fbpx

UCMR-ADA: ”Untold refuză să încheie autorizația pentru comunicarea publică a operelor muzicale”

Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor UCMR-ADA se judecă cu Untold SRL pentru ca firma să-i plătească remunerațiile prevăzute de legea drepturilor de autor pentru edițiile 2015 și 2016. Pentru anul acesta, UCMR-ADA ne-a comunicat că UNTOLD refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale.

UCMR-ADA a chemat in judecată Untold SRL din Cluj-Napoca in dosarul 35973/3/2016 de la Tribunalul București. Procesul a fost amânat pentru 7 septembrie din cauza lipsei raportului de expertiză.

Clujust.ro a solicitat detalii despre proces de la asociație și a primit următorul comunicat de presă cu privire la refuzul reprezentantilor UNTOLD de a plati remuneratii pentru drepturi de autor catre UCMR-ADA pentru editiile festivalului 2017, 2016, 2015.

”UNTOLD refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale

Organizatorii Festivalului UNTOLD 2017 refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale în evenimentul denumit Untold 2017 organizat la Cluj în perioada 3-6 august 2017 , așa cum prevede Legea drepturilor de autor și drepturi conexe nr 8/1996.

Conform Legii drepturilor de autor și a drepturilor conexe nr 8/1996, orice organizator de evenimente trebuie:

–  să solicite și să încheie autorizație neexclusivă cu 5 zile înainte de începerea oricarui eveniment cu muzică,

– să platească remunerații corespunzatoare veniturilor încasate așa cum prevede Metodologia publicată în Monitorul Oficial prin Decizia ORDA 203/2011,

–  să predea raportul playlist pentru fiecare concert cu operele muzicale utilizate în termen de 30 de zile de la încheierea evenimentului.

Observăm un entuziasm general din partea publicului, a presei și a sponsorilor pentru acest festival UNTOLD, dar și o lipsă de respect față de compozitorii ale căror opere muzicale încântă un public atât de numeros, tocmai prin acest refuz de a plăti remunerațiile cuvenite.

Printr-o adresă primită în data de 03.08.2017, reprezentantul festivalului UNTOLD ne-a comunicat că vor plati 3%, pentru toți autorii din concertele din festivalul Untold 2017, din veniturile înregistrate din organizarea evenimentului, lasând instanța de judecată să se pronunțe dacă va plati cuantumul precizat în Metodologia în vigoare publicată prin Decizia ORDA 203/2011 în Monitorul  Oficial, respectiv pentru genul muzical pop, rock, dance, house, muzică usoară de 7% din veniturile înregistrate sau remunerația minimă de 1000 lei per concert.”, se arată în comunicatul semnat de Oana Tinu – PR UCMR-ADA

Întrebată de Clujust.ro, ce sume trebuia să achite Untold SRL, Tinu a răspuns: ”Pana in acest moment UCMR-ADA nu a incasat bani de la UNTOLD. Pentru editiile 2015, 2016 suntem in proces, si cel mai probabil daca nu se ajunge la o intelegere amiabila vom pregati dosarul si pentru editia 2017. Sumele vor fi stabilite de instanta.”

UCMR-ADA a fost avizata sa functioneze ca organism de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale de autor in domeniul muzical prin Decizia ORDA NR 3/1997 publicata in M. OF nr.58/08.04.1997.

Comments

comentarii

Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.... Citește mai mult
Weekend-ul acesta se anunță a fi unul plin de evenimente pentru clujeni. De la tur ghidat prin oraș cu ocazia Dragobetelui, la piese de teatru și concerte.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!