Renate Weber a atacat la secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București Hotărârea Parlamentului din 16 iunie, prin care a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului.
Weber a cerut Curții anularea Hotărârii Parlamentului nr.26 din 16 iunie și suspendarea efectelor actului administrativ până la soluționarea definitivă a cauzei.
Extras din acțiune: ”Autorităţile publice au obligaţia constituţională de cooperare şi colaborare interinstituţională loială, adică cu bună-credinţă, in spiritul respectării literei şi spiritului legii şi in sensul atingerii scopului protejat de lege, şi nu în sensul contrar, al impiedicării reciproce sau al blocării activităţii unei instituţii ale statului, Constituţia şi legile oferind suficiente instrumente prin care acestea pot indeplini această obligaţie (a se vedea Decizia nr. 875 din 19 decembrie 2018, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1093 din 21 decembrie 2018, paragrafele 96 şi 97). Or, modul de poziţionare a Parlamentului faţă de normele Constituţiei denotă o nesocotire a obligaţiei de respectare a Constituţiei şi a normelor legale derivate, ceea ce este contrar obligaţiei de loialitate constituţională rezultate din art. 1 alin. (5) din Constituție.
În opinia noastră, Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021, din perspectiva argumentelor mai sus indicate, a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Legii fundamentale şi a art. 9 alin. (2) din Legea nr. 36/1997, republicată, motiv pentru care am formulat prezenta cerere.”