fbpx

Danileț: ”Cred că este vremea ca oamenii legii, practicienii dreptului să se implice în educarea societății”

Cunoscutul judecător Cristi Danileț a declarat la o conferință a avocaților din Cluj că este vremea ca oamenii legii, practicienii dreptului, să se implice în educarea societății și că s-a săturat de oameni care au trecut prin facultăți de drept obsecure care dau lecții la televizor!

Judecătorul Cristi Danileț a vorbit despre proiectul inițiat de el anul trecut de educație juridică în școli și licee. Magistratul i-a îndemnat pe avocați să meargă în școli și să le vorbească tinerilor despre lege și drept.

”Cred că rostul nostru, al oamenilor legii, este dincolo de ceea ce facem în sala de judecată sau în cauzele pe care dvs. le angajați și pe care noi suntem obligați să le soluționăm. Sincer cred asta și nu o spun dintr-o politețe colocvială.

Cred că este vremea ca oamenii legii, practicienii dreptului, sa se implice in educarea societății. Astazi ne-am obisnuit sa-i trimitem pe copii la scoala sa invete pentru examene si ies total nepregatiti din scolile patriei.

Copiii nostri au nevoie sa fie educați pentru viata si nu doar sa ia note mari. Ei trebuie sa invete ce este acela drept pentru ca astazi, la varsta de 14 ani, ei raspund penal si contraventional, si nimeni nu le spune ca atunci cand le dam buletinul. Adolescenții nu trebuie sa se uite in cartea de identitate si sa spuna ce poza naspa am. Ei trebuie sa spuna ca din aceasta clipa am drepturi, dar am si obligatii, pentru ca in fata unui judecator un pusti la 14 ani care consuma droguri nu poate sa invoce necunoasterea legii. Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. Bun, dar cine i-o explica, cine i-o preda? Bine ca invatam latina, toata lumea invata latina in scoala generala. O fi buna si latina, dar nu toti ne facem practicieni ai dreptului sau oameni ai bisericii

In schimb, toti dintre noi, odata cu implinirea varstei de 14 ani, raspundem penal si nimeni nu ne pregateste pentru asta. Dupa cum nimeni nu ii pregateste pe tineri sa invete ce este aceea libertatea credintei si dreptul la propria opinie.

Astăzi, am ajuns să ne băgăm preoți în școli și să-i învățăm ortodoxisme, în loc să-i învățăm că există și alte culte în România. Sunt 18. Dar noi automat trebuie să urâm pe alții. Astăzi am ajuns să ne urâm noi intre noi pentru că nu înțelegem ce e acela drept la nediscriminare. Și musai Statul trebuie să spună pe cine să bage în pat și ce sex are. De ce? Pentru că eu Statul trebuie să-mi dau cu părerea despre viața ta intimă și personală.

Dar ce mă mir că zilele acestea mi s-a reproșat că de ce mă opun desecretizării arhivei SIPA: lasă să vedem secretele magistraților din urmă cu 10 ani! Chiar vreți să aflați cu cine mă întâlneam eu în perioada 2001-2005 aici în Cluj? La ce vă ajută? Majoritatea informațiilor de acolo sunt bârfe, zvonuri. E de ajuns să treceți azi pe culoarul unei instanțe și aproape că aflați orice vreți.”, a spus Cristi Danileț.

Acesta a criticat și faptul că apar la televizor așa ziși experți în drept, care nu au o pregătire temeinică: ”M-am săturat de oameni care se pricep la absolut toate, dar care nu știu o boabă de drept. Sau care au trecut prin tot felul de facultăți de drept obscure, făcute inclusiv pe la Herculane într-un week-end, și apar la televizor și-ți dau lecții de drept. Nu cred că este firesc! Nu cred că este normal ca eu de exemplu să repar o țeavă și să dau vina pe inginer că ea s-a spart, neștiind ce este acest lucru. Domne, apelez întotdeauna un muncitor, un specialist. Acela se duce și schimbă țeava. Acum am văzut că agenții SRI se duc să schimbe un bec. O fi important și lucrul acesta, însă cred că cu toții avem un rol bine definit în societate. Cred că este timpul să-i antrenăm pe tineri, să-i instruim cu privire la cunoștințe elementare de drept. Nu mergem să le predăm dreptul. Dreptul se face la facultatea de drept, dar mergem să le explicăm despre reguli simple pe care oamenii trebuie să le respecte în viața de zi cu zi. Mergem să le băgăm în cap tinerilor că unde-i lege, nu-i tocmeală și că legea este făcută pentru a fi respectată.”

Sursa informației: bzc.ro

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns