fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Un milionar clujean se ascunde ”sub fusta” Arhiepiscopiei ca să facă un cimitir privat, mega-contestat de vecini
Terenul pe care Studium Green vrea să facă cimitir

Un milionar clujean se ascunde ”sub fusta” Arhiepiscopiei ca să facă un cimitir privat, mega-contestat de vecini

După ce a vândut ”prima casă”, firma imobiliară Studium Green a milionarului Dorin Bob vrea să vândă și ”ultima casă”. Afacerea privată de milioane de euro se ascunde în spatele unui proiect de ”Plan Urbanistic Zonal – Amenajare cimitir existent” (care nu există), al cărui beneficiar în acte este Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Proiectul este pus pe ordinea de zi a Consiliului Local din 29 august, la punctul 139. Vecinii terenului de 2,2 hectare au depus deja numeroase sesizări la Primărie, reclamând mai multe probleme legate de viitorul cimitir.

Consilierii locali au în față un proiect de hotărâre prin care să aprobe Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – Amenajare cimitir existent Calea Turzii nr. 154A”, având ca beneficiar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Dacă nu ați ieșit de mult din birou, ați putea crede că se amenajează cimitirul public de pe Calea Turzii, cu intrare din strada Avram Iancu.

Dar proiectul nu are nicio legătură cu acesta, ci cu un teren de 2,2 hectare aflat în spatele stației Lukoil de pe Calea Turzii și lângă Cimitirul Evreiesc de la numărul 154, în care se află Monumentul Holocaustului.

Culmea, terenul pentru care cere în acte PUZ Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului a aparținut Comunității Evreiești până în septembrie 2017, când l-a vândut firmei Studium Green contra sumei de 4,5 milioane euro! (Vezi facsimil mai jos)

 

Cu toate acestea, documentația proiectului de hotărâre de Consiliu Local nr. 139/29.08.2018 este depusă de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cu siguranță, consilierii locali sunt mai îngăduitori când vine vorba de Arhiepiscopie față de cum sunt față de o firmă, dar aceasta este o afacere în totalitate privată, care folosește numele Arhiepiscopiei. Și este nevoie de îngăduință căci la Primărie au fost depuse mai multe sesizări din partea vecinilor de pe strada Cometei, care nu sunt de acord cu înființarea cimitirului din mai multe motive. Problemele au fost înșirate pe scurt în documentația proiectului, care nu cuprinde ca în alte cazuri sesizările în întregime:

 • să se schimbe standardele
 • cimitirul este poluator
 • într-adevăr a existat un cimitir și înainte, dar numai spre stradă, restul nu a fost folosit
 • se poluează mediul în care trăim
 • apa freatică se va scurge în parcelele noastre
 • mormintele sunt la 10 m de gardul nostru
 • vor fi înmormântări în fiecare zi
 • se perpetuează o situație istorică
 • poluare fonică
 • scade valoarea proprietății
 • în zonă s-au amestecat funcțiunile
 • să nu se aprobe acest PUZ
 • să se respecte limita minimă de siguranță privind zona de protecție sanitară
 • acest cimitir va trebui să aibă autorizație de funcționare
 • avizul de la pompieri privind respectarea 50 m față de rezervorul GPL al Lukoil Romania

(Vom reveni cu detalii despre reclamațiilor oamenilor)

De asemenea, locuitorii din zonă au pregătit un memoriu pe care îl vor depune la Primărie și au stat de vorbă cu un avocat despre următorii pași.

Potrivit documentației PUZ, ”Studium Green SRL și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se află într-un parteneriat, urmând ca raporturile juridice între cele două părți să fie reglementate ulterior aprobării PUZ”. Adică, dacă iese șmecheria la Primărie bine, dacă nu, mai vedem noi.

Pentru Direcția de Urbanism, gropi comune de la război = ”cimitir ecumenic militar”

Șmecheria cea mare din documentație este că este prezentată ca ”amenajare cimitir existent”, când se poate vedea cu ochiul liber că terenul este viran și nu există niciun cimitir pe el, ci doar lângă cel evreiesc, care este mai mult monument, dar de care terenul este delimitat cu gard. În pământul în discuție au fost gropile comune cu soldați germani si maghiari căzuti in Al Doilea Război Mondial. Aceștia au fost deshumați în 2013 și 2015.

Reprezentanții Direcției de Urbanism a Primăriei, care susțin proiectul, prezintă în felul următor situația: ”În toamna anului 1944 (septembrie, octombrie), la retragerea trupelor germane și maghiare (luptele din zona dealului Feleacului), după deportarea la Auschwitz a evreimii clujenci, în oraș nu mai exista comunitatea evreiească, cimitirele rămânând nesupravegheate. Atunci în Cimitirul Evreiesc au fost înmormântați soldați germani și maghiari. Mormintele au fost două enclave în partea de Nord a cimitirului (….) Partea de nord a cimitirului nu a fost utilizată niciodată ca și cimitir evreiesc, ci folosit ca cimitir ecumenic militar timp de mai bine de 70 de ani”.

Trecând peste absurdul ”înmormântării” soldaților din război, suntem curioși câți clujeni, chiar și din zona terenului, știau de acest ”cimitir ecumenic militar”, având în vedere că era și este un teren cu vegetație? De altfel, atât de ”vizibil” a fost așa-zisul cimitir militar, încât s-au construit, cu avizul Primăriei, blocuri peste osemintele soldaților morți.

Potrivit legii 102/2014 privind cimitirele, acestea trebuie să aibă o zonă de protecție de 100 de metri. Respectivul teren are în lățime 46 de metri, care în mod normal ar fi zona de protecție a Cimitirului evreiesc.

Art. 7 alin (5) din Lege: ”In cazul cimitirelor infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, distanta minima admisa intre zonele protejate si gardul care delimiteaza cimitirul este de 100 m.”

Un alt amănunt de precizat este că terenul deținut de Studium Green are în teorie un drum de servitute îngustat la 3 metri din cauza rezervorului de la benzinărie și care momentan este ocupat de mașini parcate. Suntem curioși cum se va face accesul în cazul înmormântărilor, având în vedere că se blochează accesul la stația PECO și se tulbură circulația pe Calea Turzii. Așteptăm să vedem studiul de trafic în acest caz, amănunt deosebit de important într-un oraș mega-aglomerat precum Cluj-Napoca.

În rest, terenul este înconjurat de benzinăria Lukoil, proprietățile de pe strada Cometei și Cimitirul Evreiesc. Acest aspect contează și în cazul în care investitorii schimbă proiectul într-unul imobiliar, așa cum este profilul firmei.

Documentația pentru PUZ a fost întocmită de nimeni altul decât fostul arhitect al orașului, Adrian Iancu, un personaj controversat, membru în Comisia de urbanism a Primăriei.

DSP: Pentru ”amenajare cimitir existent” nu este nevoie de autorizație sanitară

Gogomănia că se amenajează un cimitir existent i-a ajutat pe cei de la Studium Green în relația cu Direcția de Sănătate Publică (DSP). Aceasta a emis, pentru elaborarea planului urbanistic zonal, doar o ”notificare de asistență de specialitate de sănătate publică a conformități”, care are caracter informativ și se emite la cererea beneficiarului. Reprezentanții DSP spun că nu este nevoie de autorizație sanitară!

”Avizul sanitar așa cum a fost reglementat în Ordinul MS 117/2004 nu mai există ca formă juridică, odată cu abrogarea Ordinului 117/2004 și intrarea în vigoare a Ordinului MS nr.1030/2009.

Actele de reglementare sanitară pe care DSP le emite în prezent sunt cele prevăzute în Ordinul nr.1030/2009, respectiv : fie autorizație sanitară în anumite domenii (stabilite la art.5 sau art.9 din ordin), fie un act cu caracter informativ (notificarea…) prin care, la cererea beneficiarului , se face o analiză a îndeplinirii condițiilor legale în cazul unui proiect de amplasare a unei construcții, sau în cazul unui obiectiv în funcțiune care prezintă riscuri pentru sănătatea publică.

Precizăm că pentru “amenajare cimitir existent, construire capela si anexa, amenajari exterioare” nu este prevăzută procedura autorizației sanitare.”, au răspuns reprezentanții DSP la solicitarea Clujust.ro.

Deși se susține că este cimitir existent, din informațiile noastre nu are autorizație de funcționare, ceea ce înseamnă că parcela în discuție poate fi cel mult încadrată la extinderea unui cimitir existent, care ar avea nevoie de autorizație sanitară și zonă de protecție de 100 de metri.

Articolul 27 alin. (1) din Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare prevede:

”Autorizarea sanitară a cimitirelor se va face în baza autorizației de construire, în următoarele cazuri:
a) Inființarea unui cimitir;
b) Extinderea cimitirului existent;
c) Strămutarea cimitirului.”

Oare cum au fost convinști cei de la DSP și unii din Primărie că este cimitir existent pe terenul de pe Calea Turzii nr.154A? Vecinii care au participat la ședința comisiei de urbanism ne-au spus că, în mod curios, unii consilieri locali s-au luat de ei și au apărat virulent proiectul.

Arhiepiscopia girează și Studium Green încasează

Contactat de Clujust.ro cu privire la proiectul cimitirului, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, părintele Bogdan Ivanov, a spus că ”este o asociere legală și morală”. Ivanov susține că firma va dona terenul Arhiepiscopiei și va fi cimitir ortodox, dar că tot firma se va ocupa de administrarea cimitirului și va încasa banii pentru morminte și cavouri. ”Ne-am gândit în primul rând la nevoia de locuri de veci din oraș”, ne-a spus purtătorul de cuvânt, care însă a admis că este vorba de un cimitir privat.

Miza financiară

Surse noastre spun că prețurile nu vor fi la îndemâna oricui și că se dorește un cimitir pentru bogații Clujului, în care să fie cavouri impresionante. La un calcul simplu 5000 de euro (costul cu cât se vinde în Cluj un loc de veci)  x 3.500 de locuri de veci, cât ar încăpea pe cei 22.000 metri pătrați, reiese o sumă de 17,5 milioane euro.

Clujust.ro a solicitat în scris un punct de vedere din partea Studium Green în data de 2 august, dar nu am primit răspuns.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina