Acasă » PROCESE » Tribunalul Specializat Cluj a decis înghețarea cursului LEU-EURO la un contract de credit

Tribunalul Specializat Cluj a decis înghețarea cursului LEU-EURO la un contract de credit

După ”înghețări” de curs LEU-CHF, a venit și rândul creditelor în moneda euro. Instanta de judecata de la Tribunalul Specializat Cluj a stabilizat cursul de schimb LEU-EURO la valoarea de la momentul acordării împrumutului, obligând totodată banca să restituie sumele percepute în plus, împreună cu dobânda legală.

Hotărârea a fost pronunțată în 7 mai într-un proces intentat de doi soți împotriva Raiffeisen Bank. Inițial, Judecătoria Cluj-Napoca le-a respins cererea, dar Tribunalul Specializat le-a admis apelul. Mai există calea de atacat a recursului, dar decizia este executorie. Judecătorii au ”înghețat” cursul la valoarea de 3,72 lei pentru un Euro. Astăzi, 1 Euro valorează 4,63 lei.

Soluția pe scurt: ”Admite apelul declarat de apelantii N.C.D.si N.M.M.în contradictoriu cu intimata SC RAIFFEISEN BANK SA împotriva sentintei civile nr. 4622/2016 pronuntate la data de 12 mai 2016, în dosarul nr. 793/211/2016, de Judecatoria Cluj Napoca, pe care o schimba în parte, în sensul ca admite, în parte, cererea de chemare în judecata formulata de reclamantii N.C.D.si N.M.M.în contradictoriu cu pârâta SC RAIFFEISEN BANK SA si, în consecinta:

Constata nulitatea absoluta a clauzei cuprinse în art. 4.1 din contractul de credit nr. RFI27744711877/20.03.2008, referitoare la restituirea creditului în aceeasi moneda, nulitatea constatata având ca efect obligatia pârâtei de a încasa rata lunara a creditului dupa urmatoarea formula: suma de rambursat în EUR conform graficului de rambursare X 3,7232/rata de schimb RON/EUR stabilita de BNR pentru data scadentei fiecarei rate.

Obliga pârâta sa restituie reclamantilor toate sumele de bani percepute în plus fata de sumele platite de reclamanti si/sau debitate/încasate din conturile reclamantilor conform formulei de calcul: suma de rambursat în EUR conform graficului de rambursare X 3,7232/rata de schimb RON/EUR stabilita de BNR, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractul de credit nr. RFI27744711877/20.03.2008 si data ramânerii definitive a prezentei hotarâri, cu dobânda legala aferenta sumelor de restituit conform prezentei hotarâri pentru perioada în care raporturile contractuale dintre parti au fost guvernate de O.G. nr. 9/2000, respectiv dobânda legala penalizatoare aferenta sumelor de restituit conform prezentei hotarâri, prevazuta de art. 3 alin. 2 din O.G. nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre parti au fost/sunt guvernate de O.G. nr. 13/2011, dobânda calculata de la data achitarii fiecarei sume si pâna la data restituirii acestora.

Mentine hotarârea atacata în ceea ce priveste cheltuielile de judecata. Respinge cererea apelantilor referitoarea la obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata în apel.

Executorie. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, recurs care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronuntata în sedinta publica din 7 mai 2018.”

Vom reveni cu motivarea deciziei de îndată ce va fi redactată.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns