fbpx
Andrei Hosu si Bogdan Baciu

Tinerii inculpați în cazul ”Jaf la BT”, condamnați la minimul pedepsei. Un judecător i-a găsit nevinovați

Tinerii Andrei Hosu și Bogdan Baciu au fost condamnați la minimul pedepsei pentru tâlhărie din Noul Cod Penal, 3 ani de închisoare. Un judecător din cei trei a făcut opinie separată și a admis recursurile celor doi.

Jaf BT Manastur 081-EOCei doi inculpați din cazul jafului de la Banca Transilvania au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare, din care se deduce perioada de un an și patru luni, cât au stat în arest preventiv. Anterior, la Tribunalul Cluj, Andrei Hosu primise 17 ani de închisoare și Bogdan Baciu fusese achitat, iar la Curtea de Apel Cluj, ambii primiseră câte 10 ani de închisoare. Dosarul a ajuns la recurs, procedură din vechiul Cod Penal, căci acesta fusese declarat înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

Soluția pe scurt:

”Admite recursurile declarate de inculpatii Hosu Andrei Dan si Baciu Bogdan împotriva deciziei penale nr.128/A din 14 iunie 2013 a Curtii de Apel Cluj – Sectia Penala si de Minori.
Casează, în parte, atat decizia recurata cat si sentinta penală nr.104 din data de 13 martie 2012 a Tribunalului Cluj, numai în ceea ce priveste aplicarea legii penale mai favorabile și rejudecand în aceste limite:

Schimbă încadrarea juridică dată faptelor cu privire la ambii inculpati din infractiunea prevazuta de art.211 alin.1, alin.2 lit.a), c), alin.21 lit.a), b) si alin.3 Cod penal anterior cu aplicarea art.74 alin.1 lit.a) raportat la art.76 lit.a) Cod penal anterior în infracțiunea prevazută de art.233, art.234 alin.1 lit.a) si c) Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal, texte de lege în baza cărora condamnă pe inculpații Hosu Andrei Dan si Baciu Bogdan la cate o pedeapsă de 3 ani închisoare și pedeapsa complementară de cate 2 ani a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a), b) și g) Cod penal.
Deduce din cuantumul pedepselor aplicate fiecarui inculpat durata reținerii si arestului preventiv, începând cu data de 19.01.2010 și pana la data de 05.05.2011.

Cu opinie separată: Admite recursurile declarate inculpații Hosu Andrei Dan si Baciu Bogdan împotriva deciziei penale nr.128/A din 14 iunie 2013 a Curtii de Apel Cluj – Sectia Penala si de Minori și face aplicarea principiului „in dubio pro reo” în ceea ce îi priveste.”

In dubio pro reo = Indoiala profita invinuitului, expresie latina cu intelesul ca, atunci cand nu se poate stabili cu certitudine vinovatia unei persoane pentru savarsirea unei fapte penale, nu este posibila tragerea ei la raspunderePrin extensie, locutiunea isi gaseste aplicare si incelelalte forme ale raspunderii juridice, deoarece prezumtia de nevinovatie constituie un principiu fundamental al dreptului nostru. Regula consacrata in aceasta expresie se refera numai la situatiile de fapt, nu si la cazurile in care dispozitiile legale ar parea ca sunt susceptibile de mai multe interpretari. In aceasta situatie, pentru ca numai una dintre interpretari poate fi corespunzatoare, este de datoria organelor de urmarire penala sau a instantei de judecata sa aleaga modul corect de interpretare si aplicare a legii in raport cu care sa solutioneze cauza cu care au fost investite.

Avocatul celoi doi tineri spune că dosarul nu face cinste justiției clujene. ”Concluzia este ca băieții și-au susținut cu fermitate nevinovația până in ultima clipă, existând probe care sa le ateste poziția. Probele au fost suficiente pentru a convinge numai unul din cei trei judecători. Cu siguranță este un dosar care va rămâne in analele justiției clujene la capitolul “așa nu”, a comentat avocatul Vlad Hosu din Baroul București.

Din Codul Penal

Art. 233: Tâlhăria

Furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 234: Tâlhăria calificată
(1) Tâlhăria săvârşită în următoarele împrejurări:
a) prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;

se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Comments

comentarii

Iluminatul public din Florești va fi alcătuit din becuri LED, anunță primarul Bogdan Pivariu. Peste 300 de noi becuri urmează să fie montate.... Citește mai mult
Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică susține că pe români îi așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții din cauza pandemiei de Covid-19.... Citește mai mult
O femeie de 80 de ani din județul Maramureș a fost găsită sâmbătă dimineața moartă în gospodăria sa. Un vecin de 85 de ani este bănuit că ar fi lovit-o pe aceasta cu toporul în cap, pe fondul băuturii.... Citește mai mult
Deputatul USR-PLUS Viorel Băltărețu atrage atenția asupra faptului că există întârzieri ale Companiei de Apă Arieș la montarea conductelor de apă. Aceste decalaje ar putea duce la „bani din buzunarul cetățenilor aruncați pe apa sâmbetei”, spune Băltărețu.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!