fbpx
Pădurea sub asediu

Un grup de interese vrea să ia cu japca 6.000 de hectare de pădure, cu complicitatea autorităților Statului

Un grup de interese cu conexiuni la Ministerul Apelor și Pădurilor vrea să ia cu japca 6.000 de hectare de pădure în zona Borșa, Maramureș, cu complicitatea autorităților Statului. În timp ce sesizările cu privire la defrișări zac prin sertare, un ”comando” de la București s-a deplasat la Borșa după doar patru zile de la o sesizare a unui localnic care încearcă să ajute o asociație composesorală, reprezentată de un avocat din Capitală, să preia pădurea de la alt composesorat. Avocatul conduce Federația Proprietarilor de Păduri alături de un consilier al ministrului Apelor și Pădurilor, apropiat de Holzindustrie.

Pădurea de 6.000 de hectare despre care vorbim este din 2006 în proprietatea asociației composesorale Cisla, iar composesoratul Borșa vrea să pună mâna pe ea. Acesta deține un titlu de proprietate din 2017 pe 17.000 de hectare, care însă nu sunt identificate. Titlul de proprietate al primului composesorat a fost atacat în instanță de al doilea, iar procesul este pe rol. Cu toate acestea, a fost pus la cale un desant cu scopul de a lăsa pădurea vizată fără paza ocolului silvic privat Silva Borșa cu care are contract și a o trece în paza unui ocol de stat din zonă, pentru că Statul a arătat de-a lungul anilor cât de ”bine” le păzește. De aceea, abia mai sunt păduri în Maramureș, iar pe cele rămase se dă o luptă crâncenă, după cum veți vedea mai jos.

Fostul secretar al composesoratului Cisla, Gheorghe Ștețco, încearcă să ajute composesoratul Borșa să pună mâna pe cele 6.000 de hectare, motiv pentru care ”umblă la București”, după cum chiar el se laudă în mesajele trimise vicepreședintelui asociației composesorale Cisla, Darius Dobra. Le redăm așa cum au fost scrise, cu tot cu greșeli, dar cu cenzurarea cuvintelor obsecene:

”Măi puii tati aţi crezut că scri şi umblu de pomană la. Bucureşti- vam rezolvat vam adus o comisie din. Minister şi una din. I. G. P. R. Bucuresti la. B. Mare şi sunt convocate toate. Inst. Judeţene şi. Garda. Forestieră. Cluj la. G. F. . B. Mare la. Sedinţă înclusiv. Eu şi o comisie din. Bucureşti va merge în teren peste tot la indicaţile mele .

Cînd vam zis sămi plătiţi munca mea de 3 ani şi pagubele făcute şi sami lăsaţi proprietaţile mele în pace. Aţi zis că vă belesc p…. Uite că vo belesc de nu mai aveţi scăpare şi puşcăria vă minincă. Şi nu mă las pînă nu distrug tot ceam construit eu.

Puii tati lupta cea mai dură deabia a început aştept măsurile care vor luoa la faptele şi ilegalitaţile voastre. Dacă pînă în 15  Iulie nu se preiau pădurile şi nu se iau măsurile necesare. Deja mîine trimit un memoriu . Domnului. Ministru şi. Doamnei. Prim. Ministru unde. Am declarat. Greva. Foamei în faţa. Ministerului pădurilor şin faţa. Guvernului nu cedez sub nici o formă voi lupta.”

Și chiar s-a deplasat în Maramureș o comisie de la Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) și Inspectoratul General al Poliției Române, la patru zile după sesizarea lui Ștețco. Au ai fost angrenate Garda Forestieră Cluj, Direcția Silvică Maramureș și IPJ Maramureș. Toate aceste instituții au luat la purecat Ocolul Silvic Silva Borșa, care asigură paza celor 6.000 de hectare. Controlul este în desfășurare.

 

Avocata Ocolului Silvic Silva Borșa: ”Stopați abuzul!”

Avocata asociației composesorale Cisla, Raluca Stoinea din Baroul Cluj, a trimis o cerere urgentă către Ministerul Apelor și Pădurilor, în atenția ministrului Ioan Deneș, Guvernului României, în atenția primului ministru Viorica Dăncilă, Prefectului Județului Maramureș, Vasile Moldovan, Garda Forestieră Cluj, în atenția inspectorului șef Istrate Ștețco, și către IGPR București.

În cerere, avocata înșiră mai multe argumente în susținerea faptului că este vorba de un abuz:

”Vă solicit de URGENȚĂ să luați masurile necesare în vederea STOPĂRII ABUZULUI reprezentanților dvs. prin care se urmărește preluarea fondului forestier de 6056,9 ha, PROPRIETATEA subscrisei.

Astfel, sub paravanul unei sesizări din 22.06.2018 a numitului Ștețco Gheorghe, fost secretar în cadrul Composesoratului Cisla,  la data de 26.06.2018 s-au prezentat la sediul Gărzii forestiere Maramureș dl. Colțeanu Marius – consilier superior Ministerul Apelor și Pădurilor, Bibire Bogdan -ofițer specialist, comisar de poliție IGPR,Ș tețco Istrate- inspector șef al Gărzii Forestiere Cluj, Enășoiu Florian- șef birou Combatere delicte Silvice IPJ Maramureș, Rodica Pop – șef serviciu juridic Prefectura Maramureș, Iacob Andreica – director tehnic Direcția Silvică Maramureș, Crețu Vasile – șef birou pază Direcția Silvică Maramureș, Timiș Vasile – șef ocol Silvic Silva Borșa SRL, Ștețco Toader – președinte composesorat Cisla, Darius Dobra- vicepreședinte Composesorat Cisla, Moale Gheorghe – consilier superior Garda Forestieră Cluj, Câmpan Alin- șef Garda Forestieră Maramureș.

  1. Primul aspect asupra căruia atragem atenția este acela că subscrisa am sesizat Ministerul Apelor și Pădurilor prin adresa nr. 10478/18.12.2017 cu privire la numeroasele sesizări nefondate formulate de către dl.  Ștețco Gheorghe, pentru a masca furtul de masă lemnoasă săvârșit de acesta. Menționăm faptul că în acest sens au fost sesizate organele de cercetare penală. Cu toate  că subscrisa am sesizat MAP din luna decembrie a anului 2017,  până în prezent nu am primit niciun răspuns din partea acestuia. Or, la sesizarea dlui. Ștețco Gheorghe din 22.06.2018 același MAP se sesizează și deja în 26.06.2018 reprezentanții acestuia se deplasează în teritoriu.
  2. Ceea ce este curios este că anterior ”sesizării” dlui. Ștețco Gheorghe, acesta comunica prin sms reprezentanților subscrisei faptul că se va lua pădurea subscrisei cu ajutorul Statului pentru a se da Asociației Composesorale Borșa, cu sediul Borșa, în str. Stăvilarului nr. 6 Maramureș, pentru care a fost emis TP (titlu de proprietate – n.red) nr. 7155/2017 ILEGAL pentru suprafața de 17.000 ha.  Aceasta în condițiile în care subscrisa am obținut TP 20003/2006 și avem dreptul de proprietate întabulat în CF din anul 2007.
  3. Cu toate că subscrisa am atacat în dos. 2858/336/2017 al Judecătoriei Sighetu Marmației TP nr. 7155/2017 menționat anterior, solicitând suspendarea serviciilor silvice în temeiul legii nr. 374/2006, Garda Forestieră Cluj refuză să emită o Decizie în acest sens pe motiv că nu cunoaște amplasamentul suprafeței de 17.000 ha. Aceasta în condițiile în care TP nr. 7155/2017 a fost semnat de către inspectorul șef al Gărzii Forestiere Cluj, ISTRATE Ștețco, în calitate de membru în comisia Județeană Maramureș.
  4. Aceste aspecte confirmă susținerile petentului Ștețco Gheorghe, conform cărora toate demersurile întocmite au ca scop final preluarea fondului forestier de la Asociația Composesorală Cisla pentru a fi predată fără drept către Asociația Composesorală Borșa. În acest sens, menționăm că avocatul Asociației Composesorale Borșa este dl. Bogdan Ioan Tudor Todoran, președintele Asociației Nostra Silva. În același timp, vicepreședintele Asociației Nostra Silva este dl. Tobescu Cătălin, care deține funcția de consilier în cadrul MAP.
  5. Atragem atenția asupra faptului că subscrisa am solicitat încă din luna ianuarie 2018, prin cererea 308/2018 adresată Comisiei Județene Maramureș revocarea TP nr. 7155/2018 și suspendarea serviciilor silvice pentru Asociația Composesorală Borșa ca urmare a litigiului 2858/336/2017 aflat pe rolul Judecătoriei Sighetu Marmației. Cu toate acestea, subscrisa nu am primit nici până în prezent vreun răspuns.
  6. Este previzibil că se va recurge prin orice mijloc la deposedarea subscrisei, cu concursul organelor statului, care ar trebui să susțină RESPECTAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE al subscrisei, și implicit al statului. În prezent, tot în urma ”sesizării” dlui. Ștețco Gheorghe  se efectuează verificări la Ocolul Silvic Silva Borșa SRL, în vederea verificarii autorizării acestuia, deși un astfel de control a existat ultima oară în luna decembrie 2017, efectuat de către Garda Forestieră Cluj, care a comunicat în aceeași lună nota de constatare nr. 19240/22.12.2017 către MAP. Cel mai probabil se urmărește retragerea autorizației Ocolului Silvic Silva Borșa SRL, iar astfel să fie preluat fondul forestier proprietatea subscrisei și predat Asociației Composesorale Borșa de către Comisia Județeană Maramureș.
  7. Având în vedere toate aceste aspecte, vă solicităm respectuos să luați măsurile necesare în vederea STOPĂRII ABUZULUI și privării subscrisei de proprietatea fondului forestier de 6056,9 ha padure.
  8. Ceea ce este de necrezut este că subscrisa am efectuat numeroase demersuri în vederea conservării păduri i- care în prezent este INFESTATĂ CU IPIDAE, iar Garda Forestieră Cluj a REFUZAT să permită subscrisei luarea măsurilor necesare în vederea conservării pădurii. Acesta este motivul pentru care condiționăm predarea pazei către Direcția Silvică Maramureș de luarea măsurilor de conservare necesare, ÎN INTERESUL TUTUROR.”

Personaje controversate din lumea retrocedărilor și defrișărilor implicate

Asociația composesorală Borșa, condusă de Matei Mihali, este reprezentată de avocatul Bogdan Ioan Tudor Todoran din Baroul București, coleg în conducerea Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România (FPPPR) – Nostra Silva cu Cătălin Tobescu, consilier al ministrului Pădurilor, Ioan Deneș.

Matei Mihali este un personaj cunoscut în Borșa, Acesta apărea într-o anchetă a reputatului jurnalist Alex Dima de la  Pro TV în 24 noiembrie. Atunci era adusă în prim-plan înţelegerea dintre  primarul borşan şi conducerea  composesoratului Borşa.  “La dosarul anchetatorilor se află şi o întelegere care a fost semnată anul trecut înainte de campania electorala între composesoratul Borşa al lui Mihali Matei şi candidatul la Primaria Borşa, Mihali Toader. În document, membrii composesoratului se angajează să îl susţină pe candidat în lupta pentru primărie. Iar candidatul promite că, daca iese primar, va da composesoratului 17.000 de hectare de padure. Iar preşedintele composesoratului, Mihali Matei, se angajează să îl împroprietărească  cu minimul de 2.000 de ha din cele 17.000”, se arată în materialul difurzat de Pro Tv. Emaramures.ro a scris că retrocedarea celor 17.000 de hectare composesoratului condus de Mihali se bazează pe un act fals.

Despre implicarea avocatului Bogdan Ioan Tudor Todoran în retrocedări dubioase și tăieri de pădure presa a scris mai multe materiale. Jurnalistul de investigaţii Marcel Bărbătei a vorbit în emisiunea lui Rareş Bogdan – „Jocuri de putere” de pe Realitatea TV, difuzată în 16 aprilie 2015, despre legătura dintre avocatul vâlcean şi liberalul Valeriu Stoica. Bărbătei a susţinut că Stoica ar fi intervenit pe lângă avocatul Constantin Iordănescu pentru a-i facilita lui Tudor intrarea în Baroul Bucureşti. Drept recompensă, tânărul avocat a ajutat la organizarea unor obşti (în judeţele Olteniei şi Moldovei) şi composesorate (în Transilvania). Jurnalistul a susţinut că are dovezi despre modalitatea de organizare a composesoratelor din Ardeal, care au fost înfiinţate cu membrii luaţi de pe crucile din cimitir. Mai mult decât atât, Tudor a avut grijă să „mulgă” de bani respectivele asociaţii de proprietari, înfiinţate în baza unor falsuri. Dovada este o factură emisă de cabinetul de avocat Bogdan Ioan Tudor, pe 19 iulie 2007, către Asociaţia Composesoratul Urbarial Luncşoara, din judeţul Arad. Valoarea facturii este de 120.000 lei. Acesta a fost onorariul de reprezentare doar pentru procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, pe care composesoratul îl avea cu Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Mai multe detalii AICI.

Ajungem la prietenul și colegul de asociație al avocatului, Cătălin Tobescu, vicepreședinte la Nostra Silva și, de anul acesta, consilier al ministrului Apelor și Pădurilor. Interesant că cei din sectorul forestier din România, prin gura lui Cătălin Tobescu, care este printre altele şi administrator al Fordaq România – Comunitatea Forestierilor, au cerut în primăvară demisia secretarului de stat din MAP, Istrate Şteţco, care a revenit pe funcția de șef al Gărzii Forestiere Cluj. Apoi Tobescu a devenit consilier al ministrului Ioan Deneș. La momentul numirii lui Tăbescu, organziația ecologistă Agent Green a arătat că aceasta este un apropiat al grupului Holzindustrie Schweighofer, unde a ajuns mare parte din pădurile României.

În 2016, Tobescu îl încuraja pe Facebook pe amicul său Karl Schmid, fostul oficial al Holzindustrie Schweighofer, care a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce negocia lemn tăiat ilegal.  Cătălin Tobescu: “Mă bucur că totul este OK! Mergem înainte!”/ Karl Schimd : “Încercăm! Aștept să mai vedem!!!”. Partener de comentarii alături de Schimd și Tobescu este Gicu Deaconeasa (Gheorghe Deaconeasa), condamnat la ani grei de pușcărie pentru tranzacții ilegale cu terenuri forestiere, care au ajuns ulterior la Holzindustrie Schweighofer, prin firma Cascade Empire. Este vorba despre retrocedarea frauduloasă a munților Puru, Galbenu și Petrimanu, județul Vâlcea.

Astfel, se explică graba cu care MAP a trimis un consilier superior în Maramureș, la scurt timp după sesizarea unui localnic care lovește în Ocolul Silvic Silva Borșa și în composesoratul Cisla, cu care se războiește composesoratul Borșa, apărat de avocatul Tudor Todoran, care în 2015 acuza ”impotența irevocabilă a Statului de drept” într-un material amplu în favoarea composesoratului Borșa, publicat pe site-ul federației Nostra Silva. Odată cu numirea lui Tobescu la minister, pare că Statul lucrează acum în favoarea clienților avocatului Todoran.

Sursele Clujust spun că ”destinatarii” finali ai pădurii în litigiu sunt investitori străini care dețin un mall în București. Vom reveni.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina