Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Festivitatea de începere a cursurilor la INM. Grupul de la Cluj s-a reîntâlnit cu profesoara Andrea Chiș
Auditorii de justiție care au studiat la Cluj, alături de judecătoarea Andrea Chiș, la deschiderea anului școlar de la INM 2018

Festivitatea de începere a cursurilor la INM. Grupul de la Cluj s-a reîntâlnit cu profesoara Andrea Chiș

Noua generaţie de auditori de justiţie a participat, astăzi, cu entuziasm, la festivitatea de începere a cursurilor în cadrul Institutul Naţional al Magistraturii. Auditorii au primit sfaturi de la oameni cu experiență din sistemul de justiție românesc.

Prezidiul festivitățiii a fost format din directorul INM, Cristina Rotaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, procurorul general Augustin Lazăr, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, și membrii CSM Andrea Chiș și Tatiana Toader.

Judecătoarea Andrea Chiș, care este și lector la Facultatea de Drept UBB Cluj, a spus de la început că faptul că este membru CSM este un pretext pentru a ține discurs, dar că vorbește în calitate de cadru didactic care are în sală tudenți ce au reușit la INM

Mesajul ei a fost centrat in jurul ideii de comunicare: A vorbit despre cat este de importanta comunicarea ca valoare pentru profesia de magistrat si i-a indemnat pe noii auditori de justiție sa facă totul cu bucurie, să vadă mereu jumătatea plină a paharului.

”Am vorbit despre faptul că trebuie să vedem lumina din fiecare om ca să putem comunica cu el și am dat exemplul lui Don Quijote, care vedea lumina chiar dacă alții nu o vedeau și o scotea la suprafață. Și le-am spus că nu-i putem schimba pe ceilalți, dar putem schimba modul în care noi comunicăm cu ei. Uneori trebuie să primim și să dăm feedback-ul negativ. Să primim căco orice idee este valoroasă indiferent de la cine vine și s-ar putea ca nu întotdeauna să avem dreptate. Să dăm feeback-ul negativ dacă e nevoie, oricât de mult am iubi oamenii. Asta înseamnă să te porți ca un părinte grijuliu, cum fac eu cu studenții. Am avut situațiii în care studenți foarte buni nu au trecut examenul la procedură civilă din prima, dar apoi au intrat la INM”, a declarat Andrea Chiș pentru Clujust.ro

Aceasta s-a reîntâlnit cu numeroșii absolvenți de la Cluj care au intrat la INM în urma concursului din toamna lui 2017, între care și Sabrina Matei, cea care a intrat prima la Institut. 

”Imi doresc ca acest drum care începe sa ne conduca pe toti auditorii spre o cariera incununata de succes si ca activitatea noastra sa reflecte mereu valorile pe care le pretuim cu totii”, a spus Sabrina Matei pentru Clujust.ro

Îmbrățișare de grup între auditorii de justiție plecați din Cluj și fosta lor profesoara Andrea Chiș

Un alt membru CSM care le-a vorbit auditorilor este procuroarea Tatiana Toader, mai apropiată ca generație de ei. Aceasta le-a dat sfaturi din experiența ei la INM, precizând că o ține minte și în ziua de azi pe judecătoarea Simona Marcu, actual președinte CSM, care i-a fost formator la INM la materia procedură civilă, față de care a spus că are un foarte mare respect.

Mesajul preşedintelui CSM, judecător Simona Camelia Marcu:

Dragi auditori de justiție,

Vă felicit pentru reușită, ați trecut de un concurs greu, ceea ce înseamnă că din punct de vedere teoretic aveți baza necesară pentru a construi o viitoare carieră de magistrat.

Suntem onorați să primim și să spijinim o nouă generație de auditori, viitori magistrați. Vă îndemn să vă puneți în valoare vocația şi să realizați permanent că justiția este un serviciu public al cărui beneficiar final este cetățeanul.

Nu vă ascund că urmează o perioadă de muncă asiduă. Însă, mai ales în cei doi ani care vin, ai formării inițiale, nu veți fi singuri, ci veți fi îndrumați de magistrați, judecători și procurori, de cadre didactice cu experiență. Nădăjduiesc astfel că nevoia firească de modele profesionale va fi pe deplin satisfăcută.

Aveți șansa de a vă aprofunda cunoștințele teoretice și practice, de a beneficia de un plan de învățământ judicios adaptat nevoilor voastre, în care disciplinele fundamentale și-au recăpătat locul pe care îl merită.

V-am spus că se apropie o perioadă grea de muncă asiduă, dar ar fi corect să vă spun și că urmează cea mai frumoasă perioadă din viața voastră profesională, în care optimismul și energia specifice vârstei, prieteniile pe care le veți lega vor reprezenta catalizatorul evoluției voastre profesionale ulterioare.

Aș dori, totodată, să vă îndemn și la reflecție: să conștientizați că pregătirea voastră nu este un scop în sine, ci urmărește conturarea personalității unor oameni care vor fi învestiți să judece alți oameni, cu destinele lor, ceea ce este o onoare și  o răspundere enormă.

Există, așa cum spunea o personalitate uriașă a secolului trecut, o instanță mai înaltă decât toate instanțele, și anume instanța conștiinței.

În calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, vă asigur de întreg suportul instituțional, astfel încât perioada de formare ce începe astăzi să se deruleze sub cele mai bune auspicii.

Nu în ultimul rând, la acest nou început, urez succes conducerii I.N.M., formatorilor, precum și întregului personal.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns