fbpx
Andrea Chiș

Teste grilă de la profesoara studentei din Cluj care a intrat prima la INM

Una dintre cele mai îndrăgite profesoare din Cluj, judecătoarea Andrea Chiș, este coautoare al unui volum de teste grilă de drept procesual civil, util atât pentru admiterea în magistratură sau avocatură, cât și pentru recapitularea cunoștințelor de către profesioniști. Andrea Chiș a fost decanul de suflet al generației care a absolvit anul trecut Facultatea de Drept a UBB, din care face parte April Roman, studenta care a intrat prima la Institutul Național al Magistraturii (INM) în 2014.

Cartea ”Teste-grilă. Drept procesual civil. Ediția a II-a” va apărea în 15 iulie la Editura Universul Juridic. Cele două autoare sunt Andreea Ciurea – cadru didactic din 1998 la Universitatea Transilvania din Brașov și avocat în Baroul Brașov și Andrea Chiș – cadru didactic la Facultatea de Drept UBB Cluj și judecător la secția civilă a Curții de Apel Cluj. Autoarele au scris o prefață interesantă a cărții, pe care o redăm în continuare:

”Procedura în general, chiar dacă în acest volum vorbim doar despre procedura civilă, are menirea de a-l învăța pe jurist să aducă o stare de fapt îmbrăcată într-o haină juridică în fața instanței de judecată. Cunoașterea dreptului substanțial ar fi cu totul inutilă fără a cunoaște modul în care dreptul subiectiv sau interesul legitim fundamentat pe normele acestuia poate fi recunoscut, fie pentru că a fost contestat, fie pentru că unica modalitate de recunoaștere este posibilă pe calea justiției (diferențe în funcție de care procedura aplicabilă este una contencioasă sau grațioasă).

Pentru că oferă juristului metoda de a ajunge la un scop propus, procedura trebuie cunoscută în toate detaliile ei, în orice moment, în cursul unui proces sau în afara acestuia (în scopul pregătirii lui), pentru că orice instrument oferit de ea poate să se dovedească necesar a fi utilizat oricând, fără a fi  permis uneori un prea mare răgaz pentru gândire. Imaginați-vă un chirurg care intră într-o sală de operație cunoscând în amănunt anatomia corpului uman, dar fără a ști în detaliu instrumentele cu care trebuie să opereze.

Pentru că procedura civilă are acest scop, examenele pentru verificarea cunoștințelor în acest domeniu au un grad ridicat de dificultate, surmontabil, însă, cu pregătirea necesară.

O carte de grile, alături de manuale, tratate, monografii etc. are menirea de a ușura depășirea cu succes a unui astfel de examen. Dar acesta nu este singurul ei scop. De aceea, ea nu se adresează în exclusivitate absolvenților care doresc să promoveze un examen de intrare într-o profesie juridică, ci și juristului profesionist care dorește să-și verifice la un moment dat cunoștințele.

Această carte de grile și-a propus chiar mai mult de atât. Fiind scrisă de doi profesori de procedură civilă, cu experiență în predarea acestei discipline nu doar studenților, ci și practicienilor, ea și-a propus să fie un instrument de înțelegere, recapitulare și memorare a multiplelor detalii cuprinse în reglementarea acestei discipline.

În acest scop, ea este împărțită în două părți, una reprezentând teste de verificare a cunoștințelor pe instituții juridice și o parte de teste recapitulative după modelul examenelor de admitere în două profesii juridice: aceea de avocat și aceea de judecător, respectiv procuror, cele două autoare fiind avocat, respectiv judecător, în afara profesiei de profesor.

Prima parte are explicații sumare ale răspunsurilor, după modelul altor cărți de teste grilă, întrucât această parte se presupune a fi utilizată pe parcursul procesului de învățare sau recapitulare a anumitor instituții, când cunoștințele sunt proaspete și permit recompunerea cu ușurință a argumentelor ce stau la baza răspunsului.

A doua parte cuprinde opt grile, câte patru grile după modelul celor de la admiterea în fiecare din cele două profesii juridice deja amintite.

Dintre acestea, trei în cazul celor pentru admiterea în profesia de avocat, două în cazul celei de magistrat (judecător sau procuror) conțin explicații detaliate ale răspunsurilor. Acestea sunt destinate nu doar explicitării soluției, ci și recapitulării cunoștințele teoretice, ajutând la fixarea lor și oferind metode simple de memorare, de diferențiere ale instituțiilor la care se referă întrebarea de alte instituții. Unele grile implică cunoașterea mai multor instituții, cum este firesc în cazul celor recapitulative, verificând și capacitatea de sinteză a celui care rezolvă testul.

Pornind de la experiența practică a celor care le-au scris și care pregătesc de mulți ani, cu foarte bune rezultate, studenți pentru admiterea în profesiile juridice, la facultăți de drept de prestigiu, grilele atrag atenția asupra posibilelor capcane în care uneori este atras cel care nu a apucat încă să profeseze și care, din nevoia prea mare de teoretizare și analiză, poate ajunge la un rezultat greșit, explicând de ce, uneori, unele raționamente ce par plauzibile la prima vedere, sunt, de fapt, greșite.

Sperăm ca prin aceste explicații să oferim celui care rezolvă grila o privire în mintea celui care o redactează, dar și celor care redactează grile pentru admiterile în profesii o privire în mintea celui care rezolvă grila, pentru a fi atenți la enunțuri și a evita inducerea unor posibile confuzii, examenul de tip grilă nepermițând explicații suplimentare pentru verificarea modului în care a raționat cel care a dat răspunsul.

Unele teste recapitulative nu cuprind explicații, ci doar răspunsuri, scopul acestora fiind acela de a permite celui care le rezolvă să verifice în ce măsură reușește să aplice metoda de a raționa învățată din cele precedente și să recompună (cel puțin mintal) explicațiile din acestea.

Un ultim sfat: în cadrul examenelor, completați grilele pe măsură ce le rezolvați și nu încercați să revedeți răspunsurile la finalul testelor, pentru că, în loc să fiți mai concentrați în câteva minute de revizuire, riscați să bulversați ce ați realizat în apoape oră de muncă atentă.

Vă dorim spor la învățat și să simțiți bucuria cât mai multor răspunsuri corecte!”

Pentru carte, se poate face precomandă cu reducere de 20% AICI.

Comments

comentarii

Noi trasee pentru mișcare, deschise pe malul Someșului, în cadrul „Promenadei Inimilor”. „De astăzi clujenii se pot bucura de noile trasee deschise pentru mișcare și activitate fizică”, spune primarul Emil Boc.... Citește mai mult
Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul de supervizare a lucrărilor la metrou. „Este un moment important pentru viitorul Clujului”, spune primarul Emil Boc.... Citește mai mult

Lasă un răspuns