Șoc în urbanism: Curtea de Apel Cluj a decis definitiv demolarea unui bloc, la cererea unui vecin de la casă. După șase ani de umblat prin instanțe, un cetățean din localitatea Baciu de lângă Cluj-Napoca a obținut o decizie irevocabilă de anulare a autorizației de construire a unui bloc cu patru etaje, ridicat între case, și demolarea acestuia!
Un clujean din localitatea Baciu a câștigat procesul început în 2012 pentru anularea autorizației unui bloc și demolarea acestuia după ce la instanța de fond pierduse și în condițiile în care pârâții Primăria și constructorul blocului erau ”blindați” cu avocați de top, precum Ciprian Păun, respectiv Călin Stegăroiu, cel care reprezintă în procese Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC). Pe concluziile scrise depuse de reclamant la Curtea de Apel Cluj nici măcar nu apare numele vreunui avocat, iar cererea de recurs este redactată de o avocată necunoscută, Daciana Paler Groșan. Judecătorul fondului, Anca Groza, care i-a respins acțiunea, îl obligase pe reclamant la plata a 15.500 lei cheltuieli de judecată în favoarea pârâților.
După toate acestea, judecătorii Radu-Rareş Duşa, Liviu Ungur, Anca-Mihaela Ion de la Curtea de Apel Cluj au întors cu 180 de grade situația și s-au pronunțat, în 29 martie, în favoarea lui Ioan Gall, cel care s-a luptat cu blocul de lângă casa lui.
Soluția Curții pe scurt: ”Admite recursul declarat de recurentul Gall Ioan Viczezo împotriva sentinţei civile nr. 6118 din 03.11.2017 pronunţată în dosarul nr. 7539/117/2012* al Tribunalului Cluj pe care o modifică în sensul că admite acţiunea reclamantului Gall Ioan Vinczezo în contradictoriu cu pârâţii Primaria Comunei Baciu şi Iepure Ioan şi dispune anularea autorizaţiei de construire nr. 20 din 16.04.2010 şi 70/06.12.2011 emise de Primaria Comunei Baciu şi desfiinţarea lucrărilor de contruire efectuate în baza autorizaţiilor de construire. Decizia este irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică din data de 29.03.2018.”
Au cerut autorizație pentru locuință familială și le-a ieșit bloc cu patru etaje
Blocul cu patru etaje și o mică mansardă a fost construit de un anume Ioan Iepure pe strada Viilor din comun Baciu pe un teren în suprafață de doar 261 metri pătrați! Cele două autorizații de construire (vedeți mai jos de ce a fost nevoie de două) au fost emise pe vremea fostului primar Ioan Pop (PDL).

Deşi inițial s-a solicitat autorizaţie de construire pentru casă familială, cu regim de înălţime demisol – parter – etaj şi mansardă retrasă, în realitate, documentaţia a fost întocmită pentru o clădire cu mai multe apartamente, delimitările apartamentelor fiind evidente, în pofida străduinţei proiectantului de a defini spaţii cu aceeaşi destinaţie în mod diferit (sufragerie – bucătărie – bucătărie de vară – loc de servire a mesei, wc – baie, cameră – dormitor). Se putea vedea din proiect că imobilul care se vroia locuinţă familială aveea minim 4 bucătării, 4 sufragerii/loc de servire a mesei, 4 camere+ 4 dormitoare, 5 băi, 5 wc-uri, grupate şi dispuse pe fiecare nivel, cu patru balcoane și cu intrări separate. În teren, se poate constata existenţa a 7 apartamente.
Ioan Gall, unul dintre cei care locuiesc în vecinătatea imobilului construit de familia Iepure și singurul care s-a încumetat să înceapă un proces, a explicat la instanță: ”a fost emisă o primă autorizaţie de construire pentru construire casă familială cu nerespectarea prevederilor certificatului de urbanism, documentaţia tehnică neţinând cont de limitele maxime admise prin Certificatul de Urbanism si fără a fi obţinute toate avizele si acordurile legale, încălcându-se astfel prevederile art. 26 din Legea nr. 50/1991, actualizată.
Intrucât construcţia nu se incadrează in arhitectura şi destinaţia clădirilor invecinate era obligatorie obţinerea avizelor şi acordurilor din partea vecinilor, astfel cum sunt prevăzute in Anexa 1 a Legii nr 50/1991.Această obligaţie era prevăzută de altfel, in certificatul de urbanism nr.178 la capitolul avize şi acorduri stipulandu-se in mod explicit obligaţia de a obţine acordul vecinilor. Avizul unic a fost emis de biroul de urbanism in lipsa acordului vecinilor incălcandu-se astfel prevederile din Conţinutul-Cadru.
Pe de altă parte, cu toate că s-a solicitat autorizaţie de construire pentru casa familială cu regim de inălţime D+P+E+M, incadrată in clasa de importanţă D – imobile cu maxim 3 nivele, in realitate documentaţia a fost intocmită pentru o clădire avand 4+1 nivele, cu mai multe apartamente,delimitate clar cu intrări separate şi contorizate in mod individual, astfel că incadrarea corectă a acesteia era in clasa de importanţă C, care presupune alte tipuri de avize.
Urmare a demersurilor reclamanţilor intreprinse in vederea opririi nelegalităţilor descrise mai sus situaţia fiind aptă a le produce prejudicii, Primaria comunei Baciu , prin adresa nr.744/14.10.2010, a dispus intocmirea unei documentaţii cu modificarea soluţiei constructive, motivat de faptul că autorizaţia de construire nr 20/16.04.2010 se referea la construirea a 4 nivele iar construcţia se afla la cel de al cincilea nivel, stabilindu-se ca termen pentru intocmirea documentaţiei data de 5.11.2010.
Intrucât executantul nu a respectat proiectul autorizat şi măsurile impuse u au fost indeplinite Primăria comunei Baciu a intocmi procesul-verbal de contravenţie nr. 6/24.11.2010, stabilind un nou termen de intrare in legalitate:20.01.2011.
Dată fiind soluţia adoptată de autoritatea emitentă precum si refuzul acesteia de a pune la dispoziţia reclamantului Autorizaţia de construire nr 20/16.04.2010 acesta a fost pus in imposibilitate de a acţiona in instanţă la momentul respectiv pentru a obţine anularea actului administrativ.
Suplimentar, cu toate că nici cel din urmă termen acordat pârâtului Iepure Ioan pentru intrarea in legalitate nu a fost respectat pârâtul primarul comunei Baciu a eliberat Autorizaţia de construire nr. 78/6.12.2011 pentru lucrările de construcţii la imobilul din comuna Baciu, nr. 473, jud. Cluj, in baza documentaţiei tehnice elaborate in neconcordanţă cu prevederile de urbanism aprobate( coeficientul de utilizare a terenului , procentul de ocupare a terenului , distanţele clădirii fata de limitele parcelei), după cum s-a stabilit de către Inspectoratul de Stat in Construcţii-Direcţia Regională Nord vest prin adresa nr. 25/9.02.2012.”
În 2012, Victoria Iepure, soția proprietarului Ioan Iepure, a dat o declarație fabuloasă unui ziar local, susținând că a respectat proiectul şi că are autorizaţie de la primărie pentru lucrările efectuate: “Pare a fi un bloc, credeţi că mie îmi place? Dar e o casă pentru familie. Dacă ştiam că iese aşa, nici nu o făceam. Aşa a fost terenul”
Sursele Clujust.ro spun că investitorii nu au reușit să vândă apartamentele din bloc din cauză că, terenul fiind atât de mic, nu sunt locuri de parcare. În bloc locuiește doar familia Iepure.
Surpriză de la actualul primar: ”Mai este o autorizație”
Contactat de Clujust.ro pentru a ne spune ce urmează după decizia distrugătoare, primarul din Baciu, Ioan Mureșan (PSD), a început să spună: ”Așteptăm să ne comunice decizia, mai are cale de atac”. L-am întrerupt ca să-i spunem că decizia este irevocabilă, dar am înțeles apoi la ce se referea.
”Dacă instanța cere să demolăm, vom demola. Nu știu dacă locuiesc oameni acolo”, a mai spus primarul. Apoi a precizat că pentru blocul respectiv s-a mai emis o autorizație în mandatul său, în 2013, pentru intrarea în legalitate și că și aceasta este atacată în instanță. La acest proces se referea cu calea de atac. Numai că pe portalul instanțelor de judecată nu am identificat un alt dosar între părțile de mai sus.
Ioan Gall este uimit de declarația primarului Mureșan: ”Cum să emită o nouă autorizație când era pe rol procesul care viza legalitatea autorizațiilor de construire? Vorbește prostii. Este ciudat de ce actualul primar, care se lăuda când au fost alegerile că va face curățenie, continuă minciunile fostului primar”
Deși susține că ”ceva nu e clar acolo” și că nu a existat nici PUG (Plan Urbanistic General) când s-au dat autorizațiile inițiale, iar valorile CUT (coeficient de utilizare a terenului) și POT (procent de ocupare a terenului) au fost date după ureche, Mureșan spune că a fost obligat tot de instanță, la cererea lui Iepure, să emită autorizația din 2014. Întrebat de ce a angajat avocat, în condițiile în care primăria are jurist, primarul a spus că la începutul procesului nu era jurist în primărie, iar apoi a fost în concediu de maternitate.
Citește și
Primarul din Baciu, Florin Mureșan, a dat-o în Bara în procesul cu ANI. Vezi motivarea!