat fiind nivelul ridicat al panzei freatice si a problemelor create de aceasta si acum suntem afectati ocazional de revarsari de apa de pe terenul studiat. Este imposibil ca cineva sa controleze aceste infiltratii ale unor ape infestate din cimitir pe terenurile noastre. Daca privatele nu se pun mai sus decat fantanile, de ce sa punem cadavrele in descompunere. In plus se discuta si de o poluare fonica si vizuala semnificativa cu un impact emotional extrem de puternic.

In concluzie, Va solicitam cu toata fermitatea sa nu raspundeti intereselor unui investitor in dauna locuitorilor unei intregi strazi. Faptul ca un cimitir deserveste comunitatea este de netagaduit dar acest serviciu trebuie sa se faca in limitele legii si ale bunei convietuiri. Exista destul teren chiar si in Cluj care intruneste toate conditiile pentru a functiona ca cimitir. Pentru atingerea dezideratelor noastre nu vom ezita sa ne folosim de toate mijloacele legale.

Asa cum nu se doresc blocuri intre case, nu vrem nici morti intre case. Opriti melanjul toxic de functiuni urbanistice! Nu vrem sa traim traume continue. Nu vrem sa ascultam strigate de jale si sa vedem dricuri in fiecare zi.”, se arată în memoriu.

De asemenea, liderul reclamanților din zonă, Codrin Orza, a luat cuvântul în ședința de Consiliu Local: ”Vă solicităm să respingeți proiectul de hotărâre. În faza de elaborare au fost unele neclarități, fie prin omisiune, fie din rea-voință. În orice caz, unele informații care ar fi fost esențiale elanorării PUZ-ului nu se regăsesc. În principiu, ceea ce ne dorim este ca atunci când discutăm de zona de protecție sanitară a cimitirului evreiesc, care este o parcelă separată și pe care nu a existat niciodată cimitir. A existat doar o groapă comună a soldaților germani și maghiari din Al doilea război mondial. Pe baza acelui precedent, fiind strămutați de trei ani, se creează că acolo a existat un cimitir activ, care nu se regăsește în niciun fel de act. Simplul fapt că în noul PUG a fost încadrat acel teren ca și zonă de gospodărire comunală – cimitire nu învederează faptul că acolo există un cimitir activ, care acum s-ar amenaja. Nu e nicio amenajare! Nu există niciun cimitir activ!(…)

O groapă comună care nu a fost administrată de nimeni, care a fost ridicată acum la rang de cimitir ecumenic militar, desființată de trei ani, nu poate fi considerată cimitir activ”

Terenul pe care cică există cimitir și acum se amenajează

Documentația pentru PUZ-ul cimitirului a fost întocmită de către fostul arhitect șef al orașului, Adrian Iancu, care mai este membru în Comisia de urbanism.

Cheia este că un cimitir nou sau extiderea unui cimitir are nevoie de autorizație sanitară, iar pentru amenajarea unui cimitir existent nu este nevoie de autorizație, așa cum au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj pentru Clujust.ro.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a spus că proiectul de PUZ are toate avizele necesare din punct de vedere urbanistic, iar jurista Alina Rus de la Primărie a susținut că pe acel teren există cimitir activ: ”Cimitirul nu a fost niciodată închis în mod oficial (..) Nu se poate vorbi de un cimitir închis, care acum se redeschide.”

După aceste precizări ale celor doi oficiali din Primărie, consilierii au votat: 20 au fost pentru aprobarea PUZ, doi s-au abținut și doi nu au participat la vot. Prin urmare, proiectul a fost aprobat.

După cum a precizat vecinul Codrin Orza în intervenția lui, reclamanții vor ataca în justiție actul Consiliului Local. Doar că se vor judecat cu Primăria și Arhiepiscopia, și nu cu investitorul are deține terenul, dar nu apare ca beneficiar al PUZ-ului.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina