TIFF la ediția cu numărul 16. Premiul de excelență pentru actrița Tora Vasilescu

A început numărătoarea inversă până la debutul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Cel mai amplu eveniment de gen din România va avea loc între 2 și 11 iunie, la Cluj-Napoca, și va prezenta 225 de filme – 188 de lungmetraje și 37 de scurtmetraje – venite din 53 de țări. Peste 1200 de invitați români și străini vor fi prezenți la proiecțiile, concertele, atelierele, dezbaterile și lansările din festival. De buna lor desfășurare în cele circa 15 locații se vor asigura, alături de echipa TIFF, peste 300 de voluntari.

INVITAȚI

Printre invitații speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră. Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca Little Dorrit (1983), Gladiator (2000) sau The King’s Speech (2010), va veni alături de Radu Mihăileanu la premiera filmului Povestea iubirii. Va păși pe covorul roșu și actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur, pentru proiecția horror-ului fantasy filmat în România, The Wanderers (r. Dragoș Buliga). În film, își reîntâlnește partenerul de platou din California Dreamin(Nesfârșit), Răzvan Vasilescu, zece ani mai târziu.

O vedetă a cinema-ului indian, regizorul S.S. Rajamouli va face a doua sa călătorie în afara Indiei la Cluj, pentru a-și prezenta continuarea blockbuster-ului Baahubali: The Conclusion, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenți și premiați regizori din țara sa. În 2012, a primit titlul „Entertainer of The Year” la Star World India, iar anul trecut – distincția Padma Shri, una dintre cele mai înalte oferite de statul indian. Ildiko Enyedi, regizoarea premiată recent cu Ursul de Aur pentru On Body and Soul, va veni și ea la la TIFF alături de actrița Alexandra Borbely.

Cineastul francez Arnaud des Pallières va fi celebrat în secțiunea 3×3 și va sosi la Cluj alături de soția sa, scenarista Christelle Berthevas. Omagiat în aceeași secțiune va fi și multi-premiatul cineast sloven Damjan Kozole, desemnat anul trecut Cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016 pentru Nightlife. Tot la Karlovy Vary, It’s Not the Time of My Life, cel mai recent film al regizorului Szabolcs Hajdu, prezent și el la TIFF, a obținut Globul de Cristal.

Invitată în juriul competiției TIFF, actrița Clotilde Courau, Prințesă de Veneția și Piemont, va putea fi văzută și în În umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes (r. Philippe Garrel). Alături de ea vor juriza influenta producătoare britanică Elizabeth Karlsen (Carol, Youth, The Neon Bible, Great Expectations, Byzantium, Made in Dagenham, The Crying Game), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) și regizorul Marian Crișan. În juriul Zilelor Filmului Românesc vor fi criticul Jonathan Romney (Film Comment, The Observer, Sight & Sound și Screen Daily), Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, și Corina Șuteu, consultant cultural internațional, fost Ministru al Culturii.

Vor sosi la Cluj și Margita Gosheva (Glory), membră a juriului TIFF 2016, cineastul japonez Daisuke Miyazaki, britanicul Francis Lee și actorul Alec Secăreanu (God’s Own Country). Invitați speciali la gala de deschidere cu King of the Belgians vor fi regizoarea și scenarista americană Jessica Woodworth, actorii Peter Van den Begin, Titus de Voogdt și Lucie Debay, alături de cântărețe din coruri faimoase în Bulgaria. Delegații importante din țările invitate în Focus Slovenia și Focus: Young Austrian Cinema vor ajunge la Cluj în perioada festivalului.

Printre invitații români, alături de Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelență, se numără și regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Igor Cobileanski, Dan Chișu, Iulia Rugină, actorii Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Doru Ana, Tudor Aaron Istodor, Maria Obretin, Crina Semciuc, Andreea Vasile, producătoarea Ada Solomon.

SECȚIUNI

Comediile romantice alternative vor face deliciul publicului în secțiunea tematică de anul acesta, Alt.Rom.Com. Titluri cu cârlig la marele public vor fi proiectate în aer liber nu doar în Piața Unirii, ci și la Someș Open Air. Filme axate pe marile bucătării ale lumii, urmate de petreceri gastronomice pregătite de chefi renumiți, sunt în meniul secțiunii Film Food, în timp ce producțiile erotice care au făcut vâlvă la vremea lor vor ajunge la TIFF în Carte Blanche Viva Erotica. Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, EcoTIFF și EducaTIFF sunt secțiunile obișnuite din program, alături de Ziua HBO, unul dintre cei mai vechi parteneri al TIFF-ului. În cadrul Zilei HBO va putea fi văzut în avanpremieră primul episod din sezonul 2 al serialului Umbre.

Alături de Arnaud des Pallières și Damjan Kozole, în secțiunea 3×3 va fi celebrată regizoarea ucraineană de origine română Kira Muratova. Filmele regizorului francez Jean-Pierre Melville vor fi proiectate cu sprijinul Institutului Francez în cadrul retrospectivei dedicate, în copii noi, restaurate digital. Celebrat printr-o retrospectivă inedită va fi și H.R.Giger, creatorul lui Alien.

InfiniTIFF

Marea noutate a ediției este InfiniTIFF, un program dedicat inovației și experimentelor care va fi inaugurat în clădirea fostei Case de Modă din Cluj-Napoca. InfiniTIFF powered by Samsung Gear VR va prezenta o selecție amplă de filme VR (Virtual Reality), cinema interactiv, proiecții de filme din era Youtube, alese de vloggeri cunoscuți, ateliere de creare a unor experiențe VR și o instalație unică, adusă în avanpremieră mondială la TIFF – Doom Room, accesibilă doar celor peste 18 ani.

PROIECȚII SPECIALE

Deschiderea celei de-a 16-a ediții TIFF va avea loc pe 2 iunie, de la ora 20.45, În Piața Unirii, unde va fi proiectat Regele Belgiei/ Kings of the Belgians, în prezența regizoarei și a personajelor pitorești din film, urmat de concertul „Sirenelor de la Marea Neagră’’, formația feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria. Tot în Piața Unirii, pe 9 iunie, publicul îl va întâlni pe legendarul Alain Delon, la proiecția specială Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic, thriller-ul scris și regizat de el în 1981.

Trei filme ale lui David Lynch vor avea parte de proiecții speciale: celebrul Blue Velvet (1986), controversatul Twin Peaks: Fire Walk With Me, care precede acțiunea serialului cult omonim din anii ′90, și Piesele lipsă/ The Missing Pieces (2014), în care apar asamblate scene din Twin Peaks: Fire Walk With Me, niciodată arătate publicului.

Prezentat pentru prima dată în România, Polina/ Polina, danser sa vie (r. Valerie Muller, Angelin Preljocaj) este adaptarea romanului ilustrat Polina și urmărește evoluția unei tinere dansatoare ruse. Tot prin arta mișcării se naște și povestea din documentarul O tânără de 90 de ani/ Une jeune fille de 90 ans (r. Valeria Bruni Tedeschi, Yann Cordian), în care o femeie de 90 dintr-un azil se îndrăgostește de coregraful care o învață să danseze.

Afterimage (2016), ultimul film al regizorului polonez Andrzej Wajda, va putea fi văzut la TIFF într-o proiecție-tribut. Regizorului iranian Abbas Kiarostami îi vor fi dedicate două proiecții speciale, la un an de la dispariția sa: Du-mă acasă/Take Me Home, ultimul său scurtmetraj, și 76 de minute și 15 secunde cu Abbas Kiarostami, un documentar in memoriam, de Seyfolah Samadian.

De ce bat clopotele, Mitică?, de Lucian Pintilie, va fi readus pe marele ecran în onoarea actriței Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelență. Un alt film în care a jucat actrița, Să mori rănit din dragoste de viață (1983), de Mircea Veroiu, va fi proiectat în prezența echipei. De o proiecție specială se va bucura și versiunea necenzurată cu Suta de lei, a lui Mircea Săucan.

CONCERTE & EVENIMENTE SPECIALE

Trei dintre bisericile din Cluj-Napoca vor găzdui evenimente muzicale speciale. Thierry Escaich, desemnat de patru ori Compozitorul anului în Franța, în cadrul competiției Victoires de la Musique, va acompania live, la orga Bisericii Romano-Catolice, Moartea obosită/ Der Müde Tod, capodopera lui Fritz Lang. Josef van Wissem, creatorul coloanei sonore a filmului Only Lovers Left Alive, va concerta la Biserica Evanghelică Luterană, iar una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, Charlie Cunningham, vine în concert la Biserica Reformată Calvină.

Casa de Cultură a Studenților va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase evenimente din program. Christine Ott revine pe 1 iunie pentru două cine-concerte Lotte, mon amour – muzică originală pe animațiile fermecătoare ale lui Lotte Reiniger. Britanicii de la Public Service Broadcasting  aduc un show impresionant – un mix de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă. Clasicul regizat și interpretat de Buster Keaton, The General (1926), va fi acompaniat live de muzica originală a celor de la Trio Diallèle, la Casa de Cultură a Studenților. Tot la CCS va avea loc proiecția controversatului The New Gipsy King, urmat de un concert Kana Jambe, una dintre formațiile din documentarul produs de Liviu Tipuriță pentru BBC.

Weekend la Castel revine la Bonțida pe 3 și 4 iunie, cu ateliere creative, jocuri și spectacole pentru cei mici în timpul zilei și evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii. În decorul fantastic al Castelului Banffy vor fi proiectate Roar (r. Noel Marshall, 1981), considerat „cel mai periculos film făcut vreodată”, și celebrul Metropolis, al lui Fritz Lang, acompaniat de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.

La Casa TIFF, vor concerta atât nume autohtone ca Jurjak, Eyedrops, Silent Strike & Muse Quartet și Otherside, cât și invitați străini: Treeoo, formația de jazz care va concerta alături de Paolo Profeti European Collective, sau Sirenele de la Marea Neagră (Bulgaria). Tot aici va avea loc cine-concertul 360° pe Scara Hans Richter, un portret în mișcare al artistului de avangardă pe muzica celor de la CelloFun și vocea Irinei Margareta Nistor, și va fi proiectat documentarul Pata-Cluj, de Istvan Szakats.

EXPOZIȚII

Muzeul de Artă va găzdui, între 4 și 10 iunie, expoziția de fotografie documentară Protest, o scurtă istorie vizuală a protestelor din România ultimilor 10 ani, lansată de Documentaria.ro. În fosta Casă de Modă din Cluj va fi expusă seria de portrete Cosmopolitan Anxieties, realizate de fotograful Cornel Brad în 55 de țări, portrete care conturează un filon comun al vulnerabilităților umane. Expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, adusă la TIFF în colaborare cu Institutul Polonez din București, introduce publicului personalitatea și opera marelui regizor.

PROIECTE

EducaTIFF, programul de educație media și cinematografică dedicat celor mai tineri reprezentați ai publicului, a ajuns la cea de-a 9 ediție și include și în acest an proiecții speciale și ateliere dedicate. Let’s Go Digital!, atelierul de film pentru adolescenți, le va oferi acestora șansa să-și descopere și să-și exerseze aptitudinile pentru o viitoare carieră în cinematografie folosind aparatură profesională, sub îndrumarea unor experți. Competiția Locală, dedicată cineaștilor din Cluj, continuă să selecteze cele mai bune scurtmetraje pentru al optulea an. Totodată, zece dintre cei mai talentați actori de teatru, care nu au avut încă ocazia să se facă remarcați pe marele ecran, vor fi prezentați în programul 10 pentru FILM.

În 2017, programul dedicat industriei de film va fi unul substanțial și va cuprinde Transilvania Pitch Stop (TPS), care s-a extins la nivel internațional, propunându-și să descopere și să susțină o selecție puternică de proiecte ale unor regizori aflați la primul sau al doilea film din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia. Pe 9-10 iunie, în cadrul platformei internaționale de co-producții, un juriu format din experți va acorda următoarele premii: Eurimages Co-production Development Award (20.000 de euro), servicii de post-producție oferite de Chainsaw Europe (30.000 de euro), Premiul oferit de CNC și DACIN-SARA (5.000 de euro).

Transilvania Talent Lab (TTL) va fi dedicat profesioniștilor implicați în managementul sălilor de cinema. Împreună cu Shorts TV, TIFF va organiza a doua ediție The Pitch, oferindu-le cineaștilor din zona Transilvania șansa de a câștiga o finanțare de 5.000 de euro pentru scurtmetrajul lor. TIFF va fi, totodată, gazda proiectelor partenere LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, și First Films First, un program de training intensiv, inițiat cu scopul de a sprijini tineri regizori din sud-estul Europei în demersul lor de a-și regiza primul lungmetraj.

LOCAȚII

Anul acesta, proiecțiile vor avea loc în Piața Unirii, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cercul Militar, Casa de Cultură a Studenților, Universitatea Sapienția, Cinema Dacia, Cinema City Iulius, Someș Open Air, Cinema Mărăști, Institutul Francez, Urania Palace.

Lista filmelor de la TIFF 2017

Actrița Tora Vasilescu, Premiul de Excelență la TIFF 2017

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu, va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

După mai bine de 40 de ani de carieră, timp în care a strălucit pe scenă și pe marile ecrane în zeci de roluri memorabile, Tora Vasilescu va fi celebrată la TIFF, unde vor fi proiectate, cu această ocazie, capodopera lui Lucian Pintilie De ce trag clopotele, Mitică? (în care Tora o interpretează cu panaș pe eroina lui I.L. Caragiale, Didina) și filmul Să mori rănit din dragoste de viață (1983), una dintre operele remarcabile stilistic semnate de Mircea Veroiu, din distribuția căreia mai fac parte Gheorghe Visu, Claudiu Bleonț și Marcel Iureș.

Născută în Tulcea pe 22 martie 1951, Tora Vasilescu a obținut primul rol într-o peliculă românească pe vremea când încă se afla pe băncile facultății, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Cursa (1975), filmul în care a interpretat-o pe Maria, este și debutul puternic al lui Mircea Daneliuc. Rolul i-a adus primul dintre cele trei trofee pentru interpretare pe care Asociația Cineaștilor Români avea să i le ofere de-a lungul carierei. A colaborat cu regizori precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Șerban Marinescu și i-a avut ca parteneri de platou pe câțiva dintre cei mai mari actori ai vremii.

Efervescența, vitalitatea și naturalețea ei au cucerit publicul în filme precum Gloria nu cântă (1977), Casa dintre câmpuri (1979), Probă de microfon (1980), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Glissando (1985), Cuibul de viespi (1987), Șobolanii roșii (1990), Cel mai iubit dintre pământeni (1993) sau în producții recente ca Legături bolnăvicioase (2006) și Q.E.D. (2013). În paralel, a jucat în numeroase spectacole pe scenele Teatrului Bulandra și ale Teatrului Evreiesc. În ultimii zece ani, Tora Vasilescu a fost una dintre actrițele preferate de către producătorii autohtoni de seriale TV și a dat viață unor personaje apreciate de telespectatorii români.

De-a lungul anilor, performanțele ei au fost aplaudate de public și recompensate de breaslă. Tora Vasilescu a fost distinsă cu Placheta de aur la Festivalul de Film Neorealist „Laceno D’Oro” de la Avellino, pentru Imposibila iubire (1983), iar în anul 2000 a fost decorată de Președinția României cu Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Cavaler pentru întreaga carieră.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns