fbpx
Horațiu Baias (sursa foto hotnews.ro)

Șeful Serviciului Tehnic al DNA despre o întâlnire denunțător-suspect: ”Începuse să-i facă cu ochiul şi tot felul de semne”

Şeful Serviciului Tehnic din cadrul DNA, procurorul Horaţiu Baias, a vorbit duminică în emisiunea Lumea Europa FM despre tehnicile de investigare folosite: denunțătorul care poate microfoane, camere video de înregistrare în încăperi, microfoane montate în diverse locuri, microcamere, ofițeri sub acoperire, filaje.

Adevărul.ro redă spusele procurorul Horaţiu Baias de la Europa FM.  Șeful Serviciului Tehnic al DNA,este cel care îi coordonează pe anchetatorii care se ocupă de filaje, interceptarea convorbirilor, instalarea de camere şi microfoane în locuri publice sau în casele suspecţilor, urmăriri de la distanţă sau echiparea denunţătorilor cu aparate de înregistrat. Horaţiu Baias a dezvăluit în emisiunea Lumea Europa FM comportamentul suspecţilor atunci când sunt prinşi şi care sunt indiciile care le arată vinovăţia. Procurorul a vorbit despre rolul pe care-l joacă denunţătorii şi cum pot face ei diferenţa între eşec sau succes într-o investigaţie. Instruiţi înainte de a li se monta microfoane, denunţătorii ajung uneori în tot felul de situaţii neprevăzute, din cauza emoţiilor, a stresului şi chiar a mustrărilor de conştiinţă.

Europa FM:  Puteţi să-mi povestiţi ce a făcut cel mai creativ suspect  ca să se ferească de dumnevoastră?

Horaţiu Baias: Ei fac multe lucruri creative să se ferească de noi şi, iaraşi, n-aş putea să vă dau aceste mostre de creativitate pentru că ar putea să-i inspire pe alţii. Înghit bileţele, încearcă să vorbească prin semne, încearcă să interpună între ei şi persoana care îi cere ilegal sume de bani  diverşi intermediari.

Europa FM:  Banii de flagrant au ajuns vreodată în foc sau la toaletă?

Horaţiu Baias: Sunt situaţii dintre cele mai diverse. Au aruncat banii pe fereastra maşinii din mers sau au încercat să-i ascundă în casă sau să-i arunce în diverse locuri în care pot fi distruşi. Asta nu duce de regulă la distrugerea probei pentru că  aceste momente sunt  fixate cu mijloace tehnice specifice.

Europa FM:  Denunţătorii au emoţii când au camere pe ei?

Horaţiu Baias: Noi desigur purtam niste discuţii cu ei şi le acordăm o minimă consiliere despre cum să procedeze în diferite situaţii, dar sunt multe situaţii când uită să facă ce trebuie şi atunci noi trebuie să preluăm din mers toată operaţiunea şi să reglăm activitatea de asemenea manieră încât să se întâmple aşa cum am plănuit noi. Au momente în care se pierd sau stresul este foarte mare – să nu uităm totuşi că ei se duc la persoane cu bani,  persoane pe care le cunosc, persoane cu care sunt în raporturi legale, anumite raporturi sociale –  sigur e un stres ştiind că persoana cu care ai colaborat ani de zile, ca urmare a activităţilor tale, până la urmă se va duce la închisoare, în situaţia în care va fi găsită vinovată.

Europa FM:  Nu-şi dau seama, mai ales că se cunosc?

Horaţiu Baias: Uneori da, uneori nu. A existat o situaţie în care denunţătorul nu se pierduse cu firea, dar de pe drumul de la DNA şi până la suspectul principal îşi schimbase în mod subiectiv opţiunea şi a vrut să ne ajute şi pe noi, şi pe el. Începuse să-i facă cu ochiul şi tot felul de semne, de grimase,  încercând să-l facă să înţeleagă că se întâmplă ceva. Suspectul nu a înţeles ideea, singura replică a fost că probabil l-a tras curentul şi l-a trimis la un medic să se trateze. A fost o situaţie critică, dar cu doza ei de amuzament. Trebuie să fim pregătiţi şi pentru asemenea situaţii.

Emisiunea poate fi ascultată AICI.

Comments

comentarii

Între 15 și 18 ani, Erika Isac, artista care a scuturat societatea românească cu piesa „Macarena”, a dispărut din spațiul public: „Un copil de 15 ani nu poate lupta cu așa ceva, nu poate lupta cu nimic”... Citește mai mult
Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!