fbpx
Defrișările din zona Borșa-Vișeu de Sus

DNA Cluj a atins, cu noroc, o parte din mafia lemnului din Borșa, Maramureș

Paradoxal, în ziua în care un clujean cu terenuri în zona Borșa, de pe care s-au tăiat ilegal mii de metri cubi de lemn, se plângea la Tribunalul Maramureș că DNA Cluj prin biroul Baia Mare a clasat un dosar cu prejudicii de 1,5 milioane euro, procurorii anticorupție au mers la Tribunalul Cluj cu propunerea de arestare a unui pădurar din zonă, fratele altui pădurar arestat la Vișeu de Sus pentru furt de arbori. Norocul DNA a fost că primul dintre pădurari a fost atât de tâmpit încât să încerce să mituiască un tânăr procuror și că acesta din urmă a fost atât de corect încât să nu accepte și să-și anunțe colegii.

Crin Gălățean este un clujean care a moștenit 2.000 de hectare în Maramureș, iar pe 146 dintre ele a avut probleme cu defrișările ilegale. S-a tot plâns la autorități până când s-a efectuat un control de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, care a constatat că au fost tăiați ilegal 35.000 metri cubi, producându-se un prejudiciu de peste 1,5 milioane euro.

”Cei de la control au zis că nici la Verestoy Attila nu a văzut așa defrișări. Efectiv au plâns cei de la control când au văzut ce e acolo”, povestește Gălățean. În filmarea de mai jos, vedeți dezastrul ecologic din zonă.

Pentru a recupera acest prejudicu, clujeanul se judecă în civil cu Romsilva, Directia Silvică Maramureș și Ocolul Dragomirești. Pe lângă asta, pentru a fi trași la răspundere toți vinovații și pentru a fi anihilată rețeaua care prăduiește pădurile din Maramureș de mulți ani, Crin Gălățean s-a adresat DNA-ului.

”Am mers la DNA și am zis că am prejudiciu și vreau să vadă cum au dispărut 1000 de TIR-uri cu lemne de acolo. De la DNA mi-au spus că există prejudiciu, dar nu se poate face legătura cu mita. Procurorul Ulici de la DNA Maramureș nu prea vroia să facă treabă. Am atacat soluția de clasare la șefa DNA Cluj, care se laudă că nu schimbă ordonanța procurorului și că nu s-au încălcat legi organice. Am atacat in instanță ordonanța DNA.”, ne-a spus Crin Gălățean.

Astăzi, 27 iunie, acesta a avut termen la Tribunalul Maramureș în procesul privind ”plângere solutii de neurmarire/netrimitere judecata”, vizând dosarul nr. 260/P/2015 al D.N.A. – Biroul Teritorial Maramures.

În aceeași zi, DNA Cluj a anunțat că l-a reținut pe un bărbat pe nume Gheorghe Tomoiagă pentru că i-a oferit mită unui procuror ca să-l ajute pe fratele său, anchetat pentru infracțiuni silvice. Mituitorul, pădurar la rândul lui, a fost dus cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Cluj.

Cine sunt frații pădurari Tomoiagă și ce legătură au cu un fost deputat

Gheorghe Tomoiagă, cel reținut de DNA, are în pază zona ”Baicu”, iar Grigore Tomoiagă, cel pe care vroia să-l ajute cu mita dată procurorului, are în grijă zona ”Jupânea”. Acesta din urmă este acuzat de clujeanul Gălățean că a contribuit la dispariția pădurii de pe terenul lui.

În timp, cei doi pădurari au adunat averi frumușele, deși salariul nu e prea mare. În fotografia alăturată puteți vedea casa lui Grigore, zis ”Barabou”.

Partea vătămată, Crin Gălățean, spune că noul dosar DNA cu ”mita la procuror” arată că aceasta era o practică în zonă.

La dosarul DNA s-a ajuns dintr-o prostie a lui Grigore Tomoiagă. Acesta este acuzat că a furat arbori de la un vecin și că a tras cu pușca. De anchetă se ocupă procurorul Daniel Marius Maria de la Parchetul Dragomirești, numit în funcție în 2013, pe care pădurarul a încercat să-l mituiască.

În 8 iunie 2017, instanța a dispus arestarea preventiva a lui Grigore Tomoiagă pentru comiterea infracțiunilor de participație improprie la taiere ilegala de arbori și participatie improprie la furt de arbori.

”De 20 de ani se duce lemn de sute de milioane de euro si nicio arestare. Pădurarii au câte 7-8 apartamente în Cluj”, spune clujeanul cu terenuri în zonă.

Pădurarii au legături la nivel înalt. Grigore Tomoiagă a fost șef de campanie electorală pentru fostul deputat Pavel Horj, care a fost și director la Direcția Silvică MM, membru PNL. Un verișor al fostului deputat, Lupu Horj, membru PSD, ”a ras tot în zonă” spun sursele Clujust.ro.

UPDATE: Gheorghe Tomoiagă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina