PFA-urile nu vor mai avea niciun avantaj după noul cod fiscal propus, susține avocatul Ciprian Păun, specializat pe drept fiscal și titularul cursului de dreptul afacerilor la Facultatea de Științe Economice a UBB Cluj. Acesta spune că va fi mai avantajos pentru oameni să-și înființeze SRL-uri de timp microîntreprindere.
CLUJUST.ro i-a propus avocatului Ciprian Păun o analiză pe sistemul de impozitare propus prin noul cod fiscal. ”Este o diferență foarte mare de viziune. față de cea de până acum cu TVA, impozit pe profit. Se trece la o chesitune foarte interesantă. Se scoate impozitul pe dividende și rămână impozitarea microîntreprinderilor cu 3% pe venit”, spune acesta.
În proiectul de Cod Fiscal, se impune ca obligatorie plata de către PFA a contribuției la pensii, chiar dacă persoana este și salariată, iar contribuția la sănănate nu mai este deductibilă la determinarea impozitului pe venit, în timp ce la SRL-uri se elimină impozitul pe dividende.
”PFA-urile nu vor mai avea niciun fel de avantaj fiscal. Va fi mult mai ieftin dacă îți transformi PFA-ul sau îți înființezi o nouă microintreprindere și plătești 3% pe venituri, fără să mai plătești 16% impozitul pe dividende, ceea ce va crea o mare problemă, ulterior, pentru că vom avea un număr foarte mare de PFA-uri care se vor transforma în societăți. Și dacă azi avem o practică a PFA-urilor, pe noul cod fiscal vom avea pe microintreprinderi. Ori, interesul Statului Român care era? Să crească numărul de contracte de muncă înregistrate la ITM. Din punctul meu de vedere, se va ajunge la o situație hilară în care decât să înregistrăm contracte de muncă, ne vom înființa SRL-uri.”, a precizat Ciprian Păun. Microîntreprindere se consideră la o cifră de afaceri de până în 65.000 de euro. ”În rest, e o propunere bună, nu înțeleg critica pe care o fac mulți oameni de afaceri. Eu sunt susținător din 2008 al desființării impozitului pe dividende, ca fiind o dublă impozitare a capitalului”, a explicat conferențiarul.
Totuși, acesta evidențiază că este un cod extrem de favorabil companiilor și mai deloc angajațior. ”Marea problemă pe care o are codul fiscal este aceea că e un cod foarte de dreapta. Eu sunt de centru-dreapta, dar trebuie să privim și perspectiva socială a unei astfel de legi. Din punctul meu de vedere, acest cod va accentua diferențele între diferitele segmente sociale. Dă foarte multe drepturi și beneificii companiilor și deținătorilor de capitaluri, în timp ce salariații sunt menținuți într-un sistem de impozitare în special în zona de asigurări sociale care îi ține într-o zonă a neproductivității. Tu, ca să angajezi un om, să-i dai 1.000 de lei net, trebuie să plătești 1.800 de lei brut, adică ai un cost fiscal de 80% pentru un angajat din valoarea pe care o primește, clar că vei încerca să folosești alte pârghii legale ca să poți să-i dai un beneficiu cât mai bun. Rolul Statului ar trebui să fie creșterea numărului celor angajați cu contract de muncă pe perioadă de 8 ore și ar trebui să scadă presiunea fiscală pe angajator pentru plata contribuțiilor.”, spune Păun.
Momentul zero
”Pe de altă parte, combaterea evaziunii discale și a spălării de bani nu poate fi rezolvată de Guvern decît în momentul în care își stabilește așa numitul moment zero. Atât Blejnar cât și Boc au încercat… Propunerea lui Ponta de a introduce declarații de avere pentru toți contribuabilii ca să stabilească momentul zero, părerea mea e că este foarte benefică. Pornind de la T zero se va putea calcula foarte clar care este venitul obținut în fiecare an de persoana perspectivă și care e patrimoniul după un șir de ani. Dacă eu declar la T zero că nu am nimic, nu declar niciun venit căre Stat și cu asta peste doi ani ridic o casă, în momentul respectiv Fiscul va putea să-mi impună din oficiu cu 16% ca venituri din alte surse sau neidentificate respectiva construcție. Altfel, în momentul respectiv, Fiscul nu are niciun instrument de cercetare a averii.”, consideră specialistul.
Ciprian Păun are o propunere pentru Codul Procedura Fiscală. ”Ar trebui să fie așa numitul registru național al proprietăților. Baza de date a tuturor contribuabililor din toată România, a tuturor proprietarilor de imobile să fie accesibilă ANAF direct. Dacă tu ai trei proprietăți în București și pe declarația de impunere de la Cluj nu le treci, fiscul va vedea că pune pe CNP și vede exact câte ai. Nu te mai poți fofila de la plata taxelor și impozitelor, a sechestrelor asiguratoare.”, a spus avocatul.
In situatia in care proiectele codurilor fiscale și de procedură fiscală vor fi aprobate de parlamentari, acestea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.