George Badiu este un avocat stagiar focusat pe penal, care a avut prima pledoarie în instanță la o propunere de arestare preventivă. Tânărul are norocul că poate lucra doar pe domeniul de care este pasionat în cadrul societății de avocatură Iordăchescu și Asociații. Modeul său este profesorul Gheorghiță Mateu, cu care și-a făcut lucrarea de licență și cea de disertație. Am stat de vorbă cu George Badiu despre începuturile în avocatură, emoțiile primei pledoarii, diferența de la teorie la practică și altele.
Clujust.ro: Ce te-a motivat să devii avocat?
George Badiu: În primul rând, m-a motivat ideea că este o profesie liberală și tot timpul mi-a plăcut să-mi fac programul meu, să mă organizez singur. Cel mai mult cred că îmi plac provocările pe care această profesie le are.
A fost greu să treci examenul de admitere?
Da, a fost destul de greu, dar după o muncă asiduă, o victorie ca asta, să zic așa, se simte mult mai bine.
Când te-ai hotărât să te faci avocat?
O să o iau din perioada facultății: Inițial, în anul I, m-am gândit la notariat, am zis nu-i ok, nu e pentru mine, e o profesie statică. După care am zis avocatură. Iar în anul IV, am avut un gând să dau la magistratură, însă a fost doar un gând și a zburat repede.
Cum ai fost primit la societatea Iordăchescu și Asociații?
Pentru mine, după examen, totul s-a întâmplat foarte repede. Îmi pusesem în gând să-mi iau o scurtă pauză după atâta învățătură, stresul cu examenul, însă totul s-a întâmplat repede: Am fost programat la interviu. După interviu, mi s-a spus că pentru noi este ok, te vrem în echipa noastră. Am fost pus în situația de a da un răspuns foarte repede și în două săptămâni am fost pe baricade, cum s-ar spune.
E important să faci practică în facultate?
Da, e foarte important pentru că multe din aspectele teoretice fără îndoială se aplică în practică și se vede un avocat bine pregătit din punct de vedere teoretic, dar în momentul în care ajungi să profesezi, observi că multe lucruri sunt diferite față de ce ai învățat. Avem destul de puțin de redactat acte în timpul facultății. Și atunci e așa un impact în momentul în care începi să lucrezi.
În ce constă activitatea ta de stagiar?
Eu activez doar în domeniului dreptului penal. A fost dorința mea din momentul în care m-am decis că vreau să fiu avocat și a fost plăcerea mea din timpul facultății. Nu m-am gândit că de la început voi putea să fac doar penal, dar e binevenit. Reprezint, asist clienții societății, nelipsitele oficii. Ne deplasăm des căci avem multe cauze în țară.
Cum e la oficii? Ai fost și noaptea?
Am fost suna și noaptea. Am fost la organ de urmărire penală, la Secția 5 de Poliție, la o audiere. Am intrat și în instanță în cadrul oficiilor. Prima mea instanță a fost o propunere de arestare preventivă.
Și cum a fost?
Am primit un telefon seara de la procuror că dimineață va avea loc audierea, iar după audiere am intrat direct în instanță cu propunerea de arestare. M-a luat un pic mai pe nepregătite, dar a fost ok.
Ai avut emoții?
Evident că am avut emoții, am așteptat aproximativ două ore până am intrat în instanță și mi-am făcut câteva notițe înainte pentru că, fiind prima oară, evident trebuia să mă pregătesc într-un fel.
Clientul cu se uita la tine, văzându-te așa tânăr? Ți-a spus ceva?
Clientul pot să spun că era și un ”client” al organelor de urmărire penală (râde). Era acuzat de furt și înșelăciune. Cam asta este activitatea pe care o prestează, având la activ undeva la 8 dosare penale, deci e obișnuit.
E mai mult pentru bărbați avocatura de penal?
Cred că pentru o femeie de mai greu de digerat, să zic așa. Până la urma e vorba de multe activități de urmărire penală. Ideea este că niciodată nu prea poți să-ți faci un program, pentru că oricând se poate întâmpla ceva, cineva să fie reținut, să fie arestat, să fii chemat. Probabil că pentru o femeie este mai greu.
Ce persoană din mediul juridic admiri?
Eu mi-am făcut atât licența, cât și disertația cu profesor doctor Gheorghiță Mateuț și pentru mine este un model.
Speri să te adversezi într-o zi cu dumnealui?
Să zicem că da, deși sunt convins că aș avea mari emoții să mă adversez cu un profesor de o asemenea anvergură.
Urmărești ce se întâmplă în lumea justiției? Ești la curent cu știrile? Spunea recent profesorul Mateuț că în ultima vreme își dau cu părerea despre justiție inclusiv profani.
Dacă e să urmărim știrile oricărui post de televiziune, seara la ora 7, probabil că 50-70% din știri au legătură cu dreptul. Și da, se pare că în ultima vreme, aceste ordonanțe, care au făcut furori în țară și au scos lumea în stradă, au făcut ca orice profan să-și dea cu părerea. Fiecare are libertate de exprimare. Atâta timp cât putem să ne exprimăm liberi părerea, nu cred că este un lucru rău. Urmăresc știrile despre justiție, inclusiv Clujust.ro
Cum vezi relația avocat-judecător?
Mi se pare că, cel puțin din perspectiva mea de avocat stagiar, au o anumită înțelegere, își dau seama că suntem la început. Așa privind la nivel general, am înțeles că relația între avocat și magistrat ar trebui îmbunătățită.
Ai întâlnit foști colegi de facultate care sunt magistrați?
S-a întâmplat să dau peste o colegă care este procuror stagiar și era în aceași cauză cu mine.
Ți s-a părut schimbată după INM?
Am avut prea puțin contact ca să-mi dau seama, însă nu mi s-a părut nimic schimbat. Dar nu am purtat o discuție pe holurile parchetului pentru că înțeleg că sunt magistrați. Nu am avut o relația apropiată, dar cred că a rămas la fel.
În ce privește ceilalți avocați, te temi de concurență?
Eu consider că e loc pentru toată lumea. Profesia aceasta cumva ne cerne, adică elitele vor rămâne tot timpul sus. În momentul în care ai lăsat ștacheta jos și nu mai ești la fel de pregătit, la fel de bine vei merge în jos.
Au fost avocați care s-au lăsat după câțiva ani.
Probabil cazuri izolate. După cunoștința mea, nu au fost avocați care să renunțe în masă. Evident, există nemulțumiri, frustrări, ca în orice altă profesie.