”Sfaturi practice de la un judecător bătrân către un avocat tânăr în materie de procedură civilă”, a fost titlul prezentării judecătoarei Andrea Chiș la conferința organizată de asociația Young Lawyers Cluj, parafrazând cartea ”Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr”, scrisă de C.S. Lewis.
Asociația Young Lawyers Cluj, care, după cum îi spune și numele, este alcătuită din avocați tineri, a organizat la Baroul Cluj o conferință la care au fost invitați lectorul Andrea Chiș, judecător de Curte de Apel, și conferențiarul Ionuț Florin Popa, notar public.
Andrea Chiș, care predă drept procesual civil la Facultatea de Drept UBB Cluj, a explicat în introducerea temei de ce a ales titlul de mai sus pentru prezentarea ei: ”Eu am ales o temă pornind de la profesiile și pozițiile noastre în sala de judecată și am spus ”sfaturile unui judecător bătrân către un avocat tânăr”. Eu nu sunt foarte bătrână și în sală nu sunt neapărat avocați la început de carieră. M-am inspirat din titlul unui roman care îmi place foarte mult, de fapt niște epistole ale unui diavol către cel tânăr, dar n-am să folosesc psihologia inversă ca și în roman, ci am să încerc să vă fac câteva sugestii pentru situații dificile, cred eu. Chiar pot fi niște sfaturi practice pornind de la cunoștințe teoretice, pe care le puteți utiliza în situații ce se pot ivi în sala de judecată și care ar fi un ajutor, de multe ori, și din perspectiva judecătorului. Și cum ați putea să folosiți în anumite situații rolul judecătorului.
În procesul civil aveam această mișcare între principiul disponibilității – voi sunteți de fapt principiul disponibilității căci reprezentați părțile – și rolul judecătorului, care vouă vi se pare de multe ori limitativ. Dar ceea ce vreau să vă spun e că sunt multe situații în care acest rol ar putea să vă profite și ați putea să-l folosiți. Sunt foarte multe situații în cod și sunt foarte multe unghiuri din care am putea să abordăm cum ați putea să vă folosiți de rolul judecătorului în favoarea voastră. Eu am ales elementele cererii de chemare în judecată. Să vedem din perspectiva acestor elemente cum puteți voi să profitați de rolul judecătorului în procesul civil”, le-a spus judecătoarea celor circa 70 de avocați prezenți la conferință. Evenimentul a fost unul interactiv, avocații și invitații dialogând și punându-și reciproc întrebări. Conferențiarul Ionuț Popa a vorbit despre simulație și acțiunea pauliană.
Asociația Young Lawyers Cluj își propune să organizeze conferințe în folosul tinerilor avocați. Anul trecut, au fost invitați un speaker și un actor.