fbpx

Ce pedeapsă a primit medicul care a împușcat câinele familiei Miss Bikini

Medicul care a avut grijă de polițiștii din IPJ Cluj a rămas cu o pedeapsă cu amânare pentru că a folosit fără drept o armă și a împușcat mortal câinele familiei Dianei Boancă, Miss Bikini International în 2010 și un model de succes.

Fostul comisar de poliție și medic șef a IPJ Cluj, Mircea Matei Basarab, acum pensionar a primit la Judecătoria Cluj-Napoca o pedeapsă de 1 an și 2 luni de închisoare pentru săvârşirea de către inculpat a infracţiunilor de uz de armă neletală fără drept, omorâre, cu intenţie, a unui animal și nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. Sentința a rămas definitivă prin neatacare.

Instanț a dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an 2 luni închisoare pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, timp în care nu are voie să poarte vreo armă. De asemeena, a stabilit ca inculpatul să respecte pe durata termenului de supraveghere de 2 ani a următoarelor măsuri de supraveghere:

  • să se prezinte la Serviciul de probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta;
  • să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  •  să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • să comunice schimbarea locului de muncă;
  • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 83 alin. 4 din Codul penal atrage atenţia inculpatului asupra importanţei renunţării la conduita infracţională, inclusiv a respectării măsurilor stabilite în sarcina lui, în caz contrar existând posibilitatea/riscul revocării amânării aplicării pedepsei şi a executării ei în regim de detenţie.

Instanța a dispus și confiscarea armei neletale de tir sportiv marca GAMO model HUNTER 440 seria 04-1C-031245-98 cal. 5,5 mm şi a celor 26 bucăţi cartuşe cu glonţ de calibru 7,62*63 (30.06) – 16 bucăţi marca Sadu şi 10 bucăţi marca RWS – şi un tub cartuş cu glonţ pentru armă de vânătoare de calibru 7*65 R.

Sentința nu a mai fost atacată, după ce între inculpat și partea vătămată a avut loc și o tranzacție consemnată în sentință

Potrivit rechizitoriului, în dimineața zilei de 2 martie 2012, aflat la domiciliul său de pe strada Odobești, Matei Basarab l-ar fi împușcat mortal pe câinele unui vecin cu o pușcă cu alice.  Procurorii au notat că inculpatul deține la domiciliu ”un adevărat arsenal de arme letale, neletale și muniție aferentă acestora”. Cu ocazia investigațiilor, polițiștii au găsit acasă la Basarab și muniție nedeclarată la autoritățile specializate în domeniu.

Diana Boancă
Diana Boancă

Fostul medic șef al Inspectoratului de Poliție a fost acuzat că a împușcat câinele numit ”Piki”, pe care vecinul său Augustin Boancă, tatăl Dianei Boancă, îl deținea de 9 ani.  Anchetatorii au arătat că Matei Basarab a încercat să-i inducă în eroare prin faptul că a declarat că în acea dimineață a luat arma din fișet, dar că nu ar fi încărcat-o cu muniție, ci doar ar fi tras fără muniție pentru a speria câinele. Numai că din corpul câinelui au fost prelevate mai multe alice.

Din declarațiile a trei martori a reieșit că uzul de armă de către Matei Basarab nu ar fi fost primul incident de acest gen. Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, este cunoscut în cartier ca o persoană care are predilecție de a ucide diferite animale cu ajutorul armelor de vânătoare pe care le deține

”În timp ce se afla la etajul 1 al locuinței proprietate personală, situată pe strada Odobești nr.6 din Cluj-Napoca, a executat, fără drept, cel puțin două focuri cu arma neletală de tir sportiv marca Gamo model Hunter 440, calibrul 5,5 mm, înspre curtea imobilului cu nr. 6B căre câinele părții vătămate”, a precizat procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca care l-a trimis în judecată pe fostul medic șef al IPJ Cluj, acum pensionar.

Comments

comentarii

Emil Boc și-a anunțat, sâmbătă, 13 aprilie, candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Mainardi Food și Asociația Pizzerilor Napoletani din Oradea organizează în premieră prima ediție de „Mainardi Pizza Cup” 2024.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Piki a avut o zi cu ghinion si a pica in raxa de actiune a excavatorului.

Lasă un răspuns