Clujust vă prezintă motivarea sentinței de condamnare a unei femeie la 2 ani cu suspendare pentru fapta de ucidere a nou-născutului de către mamă. Sentința pronunțată de Judecătoria Marghita (județul Bihor) a rămas definitivă prin neapelare.
Prin rechizitoriul 505/P/2018 din data de 20.09.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, femeia a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea nou-născutului săvârșită de către mamă.
În actul de sesizare s-a reținut că inculpata K.E. este văduvă din luna februarie 2017 și locuiește singură, în loc. Sălacea. jud. Bihor, din căsătorie rezultând un număr de 3 copii, în prezent majori. Inculpata a fost angajată ca muncitor necalificat, timp de 7 ani. În data de 6 iunie 2018, inculpata a lipsit de la serviciu, anunțându-și telefonic șeful că se simte rău.
”În data de 06.06.2018, dimineața ( după ce și-a dus fetița la școală) și în jurul orelor 15.00, martora Z E- G, factor poștal în loc. Sălacea, prietenă și vecină a inculpatei, s-a deplasat la locuința acesteia, pentru a-i înmâna o scrisoare recomandată, poarta de acces în curtea locuinței fiind deschisă, a intrat în curte apoi a bătut în ușa locuinței care era încuiată și a apelat-o telefonic pe inculpata K.E, care nu i-a răspuns, martora crezând că este la serviciu, urmând să revină ulterior.
În jurul orelor 20.00, vecinele inculpatei, martorele B.I., Z E G și S.E, fiind îngrijorate că nu au văzut-o pe inculpată peste zi, s-au deplasat la locuința acesteia, au intrat în curte, au bătut de mai multe ori în ușă și au strigat, după câteva minute, inculpata deschizându-le ușa, ocazie cu care martorele au observat că, aceasta era palidă, îmbrăcată doar cu un capot de culoare roșie și având urme de sânge uscat pe mâini și picioare, iar la întrebările martorelor ce s-a întâmplat, inculpata le-a spus că a căzut și s-a lovit.
Cele trei martore au intrat în prima încăpere a locuinței, au spălat-o și au ajutat-o să se îmbrace, apoi, au transportat-o pe inculpată la Centrul de Permanență Sălacea unde, medicul de gardă, care a examinat-o pe inculpată, a solicitat intervenția unui echipaj mobil și transportarea acesteia la Spitalul Județean de Urgențe Oradea, la examinare inculpata negând că ar fi fost însărcinată.
Inculpata K.E a fost transportată la Maternitatea din Oradea, cu hemoragie abundentă, cordon ombilical în vagin și placenta ruptă, iar fătul era absent, în urma discuțiilor cu medicul de gardă, inculpata K.E. a negat faptul că ar fi născut sau că ar fi fost însărcinată, medicul sesizând lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Bihor, prin apelul SNUAU 112, în jurul orelor 20.42.
Întrucât inculpata K.E a negat că ar fi născut, a fost examinată medico-legal, potrivit concluziilor raportului de expertiză medico-legală nr. 2124/IIic/135 din 07.06.2018, al SML Bihor, inculpata prezenta semnele clinice ale unei nașteri recente care poate data din 06.06.2018, leziunile descrise la capitolul violențe s-au produs prin lovire și frecare de corpuri/planuri dure, cel mai probabil în timpul travaliului, iar ruptura de la nivelul perineului s-a produs în timpul expulziei fătului.
Potrivit procesului verbal de cercetare la fața locului, din data de 07.06.2018, efectuată la domiciliul numitei K.E, în bucătăria imobilului, într-o găleată din plastic de 10 l, a fost găsit decedat un copil nou-născut, de sex masculin, așezat în poziția decubit dorsal cu membrele superioare și inferioare flexate, așezate pe partea superioară a capului, în interiorul găleții găsindu-se un lichid maroniu negricios care conținea meconiu, sânge și cheaguri de sânge.
În apropierea găleții, pe un corp de mobilă a fost găsită o foarfecă metalică, pe suprafața acesteia evidențiindu-se urme de culoare brun-roșcat cu aspect de sânge, în imobil identificându-se mai multe obiecte de îmbrăcăminte, pe suprafața cărora s-au evidențiat urme de substanță brun-roșcat cu aspect de sânge. (…)
Potrivit concluziilor Raportului de expertiză medico-legală necroptică nr. 2117/III/247, din 07.06.2018 al SJML Bihor, a rezultat că nou-născutul de sex masculin, la termen, născut viu, viabil, a supraviețuit după naștere timp de 5-10 minute, moartea a fost violentă, datorându-se asfixiei mecanice prin înec, moartea datează din 06.06.2018, nu s-au acordat îngrijiri medicale nou născutului după naștere, nou născutul are grupa sanguină 01, Rh pozitiv.
În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, conform concluziilor raportului de expertiză medico-legală nr. 2198/IV/188, din 11.06.2018, inculpata K.E prezintă o tulburare mentală organică (cel mai probabil de etiologie vasculară), apreciindu-se că foarte probabil travaliul să fi declanșat un eveniment vascular acut, cu afectarea conștienței și implicit a discernământului, în prezent discernământul său este mult diminuat, a avut discernământ mult diminuat și la momentul comiterii faptei, aflându-se într-o stare de tulburare psihică legată de actul nașterii, comisia recomandând aplicarea măsurilor de siguranță medicală, prev. de art. 109 C .p.
Conform concluziilor suplimentului la raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 2198/IV/188, din 25.06.2019, inculpata prezintă o tulburare mentală organică, comisia recomandă continuarea aplicării măsurilor de siguranță medicală prevăzute de art. 109 C .p. ”, se arată în rechizitoriu.
Pe portalul instanțelor, persoana vătămată din dosar a fost trecută ca ”nou născut”
Extras din sentința penală:
”În fapt, la data de 06.06.2018 inculpata K. E. a fost internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, unde s-a constatat că inculpata prezenta metroragie cu cordon ombilical în vagin și placenta ruptă.
La data de 07.06.2018 s-a efectuat o cercetare la fața locului în imobilul situat în loc. Sălacea nr. 124, .. Imobilul este compus din hol, dormitor, cămară și bucătărie, fiind locuit de către inculpată și fiul ei K. Jozef. Dormitorul imobilului este utilat cu un pat, o canapea, o masă, două dulapuri și o sobă de teracotă. Lângă pat au fost descoperite două prosoape ce purtau urme de sânge. Pe pragul dintre cele două camere (dormitor și cămară) se găsea un tricou de culoare albă, îmbibat în sânge. Cămara este utilată cu o masă, o canapea, sobă de teracotă și un frigider. Pe canapeaua așezată în dreapta camerei, s-a găsit un capot ce purta urme de sânge. Pe podeaua bucătăriei se găsea un lichid de culoare maronie, într-o cantitate abundentă, lichid ce se afla lângă o cadă/lighean de plastic ce conținea un amestec de lichid de culoare brună și incoloră. În aceeași încăpere, lângă congelator, s-a găsit o găleată de culoare neagră, acoperită cu o bluză de aceeași culoare, ce conținea cadavrul unui nou-născut de sex masculin . De asemenea, pe un corp de mobilier din această încăpere se găsește o foarfecă metalică cu o lungime de 16 cm, ce poartă urme de culoare brun-roșcat.
Din cuprinsul raportului de expertiză medico-legală necroptică rezultă că nou-născutul de sex masculin s-a născut la termen, viu și viabil, supraviețuind după naștere timp de 5-10 minute. Moartea a survenit la data de 06.06.2018 ca urmare a asfixiei mecanice prin înec.
Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică relevă faptul că cel mai probabil travaliul a declanșat un eveniment vascular acut, cu afectarea conștientei și a discernământului. Astfel, s-a concluzionat că inculpata a avut discernământul mult diminuat și la momentul comiterii fapte se afla într-o stare de tulburare psihică legată de actul nașterii.
Fiind audiată în legătură cu evenimentele din data de 06.06.2018, în calitate de suspect, K.E a declarat că aceasta s-a simțit rău în dimineața acelei zile, motiv pentru care nu a mers la muncă și a decis să stea în pat. Inculpata a declarat că în jurul orei 13 s-a ridicat din pat și a mers în bucătărie unde și-a pierdut cunoștința. Inculpata și-a revenit în simțiri când a fost căutată de numita Z.E (factorul poștal) și B.(B) I (vecina inculpatei). Acestea au observat că inculpata sângerează, motiv pentru care au dus-o cu autoturismul numitei Z.E la centrul de permanență urgențe medicale din satul Sălacea, de unde a fost transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Inculpata a susținut că nu a observat faptul că sângera și nici cordonul ombilical ori urmele placentei. De asemenea, aceasta a arătat că nu cunoștea faptul că era gravidă sau că ar fi născut un copil de sex masculin. Inculpata a declarat că ultima dată când a întreținut relații sexuale a fost în cursul lunii noiembrie 2017, când, în timp ce se afla singură pe câmp, o persoană de sex masculin în vârstă de aprox. 50 de ani a întreținut cu aceasta un raport sexual prin constrângere. În cursul judecății inculpata a reiterat cele menționate anterior.
Declarațiile date de către martorele S:E, Zsiga E.G., B.I. confirmă cele susținute de către inculpată în ceea ce privește evenimentele din data de 06.06.2018, în sensul că acestea au căutat-o pe inculpată la domiciliul ei, iar când inculpata le-a deschis au observat că aceasta era palidă și plină de sânge în partea interioară a picioarelor și pe mâini, motiv pentru care au transportat-o la dispensarul din Sălacea, unde B.I a confirmat faptul că inculpata nu a prezentat semne exterioare vizibile de sarcină.
Față de mijloacele de probe și starea de fapt prezentată, instanța reține că la data de 06.06.2018 inculpata a născut un copil de sex masculin viu și viabil. Inculpata, aflându-se în stare de tulburare cauzată de naștere, a tăiat cordonul ombilical cu foarfeca metalic ă aflat ă în bucătărie, apoi a înecat copilul în ligheanul/cada de plastic aflat în aceeași încăpere. După ce a survenit moartea copilului, inculpata a așezat cadavrul în găleata neagră pe care a acoperit-o cu un tricou de aceeași culoare.
În drept, fapta inculpatei astfel cum a fost prezentată mai sus întrunește atât sub aspect obiectiv, cât și subiectiv, elementele constitutive ale infracțiunii de uciderea nou-născutului săvârșită de către mamă , prev. și ped. de art. 200 al. 1 din Cod penal.
În privința laturii obiective a faptei, instanța reține că acțiunea de ucidere a fost realizată prin asfixiere mecanică prin înec, copilul fiind înecat în cada de plastic. Această acțiune a avut ca urmare moartea nou-născutului.
De asemenea, din punct de vedere temporal, fapta a fost săvârșită imediat după naștere, respectiv în intervalul de timp de 24 de ore de la naștere, astfel cum este prevăzut în norma de incriminare.
În privința laturii subiective, potrivit adagiului dolus ex re, modalitatea de realizarea a fapte denotă caracterul intențional al acesteia, inculpata acționând cu intenție directă.
Particularitatea legată de elementul intelectiv al laturii subiective, respectiv starea de tulburare psihică, este prezentă în cauza de față, raportul de expertiză psihiatrică concluzionând că, foarte probabil, inculpata a avut discernământul mult diminuat și la momentul comiterii fapte se afla într-o stare de tulburare psihică legată de actul nașterii.
Prin urmare, instanța reține că fapta inculpatei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere ori vătămare a nou-născutului săvârșit de către mamă, prev. de art. 200 alin. (1) C.pen, infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
În vederea individualizării pedepsei instanța va avea în vedere dispozițiile art. 72 C. pen., conform cărora „ La stabilirea și aplicarea pedepselor se ține seama de dispozițiile părții generale a acestui cod, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială, de gradul de pericol social al faptei săvârșite, de persoana infractorului și de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală. ”.
Având în vedere aceste criterii, instanța apreciază că deși fapta săvârșită de către inculpată prezintă un pericol social foarte grav, împrejurările cauzei și persoana inculpatei nu impun sancționarea drastică.
Astfel, instanța reține în primul rând că starea de graviditate a inculpatei a rezultat în urma unei fapte de viol. Deși violul nu a fost reclamat și nici probat de către inculpată, instanța nu are motive pentru care să pună la îndoială acest aspect. De asemenea, instanța constată că starea materială a inculpatei este precară, aceasta este văduvă și are trei copii majori. Mai mult, instanța apreciază că afirmațiile inculpatei în sensul că nu a cunoscut starea de graviditate este credibilă, având în vedere faptul că acest aspect a fost confirmat și de martora B.I.
Prin urmare, evenimentele petrecute în viața inculpatei, respectiv pierderea soțului, violul suferit și necunoașterea stării de graviditate reprezintă ele însele niște încercări grele ce pot avea repercusiuni asupra sănătății fizice și psihice a inculpatei. Or caracterul represiv al sancțiunilor penale își ating scopul doar atunci când inculpatul dă dovadă de dispreț față de normele sociale și prezintă pericol pentru societate. Aplicarea acestora față de persoane greu încercate de viață ar reprezenta o sancționare disproporționată și injustă ce ar putea fi percepute de societate ca fiind inechitabile și contrare noțiunii de dreptate.
Față de aceste considerente, instanța va condamna inculpata la pedeapsa închisorii de 2 ani pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere a nou-născutului de către mamă, prev. de art. 200 C.pen., pedeapsă pe care o va suspenda sub supraveghere.
Astfel , instanța reține dispozițiile art. 91 C .pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Instanța consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 2 ani închisoare, iar din fișa de cazier a acesteia rezultă că inculpata nu a mai fost condamnată anterior, aceasta nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților, a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.
Față de aceste considerente, apreciind că se impune o monitorizare a eforturilor inculpatei pe calea reintegrării sociale, instanța, în baza art. 91 C . pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și va stabili un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispozițiilor art. 92 C . pen.
În baza art. 93 alin. 1 C . pen. va obliga inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Bihor la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza art. 93 alin. 2 lit. b) Cod penal, va impune condamnatei să execute următoarea obligație: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Bihor sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.
În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Sălacea sau al Primăriei Buduslău pe o perioadă de 80 zile lucrătoare.
În baza art. 94 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c) – e) se vor comunic a serviciului de probațiune.
Conform art. 404 alin. 2 C .pr.pen., va atrage atenția inculpatei asupra dispozițiilor art. 91 alin. 4 și art. 96 C .pen. referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere, a neexecutării obligațiilor ce îi revin sau săvârșirii unei noi infracțiuni pe parcursul termenului de supraveghere.
În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 cu modificările și completările ulterioare, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatei K. E., în vederea introducerii pofilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.
De asemenea, instanța reține că în cuprinsul suplimentului la raportul de expertiză medico-legală psihiatrică s-a recomandat aplicarea măsurii de siguranță a obligării la tratament medical, prev. de art. 109 C.pen., arătându-se că inculpata suferă de tulburare mentală organică, iar din punct de vedere psihologic personalitatea este modificată de boală cu tendințe către instabilitate emoțională crescute. De asemenea, raportul a relevat faptul că inculpata prezintă un indice de depresie majoră, cât și iritabilitate, nervozitate, neliniște, agitație, lipsă de răbdare în reacții, dificultăți de relaționare și tendințe de izolare.
Față de constatările menționate, instanța reține că aceste caracteristici pot da naștere sau favoriza realizarea de către inculpată a diverse fapte antisociale care să pună în pericol atât propria persoană, cât și sănătatea și siguranța persoanelor din jur.
Prin urmare, instanța reține că tulburarea psihică ce a existat la momentul săvârșirii infracțiunii nu a fost un episod pasager, repercusiunile pe plan psihologic fiind prezente în continuare, iar din cauza acestora inculpata reprezintă un pericol potențial pentru societate.
Astfel, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la art. 107 și 109 C.pen., instanța va dispune luarea măsurii de siguranță a obligării la tratament medical prev. de art. 109 C .pen. față de inculpata K.E., până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
În temeiul art. 272 rap. la art. 274 alin. 1 Cod procedură penală , obligă inculpata la plata către stat a sumei de 1500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariul avocatului M. M, desemnat din oficiu pentru inculpată, va rămâne în sarcina statului, urmând a fi achitată din fondurile Ministerului Justiției, în contul Baroului Bihor, suma de 868 lei în baza delegației pentru asistență judiciară obligatorie nr. 2889 din data de 15.09.2020 aferentă fazei de judecată.”