fbpx

Scandal la Evidența Persoanelor Cluj-Napoca. Funcționari înjurați și amenințați cu moartea de un nemulțumit

Un bărbat este acuzat de procurori că i-a înjurat și amenințat cu moartea pe unii funcționari de la Serviciul Evidența Persoanelor Cluj-Napoca. Motivul: nu i-au eliberat actul de identitate solicitat la câteva ore după ce primise carte de identitate provizorie. ”Îm bag p… în voi” și ”te omor” au fost cuvintele auzite de funcționari. În plus, bărbatul nervos l-a lovit pe un altul care stătea la rând.

Inculpatul George Sîrb a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, sub acuzația de ultraj. Potrivit procurorilor, La data de 4 ianuarie, în timp ce se afla la sediul Serviciului de Evidență a Persoanelor Cluj-Napoca, inculpatul i-a adresat, în repetate rânduri, ameninţări cu moartea funcţionarului public B.D.C., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În cursul urmăririi penale, faţă de inculpat a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile.

Povestea scandalului este descrisă în rechizitoriul dosarului: ”Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, la data de 12.12.2016, inculpatul Sîrb George s-a deplasat la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor Cluj – Napoca – Serviciul Evidenţa Persoanelor şi a formulat o cerere de eliberare a cărţii de identitate, această cerere fiind înregistrată sub numărul ….

După înregistrarea cererii de către funcţionarii de la ghişeu şi analizarea acesteia s-a constatat că solicitantul nu depusese toate actele necesare eliberării unei cărţi de identitate, motiv pentru care a fost aprobată doar eliberarea unei cărţi provizorii de identitate, pe care inculpatul a ridicat-o la data de 29.12.2016.

În aceeaşi zi, la câteva ore după ce a ridicat cartea de identitate provizorie, Sîrb George  a revenit la Serviciul pentru Evidenţa Populaţiei şi a formulat o nouă cerere de eliberare a cărţii de identitate, aceasta din urmă fiind înregistrată sub numărul … şi înaintată, spre aprobare, martorei … în dimineaţa zilei de 30.12.2016.

Întrucât, în momentul analizării noii cereri depuse de Sîrb George , martora ….a constatat că motivul precizat era acela al deteriorării vechii cărţi de identitate (eliberată doar cu o zi înainte), iar acest din urmă document nici nu fusese predat în momentul completării celei de-a doua cereri de eliberare a cărţii de identitate, a luat decizia de a-l apela telefonic pe solicitant, în scopul lămuririi aspectelor care o interesau, însă nu a reuşit să facă acest lucru întrucât Sîrb George  nu menţionase, pe cererea completată, un număr de telefon la care poate fi contactat.

În atare condiţii, martora nu a aprobat cererea depusă de Sîrb George  şi a pus un bileţel pe plicul în care se aflau documentele cu pricina, în cuprinsul acelui bileţel ea precizându-i funcţionarului care se va afla la ghişeu atunci când Sîrb va reveni pentru ridicarea actului de identitate că trebuie să ia legătura cu ea în vederea lămuririi situaţiei.

La data de 04.01.2016, în jurul orei 10:20, Sîrb George  a revenit la sediul Serviciului Evidenţa Populaţiei pentru a-şi ridica actul de identitate însă, întrucât pe plicul cu actele care îi aparţineau exista bileţelul amintit, martora […], aflată în serviciu la ghişeul nr. 5 (unde se eliberau cărţile de identitate) a anunţat-o pe martora […] despre faptul că s-a prezentat Sîrb George , motiv pentru care […] s-a deplasat la ghişeul nr. 5.

După ce a luat plicul cu actele depuse de Sîrb George , martora […] i-a comunicat acestuia faptul că nu i-a fost eliberată cartea de identitate şi a încercat să-i explice şi motivele pentru care s-a întâmplat în acest fel însă, imediat, Sîrb a devenit foarte nervos şi agresiv verbal, aspect care efectiv „a blocat-o” pe martora […].

Astfel,  Sîrb George  a început să înjure funcţionarii din cadrul Serviciului Evidenţa Populaţiei, atitudinea sa fiind determinată, la nivel declarativ, de faptul că dorea să părăsească ţara şi nu putea face acest lucru cu un act de identitate provizoriu.

Injuriile aduse funţionarilor publici (prin expresii de genul „vă f_t”, „îmi bag p__a în voi”) au fost exprimate prin strigăte, acestea fiind de natură a le alarma puternic pe funcţionarele publice, mai ales că, la un moment dat, inculpatul a început să împingă în geamul care îl despărţea de martorele […] şi […]. Tot în acele împrejurări, Sîrb i-a adresat ameninţări cu moartea numitei B.C.D, folosind expresia „te omor”.

În acest context al abundenței de injurii şi ameninţări aduse funcţionarilor publici, numita […] s-a adresat unei persoane de sex masculin, care se afla în imediata apropiere a lui Sîrb George şi aştepta să îşi ridice actul de identitate, spunându-i acesteia că „este martor” la cele întâmplate, afirmaţia funcţionarului public fiind aprobată de persoana în cauză, care a folosit expresia „da”.

Imediat după folosirea acestei expresii, persoana care se afla lângă Sîrb George a fost lovită de acesta, în zona capului.

Întrucât, în timp ce inculpatul o agresa fizic pe persoana de sex masculin aflată lângă el, numita […] s-a deplasat în afara clădirii pentru a cere sprijinul unui poliţist local, în interior şi-a făcut apariţia martorul […], care îşi desfăşura activitatea în interiorul Centrului de Informare a Cetăţeanului Cluj – Napoca, în calitate de agent de pază (acest centru de informare fiind situat vizavi de clădirea în care se află Serviciul Evidenţa Populaţiei).

Ajuns în interior, martorul […] a observat două persoane de sex masculin care erau în poziţie de luptă şi, după ce a întrebat ce se întâmplă iar persoanele care se mai aflau în acea sală i-au relatat violenţele care avuseseră loc, agentul de pază i-a solicitat lui Sîrb George să îl însoţească în afara clădirii, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.

În timp ce se deplasa pe lângă martorul […] spre ieşire, inculpatul l-a mai lovit încă o dată pe bărbatul cu care avusese anterior conflictul după care s-a îndreptat spre exterior, pe durata întregului acestui episod el continuând să adreseze injurii funcţionarilor din cadrul Serviciului Evidenţa Populaţiei.

Ajuns în afara sediului, Sîrb a observat-o pe martora […] că se afla la geamul biroului ei şi, în timp ce aceasta din urmă îi solicita unui poliţist local să îl legitimeze pe inculpat fiindcă le-a adresat injurii şi ameninţări, a început din nou să o ameninţe, spunându-i că „va reveni şi îi va tăia gâtul”, aceste ameninţări cu moartea fiind repetate de mai multe ori.”

Comments

comentarii

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost pus sub acuzare de DNA, în dosarul vaccinurilor anti-Covid.... Citește mai mult
Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc se declară încrezător „în resursele democrației care va reuși să ducă corabia prosperității mai departe”, în ciuda contextului dificil pe care întreaga Europă îl traversează acum– războaiele și crizele care se suprapun.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!