Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Lector universitar Cornel Vîlcu: ”Te felicit că sprijini Untold-ul”
Cornel Vîlcu la TEDxEroilor 2012

Lector universitar Cornel Vîlcu: ”Te felicit că sprijini Untold-ul”

Cunoscutul activist și lector universitar de la Facultatea de Litere, Dumitru Cornel Vîlcu, a scris o opinie interesantă și cu informații utile despre subiectul zilei: festivalul Untold. Încă de anul trecut, Vîlcu susținea că oamenii care nu sunt lăsați în Parcul Central pentru că nu au bilete la Untold ar trebui să dea în judecată primăria și organizatorii Untold. Redăm mai jos textul publicat de lector pe Facebook:

Clujeanule,

te felicit, în primul rând, că ai renunţat la trei sferturi din Parcul Central.

Primăria şi Consiliul Local sunt conştiente că, dacă luăm în considerare prevederile legale, se află de două ori în culpă. Mai întâi, fiindcă într-un astfel de spaţiu accesul NU poate fi restricţionat – cu excepţia situaţiilor care prezintă pericol pentru viaţa sau siguranţa cetăţenilor (se pare că, în viziunea domnilor Boc & comp., plătitorii de bilet nu sunt în pericol, dar oricare dintre noi, ăştialalţi, am fi. ). Mai apoi, fiindcă orice concesionare de spaţiu se poate face în proporţie de maximum 10% din cel total – măsuraţi din ochi, pe hartă, Parcul Central şi vedeţi cam cât ocupă Untold. [ca să nu credeţi că fabulez, v. Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicată 2009, link aici: http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_spatii_verzi.php ]

te felicit, în al doilea rând, că rabzi zgomotul care intră până dimineaţa prin geamurile – fiindcă e caniculă – inevitabil deschise. Chiar dacă nu e neapărat genul tău de muzică. Întrebate privitor la diferenţierea dintre sosirea rapidă a poliţiei/ a unei amenzi consistente, dacă tu, ca persoană privată, dai muzica mai tare acasă, noaptea şi totala non-intervenţie în cazul festivalului, autorităţile au răspuns mulţumindu-le clujenilor pentru colaborare şi înţelegere. Vei spune că nu s-a adus lămurirea necesară, şi aşa e; probabil, doar de la un anumit număr de decibeli (şi de familii insomniace) în sus, legea nu se aplică – şi, oricum, boxele tale nu se-ncadrează. Revin: te felicit că ţii îndeajuns de mult la statutul tău de clujean (cei care au făcut/ vor face zilele astea reclamaţii, comentarii şi alte alea, pesemne, nu şi-l merită) încât să-i sacrifici câteva nopţi. Ce mare lucru! Prima zi, joi spre vineri, a fost mai rău, că dacă nu ai concediu pesemne eşti praf la servici. A, şi ar mai fi duminica spre lunea viitoare. Las’că-ţi revii tu până în septembrie.

Ce spui? ai copii care nu pot să doarmă, plâng, se agită? Păi dacă depăşesc, cu plânsul, un anumit număr de decibeli, cheamă Poliţia Primăriei, sunt sigur că va interveni neîntârziat.

te felicit, apoi (cred că e ‘rândul al 3-lea’), că sprijini, indirect, festivalul cu donaţii, ce-i drept involuntare, din taxele locale pe care le plăteşti. Cum probabil ştii, “închirierea” parcului nu-i costă pe organizatori nimic, cea a stadionului (care, să fim bine înţeleşi, nu din banii vreunui mare donator a fost construit, ci… da, ai ghicit) se face pe sume ridicol de mici (asta în condiţiile în care, nu uita, Cluj Arena e oficial falimentară, iar profitul Untold urcă la milioane de euro), iar efectivele, anul acesta însemnate cantitativ, de poliţişti şi jandarmi anunţat cu mândrie de către privaţii care în cele din urmă vor încasa banii… numărul de ore suplimentare, spuneam, prestat(e) de aceşti angajaţi se acoperă, în privinţa plăţilor, din bugetele local şi naţional.

nu în ultimul rând, te felicit că ‘pui botul’ la publicitatea/ campania de brand washing sau, dacă vrem, CSR desfăşurată, în presa locală, sub forma, cum altfel? a unor breaking news. Ai citit, probabil, articolul pompos intitulat “O altă campanie Untold sau cum poţi ajuta micuţii bolnavi de cancer să trăiască” [adev.ro/ou0j07], al cărui început, pe drept cuvânt, trebuie să-ţi fi cutremurat sufletul: “Organizatorii Festivalului Untold şi Bursa de Fericire construiesc primele două camere sterile din Cluj, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, ca să asigure pacienţilor tratamentul necesar în cazul leucemiilor şi a altor tipuri de cancer.” Acum, când e vorba de un subiect atât de real şi de dur cum e soarta copiilor, şi în general a bolnavilor grav din sistemul românesc de sănătate, s-ar putea să nu mai remarci următoarele lucruri: Bursa de Fericire e, într-adevăr, un ONG excepţional, care se străduieşte de mulţi ani şi chiar reuşeşte să facă lucruri minunate acolo unde Statul continuă să-şi bată joc de noi. Aceste lucruri se pot face cu sprijinul unor sponsori importanţi. Dar dacă ai rămas cumva cu impresia că banii necesari acum (100000 euro) vor fi donaţi de către privaţii cărora le aparţine festivalul, din profitul realizat… să ştii că ai fost păcălit. Nicăieri nu se spune că UNTOLD însuşi va da măcar un leu. Vei avea, doar, ocazia să donezi tu dacă te duci la festival (şi da, se insistă, în cazul vip-urilor care au primit invitaţii gratuite, că s-ar cuveni ca măcar ele să facă o donaţie). Pe scurt, una sunt copiii bolnavi de cancer (şi cărora, deocamdată, festivalul se le rezumă să le zdruncine creierii câteva nopţi, fiindcă spitalul e la 100 de metri de parc) şi alta e UNTOLD-ul. Ceea ce nu-i împiedică pe fanii facebook-işti să le scrie tuturor celor care contestă existenţa sau… localizarea festivalului că sunt nişte ucigaşi de prunci.

în fine, te felicit dacă îţi asumi toate aceste sacrificii pentru dezideratul suprem pe care, de la Emil Boc la diverşii patroni ai UNTOLD-ului, se zice că l-ar îndeplini festivalul, şi anume “să pună municipiul Cluj-Napoca pe hartă”. Pentru toţi aceşti oameni, pare destul de clar că, pe de o parte, oraşul în care trăim era complet lipsit de valoare înainte de festival, iar pe de alta, de-aici înainte, în uriaşă măsură, dacă nu chiar exclusiv datorită celor 4 nopţi de dj-ială, el, Clujul, a început să existe. Te felicit, aşadar, pentru efortul tău de a înghiţi oboseala, nervii, întârzierile în trafic, mai ales sentimentul că legea e doar pentru cei mici şi/ sau proşti, că în ultimă instanţă “puternicii” locului fac, în deplină cooperare, orice îşi doresc, indiferent ce simţi/ zici tu sau scrie “la” jurisprudenţă… de a înghiţi asta doar pentru a asigura trecerea oraşului pe care cu toţii îl iubim de la insignifianţă la glorie.

Fii mândru că eşti clujean!

——————————-

P.S. lăsând zeflemeaua la o parte, iată un link util: https://cj.politiaromana.ro/ro/petitii-online . Precizare importantă: ceea ce, dacă vă daţi datele personale (eu unul o s-o fac de-ndată), faceţi, nu e doar să vă ataşaţi numele unei petiţii colective; e mult mai mult decât atât – o reclamaţie depusă legal (de aceea vă rog ca, în textul pe care eventual îl veţi scrie, să solicitaţi un număr de înregistrare, care să vă fie transmis prin mail). Fiecare astfel de reclamaţie va trebui soluţionată până la capăt în sensul constatării faptelor + al unei rezoluţii privind la ce măsuri s-au luat. Eu unul, mă voi asigura măcar pe această cale că încep un demers serios şi oficial în relaţie cu ce mă nemulţumeşte nu atât la Untold (fraier ar fi privatul care n-ar trage tot profitul posibil din fraiereala unora/ colaborarea mai mult sau mai puţin coruptă a celorlalţi), cât la Primăria şi Consiliul Local Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina