fbpx
Acasă » STUDENT LA DREPT » Studentă din Grecia în practică la avocat clujean: ”Apreciez Clujul din toate punctele de vedere”

Studentă din Grecia în practică la avocat clujean: ”Apreciez Clujul din toate punctele de vedere”

O studentă în ultimul an la Facultatea de Drept din Salonic a ales să efectueze stagiul de practică în Cluj sub îndrumarea avocatului Călin Iuga.

Sofia Andreadaki, în vârstă de 23, va absolvi anul acesta Universitatea Aristotel din Salonic (Aristotle University of Thessaloniki). Ea a ales Clujul pentru practică la recomandarea altor studenți străini: ”Am auzit de la studenții de peste tot, Grecia, Belgia, etc, care au fost cu Erasmus, că este un oraș studențesc bun. Toată lumea venea aici pentru programele internaționale și pentru profilul birourilor care păreau să aibă cazuri transnaționale și mai interesante…și așa am decis să aplic.”

Sofia într-un restaurant tradițional românesc din Cluj

Tânăra a rămas plăcut impresionată de urbea de pe Someș, în care a stat două săptămâni: ”Îmi place Clujul, e cel mai frumos oraș pe care l-am vizitat pentru că combină diverse lucruri: viața studențească, pub-uri, cafenele, are multă verdeață…clădirile au stilul pe care-l prefer…stilul gotic. Îmi place totul în Cluj, pentru că am fost la București acum doi ani și experiența pe care am avut-o acolo a fost un pic diferită. Apreciez Clujul din toate punctele de vedere, are arhitectură frumoasă, o bună organizare în toate domeniile, prețurile sunt bune, toată lumea poate merge oriunde vrea. Nu este orașul în care să-ți fie frică să cumperi ceva sau să te plimbi, deci comparând cu celelalte țări în care am fost, prefer orașul acesta.”

În cadrul activității desfășurate la biroului de avocatură, Sofia Andreadaki dar peste probleme comune ale românilor și grecilor: împrumuturi în franci și firmele de recuperare.

”Pe parcursul celor două săptămâni, am vizitat Curtea de Apel, birouri notariale. Totodată, la biroul avocațial am lucrat pe domenii precum dreptul turismului (travel law) și am analizat relațiile dintre companiile grecești și românești din România. Am dezbătut anumite probleme ce sunt des intâlnite aici și la noi, de exemplu împrumuturile în francul elvețian sau alte probleme economice corelate cu probleme juridice.”

Tânăra a fost și la procese. ”Am fost la judecătoria din Turda și am urmărit procese live și a fost foarte interesant. Procedura este un pic diferită. În Grecia, avocații nu poartă robe, nici grefierii, deci din acest punct de vedere este diferit. Asemenea îmbrăcăminte este și în Marea Britanie la Curtea Supremă și la Curtea Regală și mi-a făcut o impresie plăcută, deci imi place, pare așa prestigios. În Grecia, avocații nu sunt așa de respectați și poate dacă ar folosi roba ar fi mai respectați.”

Sofia preferă dreptul civil: ”Îmi place acum dreptul european și internațional pentru că am participat la mai multe activități și am avut de-a face mai des cu el precum: probleme internaționale, programe de schimb sau centre de instanță, dar în viitor probabil voi studia masterul în drept privat internațional sau național.”

Pentru avocatul Călin Iuga este a doua experiență cu un student străin, după cea cu francezul Nicolas Hamouy-Durkheim, care, între timp, s-a stabilit în România.

Călin Iuga i-a prezentat studentei din Grecia Curtea de Apel Cluj

”Sunt foarte serioși față de mulți studenți români, care vin doar formal în practică și nu prea sunt interesați să cunoască dinainte ce-i așteaptă. Studenții străini sunt entuziasmați de viața social-economică din Cluj și, spre surprinderea mea, chiar de cea juridică, având în vedere că vin din țări cu lungă tradiție democratică. Am încercat să vină nu doar la birou, ci să participe și la niște ședințe de judecată, să vadă și să le explic, în mare, cum funcționează sistemul nostru de drept. Sunt plăcut surprins că și ei sunt surprinși de condițiile noastre în sens bun.

În prezent, o mare parte din tinerii greci, nu doar în domeniul dreptului, caută să desfășoare practică ori să studieze în alte țări din Uniunea Europeană, dooarece, la ei, condițiile economice sunt foarte dificile și nu-și pot dezvolta o carieră pe un termen mediu măcar datorită fiscalității ridicate. Astfel că își caută soluții pentru a lucra înafara Greciei.”, ne-a spus avocatul asociat în Iuga SPRL.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns