Șeful CFR Călători, clujeanul Vasile Secară, cercetat de DNA pentru șantaj

Șeful CFR Călători, Vasile Secară, fost șef al Regionalei Cluj, este cercetat de procurorii DNA pentru șantaj. Împotriva lui a fost luată măsura controlului judiciar. Secară și-a anunțat demisia acum două zile.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o  durată  de 60 de zile, începând de la data de 3 februarie şi până la data de 3 aprilie, inclusiv, faţă de inculpatul Vasile Secară, preşedintele directoratului SNTFC „CFR CĂLĂTORI S.A”, la data faptelor, cercetat pentru infracţiunea de  șantaj.

Din ordonanța de  dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: ”Începând cu luna august 2014, în calitate de director al SNTFC „CFR CĂLĂTORI S.A”, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Gheorghe Rădulescu – directorul SRTFC BRAȘOV (cercetat în aceeaşi cauză în stare arest la domiciliu), a efectuat acte de constrângere morală (ex. convorbire telefonică din care rezultă  amenințarea cu evacuarea din locuința de serviciu și cu desfacerea contractului de muncă) asupra unui angajat al SRTFC Brașov, cu scopul de a-l determina pe acesta din urmă să renunțe la un litigiu de muncă înregistrat la Tribunalul Brașov, prin care solicita să fie repus în funcția de director al SRTFC Brașov. În felul acesta, Secară Vasile urmărea să-l ajute pe Gheorghe Rădulescu să-și păstreze funcția în care tocmai fusese numit, evitând astfel  o posibilă reintegrare  în funcția de director al SRTFC Brașov a persoanei șantajate.”

Potrivit unui comunicat anterior al DNA,” începând cu luna august 2014, în calitate de director în cadrul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători (SRTFC) Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu o persoană din conducerea SNTFC CFR Călători S.A., inculpatul Rădulescu Gheorghe a efectuat acte de constrângere morală (ex. cercetare disciplinare pentru fapte prescrise și propunere de sancționare cu desfacerea contractului de muncă) asupra unui subordonat, cu scopul de a-l determina pe acesta din urmă să renunțe la un litigiu de muncă înregistrat la Tribunalul Brașov, prin care solicita să fie repus în funcția de director al SRTFC Brașov. Prin efectuarea constrângerii asupra acestei persoane, Rădulescu urmărea să-și salveze funcția în care tocmai fusese numit, la sfârșitul lunii iulie 2014, evitând astfel o posibilă reintegrare în funcția de director a subordonatului său.”

Și-a dat demisia cu o zi înainte de controlul judiciar

Potrivit unui comunicat CFR Călători din 2 februarie, Vasile Secară a demisionat din funcția de președinte al Directoratului CFR Călători, funcție pe care o ocupa în structura de conducere executivă a companiei, locul acestuia urmând să fie ocupat de Iosif Szentes, a informat compania.

“În continuare, conform statutului CFR Călători, conducerea executivă este asigurată de ceilalți doi membri ai Directoratului: Ioan Bălănean și Iosif Szentes, atribuțiile de președinte fiind preluate de Iosif Szentes”, precizează CFR Călători.

Potrivit unor surse din domeniu, motivele demisiei lui Vasile Secară din funcția deținută la CFR Călători sunt “personale”. Conducerea executivă a CFR Călători este asigurată de un directorat format din trei membri.

Vasile Secară a fost un apropiat al fostului președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, care a făcut lobby pentru menținerea lui la șefia Regionalei CFR Călători Cluj și pentru promovarea la București.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Vasile Secară trebuie să respecte următoarele obligaţii:

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul  SECARĂ VASILE  trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  1. a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov;
  2. b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov cu privire la schimbarea locuinţei;
  3. c) să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere întocmit , sau ori de câte ori este chemat.
  4. d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
  5. e) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
  6. f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu persoane anume nominalizate de procurori

Comments

comentarii

Ziua Bánffy la castelul de la Bonțida va avea loc duminică, 22 septembrie, între orele 11 și 17.... Citește mai mult
400 de copii defavorizați au primit ghiozdane și rechizite de la Primăria Cluj-Napoca cu ocazia noului an școlar.... Citește mai mult

Lasă un răspuns