Acasă » PROCESE » Recurs în casaţie împotriva unei decizii a CA Cluj, admis. Inculpatul a fost pus în libertate după ce a stat 7 luni după gratii

Recurs în casaţie împotriva unei decizii a CA Cluj, admis. Inculpatul a fost pus în libertate după ce a stat 7 luni după gratii

Decizie rară: Înalta Curte a admis recent un recurs în casaţie împotriva unei decizii penale a Curții de Apel Cluj, prin care un inculpat a fost condamnat la închisoare cu executare. În urma deciziei ÎCCJ, acesta a fost pus în libertate, iar cauze se rejudecă la Curte.

Prin Decizia penală nr. 496/2017 din 14.12.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj și a anulat formelor de executare a pedepsei, punând de îndată în libertate persoana condamnată.

Soluția ÎCCJ pe scurt:Admite recursul în casatie formulat de inculpatul C.I.V împotriva deciziei penale nr. 779 din 16 mai 2017 a Curtii de Apel Cluj – Sectia penala si de minori, pronuntata în dosarul nr. 6998/211/2011.

Caseaza, în parte, decizia penala recurata, numai cu privire la latura penala, si trimite cauza la Curtea de Apel Cluj – Sectia penala si de minori spre rejudecarea apelurilor declarate de Parchetul de pe Langa Judecatoria Cluj-Napoca si partile civile ….., numai în ceea ce priveste aplicarea pedepsei inculpatului C.I.V.

Mentine celelalte dispozitii ale deciziei penale recurate.

Dispune anularea formelor de executare emise pe numele inculpatului C.I.V în baza sentintei penale nr. 40 din data de 15 ianuarie 2015 a Judecatoriei Cluj Napoca, definitiva prin decizia penala nr. 779 din 16 mai 2017 a Curtii de Apel Cluj – Sectia penala si de minori, pronuntata în dosarul nr. 6998/211/2011 si punerea de îndata în libertate a inculpatului daca nu este retinut sau arestat în alta cauza.

Cheltuielile judiciare raman în sarcina statului.”

Recursul a devenit o cale extraordinara de atac. Rata de succes a unor astfel de cai de atac este foarte redusă,  de aceea bucuria a fost atât de mare, mai ales că omul a fost pus în libertate înainte de sărbători dupa 7 luni de executare în penitenciar”, a declarat pentru Clujust.ro avocatul inculpatului, Florin Roman.

Prin decizia Curţii de Apel Cluj, inculpatul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni cu executare pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă (faptă comisă sub imperiul vechiului Cod penal).

Florin Roman

Avocatul Florin Roman de la SCA Iordăchescu și Asociații a explicat motivele invocate la recursul în casație: ”Pentru a ajunge la această pedeapsă, instanța a apreciat că legea penală mai favorabilă este legea nouă, deşi art. 178 alin. (1), (2) și (5) C.pen. din 1969 prevedea pedeapsa închisorii de la 2 la 10 ani, iar dispoziţiile noului Cod penal prevăd pentru fapta comisă închisoare de la 3 la 10 ani şi 6 luni, în condiţiile în care a ajuns la concluzia că în cauză se impune reţinerea unei circumstanţe atenuante judiciare legată de împrejurările comiterii faptei (culpă comună) doar pe legea nouă, în conformitate cu dispoziţiile art. 75 alin. (2) lit. b) C. pen., care determină reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, această situându-se între 2 ani şi 7 ani potrivit art. 76 C.pen.

Prin recursul în casaţie promovat, s-a susţinut că hotărârea Curţii de Apel Cluj este nelegală deoarece circumstanţa atenuantă reţinută de instanţa de apel avea corespondent şi în prevederile art. 74 C. pen. din 1969, circumstanţele atenuante judiciare fiind prevăzute exemplificativ de vechea reglementare. În aceste condiţii, conform dispoziţiilor art. 76 alin. (1) lit. d) C.pen. din 1969, ca efect al atenuantei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege ar fi fost închisoare între 15 zile – 2 ani.

Prin urmare, s-a solicitat constatarea faptului că în cauză e aplicabil art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen., respectiv că pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare a fost aplicată în afara limitelor legale, care în cauză erau închisoare între 15 zile – 2 ani, conform art. 178 alin. (1), (2) și (5) C. pen. din 1969 cu aplicarea art. 74 alin. (2) C. pen. din 1969 și art. 76 alin. (1) lit. d) C. pen. din 1969., în condiţiile art. 5 C. pen.”

Inculpatul este judecat pentru ucidere si vatamare corporala din culpa, ca urmare a unui accident rutier ce a avut loc acum mai bine de 8 ani in judetul Salaj, accident soldat cu 4 morti si un ranit.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul conducea un autoturism Dacia cu remorca, in seara zilei de 19 septembrie 2008, dinspre Zalau spre Cluj, cand vrand sa evite trei pietoni aflati pe carosabil a virat brusc spre stanga, acrosand un VW Sharan, condus regulamentar de M.G.B. In urma impactului, ambele masini au parasit carosabilul, ajungand in santul de pe sensul opus, respectiv intr-o curte.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns