fbpx

Solidaritate – un concept nou pentru avocați?

M-am gândit să scriu câteva cuvinte despre solidaritatea în cazul avocaților, pornind de la episodul 4 tocmai publicat de Florentin Tuca, pe care îl puteți citi aici: https://florentintuca.ro/statul-de-capra-episodul-4

Regăsiți acolo răspunsuri la întrebarea recurentă: de ce nu ați spus nimic până în decembrie 2020, când a fost condamnat colegul Robert Roșu? Iată că au solicitat ajutorul atât la Baroul București, cât și la colegi avocați din marile societăți de avocatură de business.

M-am bucurat să aflu că Manuela Nestor a sprijinit și atunci cauza adevărului și a justiției (foști MJ sigur nu au avut curaj). De altfel, acest lucru s-a întâmplat și în cazul meu, când am promovat la începutul anului 2020 petiția „Avocații NU sunt turnători” pornind de la necesitatea modificării legislației în materia spălării banilor în ceea ce privește obligațiile de raportare ale avocaților pentru a fi în conformitate cu jurisprudența CEDO.

Deși vizați direct de riscurile pentru profesia de avocat, solidaritatea exprimată în numere a fost cam la nivelul pe care l-am întâlnit și în decembrie 2020, cu ocazia condamnării colegului nostru.

Dacă vă întrebați ce s-a mai întâmplat cu proiectul, acesta a rămas in stand-by din mai 2020 la Camera Deputaților (PL-x nr. 185/2020). Am pregătit chiar și amendamentele necesare pentru a-l pune în acord cu avizul Consiliului Legislativ și am primit, între timp, și sprijinul Consiliului Baroului București în sensul transmiterii unui punct de vedere de susținere a proiectului legislativ către Camera Deputaților.

Cu toate acestea, ce s-a schimbat între începutul anului 2020 și sfârșitul anului 2020-începutul anului 2021, este că s-a reușit identificarea unor colegi cu adevărat preocupați de starea justiției în general în România. Probabil și pandemia a fost un catalizator.

Prin urmare, eu sper ca veți vedea din ce în ce mai mulți colegi avocați care exprimă puncte de vedere cu privire la proiecte de legi din domeniul justiției sau care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Cu toate acestea, în lipsa unei veritabile coeziuni în jurul ideii de justiție, va fi din ce în ce mai greu să mișcăm lucrurile în direcția potrivită.

Profesionalismul și curajul de a-ți asuma niște idei, nu teoria „scamei de pe haină” au creat societăți bune și, implicit, o justiție dreaptă.

Să lăsăm scamele să fie adunate de cei care nici nu știu, nici nu pot…

Text de avocat Silvia Uscov – Baroul București

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina