Acasă » AVOCATURA » Un consilier din Baroul Cluj a propus un spațiu de socializare cu judecătorii în Tribunal. Cum vi se pare?
Flavia Maier

Un consilier din Baroul Cluj a propus un spațiu de socializare cu judecătorii în Tribunal. Cum vi se pare?

Un consilier din Baroul Cluj i-a propus președintelui Tribunalului Cluj amenajarea unui spațiu ”pentru discuții informare” între avocați și judecători, unde aceștia ”să poată bea o cafea împreună și să discute”. Propunerea a fost lansată în cadrul unei conferințe despre comunicare între avocați și judecători, organizată de Barou.

Consilierul Flavia Maier a amintit de faptul că, după incidentul cu avocata Mikolt și judecătoarea Daradics, conducerea Baroului Cluj a sintetiza problemele interumane dintre cele două profesii la nivelul Clujului, pe care le-a prezentat la UNBR și care au fost înaintate către CSM în speranța de a atrage atenția asupra lor.

”Răspunsul CSM a fost să facă trimurere la reglementările care vizează abaterile disciplinare ale magistraților. Nu este ceea ce ne-am fi dorit. Poate că noul CSM va avea altă deschidere și se va apleca asupra acestor probleme”, a spus Maier, la conferință fiind prezentă ca invitat special și Andrea Chiș, membru CSM.

Maier a amintit de Ghidul de bune practici între avocați și judecători de la Cluj, ce cuprinde capitole despre comunicarea între cele două profesii în instanță și inafara instanței. La subcapitole, este stabilit modul de comunicare în incinta sediului instanței și înafara incintei instanței, inclusiv formule de salut înainte de intrare în sală. ”Vreau să vă spun că în anii în care eu am început avocatura, deși nu avea astfel de ghid, avize și reguli, funcționau regulile de bun simț, ne salutam, schimbam câteva cuvinte. Era acceptat să mergi în biroul unui judecător pentru a cere un sfat juridic sau pentru a studia un dosare care nu a coborât în arhivă.

La ora actuală, când avem reguli pentru orice, cred că regulile elementare funcționează mai puțin, în contexutl în care foarte mulți colegi tineri se plâng cu privire la foștii lor colegi sau prieteni de facultate, nu le mai răspund la salut sau salută din vârful buzelor. Eu nu am pățit așa cu foștii mei colegi care sunt la instanțe sau parchete superioare, dar m-am confruntat cu astfel de situații din partea unor foști avocați, care au ajuns în magistratură”, a spus consilierul la conferință.

Acesta consideră că o bună parte a culpei pentru această situație aparține modului în care INM înțelege să-și pregătească absolvenții. ”Am auzit întâmplător o întrebare adresată unui proapăt absolvent care dorea să acceadă la INM: Ești judecător, un fost coleg și prieten avocat te invită la lansarea cărții sale. Cum procedezi? Nu știu care era răspunsul corect, dar eu cred că până când asfel de întrebări sunt gândite și puse unor tineri care vor să intre în magistratură, nu ne putem aștepta la o îmbunătățire a relațiilor interumane.”, a spus Maier.

Andrea Chiș a precizat: ”Problema este, așa cum s-a discutat la seminarii de etică, la instanțele mici. Unde sunt instanțe mici, e o problemă când e văzut judecătorul cu avocatul.” Aceasta a dat exemplul unui judecător din Olanda, care i-a spus că iese la tenis cu avocatul, dar merge în orașul vecin.

”Trebuie să vă întrebați cum ar fi dacă ați avea o cauză cu Flavia pe rol la mine și eu aș ieși la masă cu ea? E o problemă.”. a spus Chiș. Avocatul Gidro Stanca a intervenit: ”Dacă judecătorul e corect, nu te intersează cu cine ia masa”

Flavia Maier a propus un spațiu de socializare la Tribunal: ”Ca o formă de îmbunătățire a comunicării în incinta sediului instanței, s-a propus organizarea unor spații comune de discuții formale și informale. Spații informale au existat. Ultimul e acum arhiva și registratura Tribunalului Specializat. Aceasta problemă ține de cealaltă baricadă. Profit că e președintele Tribunalului, poate găsim o soluție să refacem un astfel de spațiu în incinta Tribunalului unde să se poată bea o cafea împreună și să se discute.”

Consilierul Stanca Gidro a precizat că ”a fost spațiu comun, dar din păcare era accesibil și justițiabililor.” De asemenea, a amintit că au existat probleme cu ”colegi care consumau alcool acolo”. Potrivit acesteia, soluția ar fi să nu se vândă alcool.

La conferință au participat președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, Mugurel Oprescu, președintele Tribunalului, Sorina Seleșiu, judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, și Andrea Chiș, actual membru CSM.

Seara, după conferință, o parte dintre consilierii Baroului Cluj și alți avocați au socializat în clubul Diesel alături de unii judecători.

Consilierii Gidro Stanca, Voicu Sârb, Flavia Maier, Mircea Pop (în stânga imaginii), judecătoarea Anca Pop (ultima din dreapta)

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina