fbpx

Senatul a adoptat o lege ”privind suspendarea permisului auto”, atât de penibilă că nici Dăncilă nu a susținut-o

Senatul a adoptat tacit o lege ”privind suspendarea permisului auto”. Din titlu se poate observa amatorismul, din moment ce peste tot în legislație se folosește ”permisul de conducere”. Apoi, așa cum arată și Guvernul, trebuia o lege de modificare a Codului Rutier, nu o lege separată doar pentru suspendarea permisului. Noroc că Senatul e prima cameră, nu cea decizională.

Legea a fost adoptată tacit prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare la data de 7 septembrie 2019. Inițiatorul este senatorulAlexandru Băişanu, proaspăt exclus din ALDE și propus de Viorica Dăncilă ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

Legea ”privind suspendarea permisului auto” arată în felul următor:

Articolul 1: 1n cazul suspendării provizoriu permisului auto, c❑nducătorul  auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a savârşit-o.

Articolul 2: Excepţiile de la articolul 1) o fac faptele deosebit de grave, care prezintă un pericol social, fiind săvârşite cu vinovăţie şi care sunt prezentate de legea penală şi sunt pedepsite de aceasta — infracţiuni.

Articolul 3: Conducătorui auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionate pe care a savârşit-o intr-o perioadă de 365 de zile de la data săvârşirii faptei contravenţionale.

Potrivit expunerii de motive a lui Alexandru Băișanu, ”prevederile prezentei iniţiative legislative vin in ajutorul şoferilor profesionişti şi nu numai, care se aleg cu suspendarea permisului de conducere iar pentru o ‘incălcare minoră a unei reguli de circulaţie nu mai pot lucra şi rămân “fără pâine”. Sunt de părere că la nivel naţional avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale şoferilor.

Imi exprim speranţa că această iniţiativă legislativă va găsi susţinători indiferent de doctrina politică, drept pentru care vă supun această propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare.”, scrie Băișanu.

A semnat pentru susținere doar Adrian Mocanu din ALDE.

Punctul de vedere al Guvernului este demolator:

Potrivit art. 14 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările completările ulterioare, „reglementările de acelaşi nivel şi având acelaşi obiect se cuprind, de regulă, într-un singur act normativ”.

Astfel, având în vedere că în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările completările ulterioare, se regăsesc reglementările ce constituie cadrul normativ în materie, precum şi că privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce sunt cuprinse tot în acest act normativ, considerăm că pentru asigurarea unicităţii de reglementare şi a coerenţei prevederilor legale în materie era necesar ca intervenţia legislativă să se realizeze asupra Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, iar nu într-un act normativ separat.

Din analiza propunerii legislative rezultă că sunt încălcate dispoziţiile art. 8 alin. (4) ale Legii nr. 24/2000, în sensul că nu sunt respectate standardele de claritate, precizie şi previzibilitate.

Apreciem că, din perspectiva reglementărilor contravenţionale, norma ce se doreşte a fi instituită este neclară şi poate genera confuzii în aplicare — propunerea legislativă nu face referire la mecanismul care ar trebui implementat, astfel încât conducătorul auto să execute perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. De asemenea, în cuprinsul art. 1 se face referire la „suspendarea provizorie a permisului auto”, măsură ce nu este reglementată de legislaţia rutieră în vigoare.

Prin urmare, propunerii legislative îi lipsesc menţiuni cu privire la modalitatea în care conducătorul auto ar comunica efectiv alegerea acestei perioade de suspendare, persoana care ar trebui să urmărească alegerea unei perioade de suspendare de către conducătorul auto, precum şi menţiuni cu privire la consecinţele ce decurg dintr-o eventuală lipsă a alegerii perioadei în cauză.”, se arată în punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Viorica Dăncilă, care arată la final că ”nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina