Acasă » PROCESE » Trelleborg Automotive a anulat în instanță Regulamentul de organizare și funcționare al Arc Parc Industrial Dej

Trelleborg Automotive a anulat în instanță Regulamentul de organizare și funcționare al Arc Parc Industrial Dej

Familia Cristea, a cărei avere a crescut cu 11 milioane de euro, a avut bătăi de cap în instanță anul acesta. Regulamentul de organizare și funcționare al Arc Parc Industrial Dej a fost anulat de către Tribunalul Cluj, la solicitarea suedezilor de la Trelleborg Automotive, care au o fabrică în parcul industrial.

Trelleborg Automotive Dej SRL, membră a grupului suedez Trelleborg Automotive AB, a chemat în judecată Arc Parc Industrial SRL, cerând instanței să constate nulitate actulu reprezentând Regulamentul de organizate și funcționare din 18 august 2014 emis de ARC Parc Industrial Dej.

Proprietarii parcului industrial privat din Dej au demarat atunci proiectul de realizare a unei centrale foto-voltaice şi au obligat chiriaşii prin noul regulament să se alimenteze cu utilităţi doar de la ei. Nu a fost singura prevedere din regulament care i-a nemulțumit pe cei de la Trelleborg. Pătrunderea inopinată, fără avertisment, a administratorului parcului pe proprietatea chiriaşilor şi modificarea discreţionară a contractului de administrare au dus la contestarea regulamentului.

„Dreptul exclusiv şi discretionar al administratorului de a alege furnizorul oricărei utilităţi necesare funcţionării parcului industrial. Încheierea unui contract de administrare şi contracte de prestări servicii conexe implică recunoaşterea competenţei exclusive şi discreţionare a administratorului parcului în ceea ce priveşte orice fel de decizie de natură juridică, tehnică sau economică în legatură cu funcţionarea parcului industrial şi implică un transfer al puterii de decizie cu privire la aceste aspecte în favoarea administratorului parcului industrial”, este una din prevederile contestate.

„Administratorul parcului are drept de acces la orice elemente de infrastructură a parcului industrial, chiar situate pe proprietatea rezidenţilor parcului industrial, în vederea verificării respectării obligaţiilor rezidentului, stabilite contractual sau prin regulamente, şi a asigurării funcţionării optime a parcului industrial, cu notificarea prealabilă a rezidentului. Administratorul parcului industrial nu are obligaţia de a notifica accesul în ipoteza în care accesul este necesar efectuării unor reparaţii urgente, remedierii unor probleme tehnice, limitării unor pagube. Refuzul rezidentului de a permite accesul administratorului parcului industrial în oricare din condiţiile de mai sus dă dreptul administratorului de a suspenda de îndata şi fără preaviz prestarea serviciilor de furnizare/distribuţie energie electrică până la permiterea accesului”, este altă prevedere contestată

Procesul a început la Tribunalul Specializat la sfârșitul lui 2014, dar această instanță a admis exceptia necompetentei materiale invocata de pârâtă  și a declinat competenta de solutionare a cererii în favoarea Tribunalului Cluj- sectia mixta de contencios administrativ, litigii de munca si asigurari sociale. Aici, inițial, în iulie 2016, instanța a respins ca tardiva actiunea, dar ulterior Curtea de Apel a admis recursul declarat de Trelleborg Automotive, casând sentința în tot și trimițând cauza spre rejudecare aceleiasi instante.

Astfel, Tribunalul, în rejudecare, a hotărât în vara acestui an: ”Admite actiunea in contencios administrativ. Dispune anularea Regulamentului Cadru privind organigrama si functionare ARC ,Parc Industrial Dej Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare Pronuntata în sedinta publica din 6 iunie 2017”

Cei de la Arc Parc Industrial nu au mai atacat cu recurs, dar în schimb a apărut pe site-ul parcului proiectul noului regulament datat 30 octombrie.

Arc Parc Industrial Dej este deținut de antreprenoarea Adriana Cristea și fiul ei, Ștefan, care, potrivit noului Top 300 Capital, au ajuns la o avere de circa 35 milioane euro, depășind nume grele din Cluj precum Arpad Paszkany.

Cei mai bogați clujeni în 2017

Fabrica de componente auto Trelleborg Automotive s-a instalat în parcul industrial din Dej în anul 2007, cu o investiţie de 10 milioane euro. În anul 2014, conducerea firmei a demarat o activitate de extindere, cu 16 milioane euro, beneficiind de ajutor de stat, ridicând numărul angajaţilor la peste 500 de persoane. Clienţii Trelleborg  sunt Volkswagen/ Skoda, BMW, Nissan, PSA, Dacia şi Renault. La Dej se produc componente pentru motoare şi sisteme de montare şasiuri, sisteme antivibraţie, componente ale sistemelor de frânare şi de evacuare şi elemente de caroserie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns