Judecătorul membru CSM, Cristi Danileț, a fost ”profesor” la Școala altfel, ocazie cu care și-a onorat promisiunea făcută clasei în care este elevă fiica lui. Elevii au avut diverse curiozități despre infracțiuni, în special despre consumul de droguri. Toți au ridicat mâna la întrbarea dacă știu vreun consumator
Elevii a două clase, de a VII-a și a VIII-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca au fost în vizită la Secția Exterioară pentru femei și minori a Penitenciarului Gherla și la Tribunalul Cluj. ”Am promis la clasa fiicei mele că mergem la Tribunal si la penitenciar. Am mai luat cu mine și o clasă de a 8-a”.
”Le-a plăcut mult, nu au fost nici șocați, nici cum. Întâlnirea a avut un rol educativ. La Tribunal, intr-o sală de judecată, le-am explicat proceduri, noțiuni de lege, necesitatea respectării regulilor în general. Discuția a durat mai bine de o oră. Înțeleg copiii mai mult decât de imaginăm. Știu multe de la televizor. Influența televiziunii e majoră!. Sunt câțiva care deja vor să se facă judecători”, a povestit pentru CLUJUST judecătorul Cristi Danileț. De altfel, copiii s-au îmbrăcat și s-au pozat cu robe de judecători.
Eleviii l-au asaltat pe magistrat cu întrebări. ”Am primit o grămadă de întrebări. Am discutat de infrațciuni de furt, de omor, de viol, de mită. Am observat că știu că nu e bine nici să dai și nici să primești. E important că știu că și a da mită e infracțiunie. Era o fetița care ne-a spus că a găsit un portofel și s-a dus acasă la om să i-l ducă, văzând adresa din buletin. Au fost foate interesați de droguri. Toți au ridicat mâna că știu persoane care consumă. M-au întrebat dacă e interzis și ce pățesc”, a spus judecătorul din CSM. Acesta le-a mai spus elevilor că dacă sunt victime, să facă plângere la poliție și dacă sunt martori să spună adevărul. ”Mesajul meu a fost: regulile sunt făcute ca să fie respectate și să aibă încredere în organele statului”, a declarat Danileț.
Judecătorul este autorul unui manual de educație juridică care se adresează tinerilor peste 14 ani pentru a ști când și pentru ce răspund penal. Manualul a fost intitulat ”Unde-i lege, nu-i tocmeală” și are 55 de pagini. ”În cei 20 de ani de activitate ne-am întâlnit cu peste 25.000 de copii. Am discutat despre vârsta la care un minor începe să răspundă penal în fața legii. Am primit în toți acești 20 de ani de activitate felurite răspunsuri: de la 18 ani, de la 16 ani, de la 20 de ani. Foarte rar am primit și răspunsul ”de la 14 ani”, se arată în introducerea manualului. De la vârsta de 14 ani, o persoană care comite o infracțiune poate fi sancționată penal în România. Mai multe detalii despre manual AICI.