Avocații se întreabă dacă, de acum înainte, se pot formula cereri către instanțe având ca obiect poziția judecătorului față de propria hotărâre. Aflați ce răspunsuri au dat avocații.
După scandaloasa audiere a judecătorilor în dosarul Robert Roșu, audiere în urma căreia doi dintre judecătorii interogați s-au dezis de propriile hotărâri, cutremurul provocat de o astfel de situație îi face pe avocați să se întrebe și să răspundă la următoarea întrebare:
,,Oare se pot adresa cereri către instanțe prin care să fie întrebate dacă își mențin soluția/ motivarea?”
Întrebarea a fost lansată pe grupurile profesionale de către un avocat și s-a bucurat de interes, a primit răspunsuri din care redăm:
,,Nu, direct la DNA. Ei vizează hotărârea pentru legalitate.”
..Doar dacă au trecut mai mult de 10 ani de la pronunțare ”
,,Eu zic să întrebăm iccj-ul acum, cât e caldă și nemotivată.”
..Da. nu direct dar poți prin intermediul Dna”
,,Neapărat înainte de punerea lor în executare ”
,,Chiar și după. E recomandat”
,,Da, scutite de taxa de timbru”
,,Genial. Ăsta da mod de protest. Avocații să transmită către DNA sentințele vechi pentru aviz de legalitate….”
,, Eu chiar o voi face cu o hotărâre într-un dosar personal, obținută contra statului. Să vedem răspunsul DNA. Vor admite că nu au această competență?
..Categoric da. Și cu DNA în cc”
,,Trebuie modificat codul de procedură civilă și să fie etapă obligatorie premergătoare punerii în executare a unei hotărâri judecătorești!”
,,Excepțional. Adresa la DNA și la instanța care a pronunțat hotărârea.”
,,Dacă-i voie să execuți hotărârea…??”
,,Dacă e legală și dacă și-o mențin”
,,În curând va încuviința DNA executarea (după legalizarea hotărârii la instanța) iar formula executorie va suna așa: “Noi, procurorii DNA, ordonăm judecătorului care a pronunțat hotărârea să declare dacă aceasta mai este susținută, întrucât noi am constatat nelegalitatea acesteia, iar în caz de menținere a soluției îl poftim la sediul nostru să ne explice ce l-a determinat să adopte hotărârea.”
,,Nu le dați idei că nu se știe!”
,, e de plâns”
,, este înfiorător ce se întâmplă.”
,,O idee foarte bună. Cred că în 2021 voi scoate din arhive toate hotărârile dosarelor din cei 20 de ani de profesie și le voi trimite la DNA și la ICCJ pentru a-mi spune dacă sunt bune fiindcă nu șs vrea să profităm, eu și clienții, de niște hotărâri pronunțare de judecători aflați în cine știe ce stare de spirit și să ne trezim infractori…”
,, Să-mi spui și mie cât e amenda. ”
,,Eu cred că mai simplu e să trimitem acțiunile direct la DNA și după ce ne comunică solutia le depunem la instanța! Ca să nu avem discuții!”
,,Pentru sigurantă va trebui să folosim următoarea formulă “vă solicităm ca prin hotărârea pe care o veți pronunța să dispuneți admiterea/respingerea cererii și menținerea opiniei și după audierea la DNA”.
..Așa ar trebui! Să nu te trezești cu bombe peste ani!”
,,Dragi colegi, sunteți minunați! Eu o să trimit și toate sentințele de divorț atât la instanțe, să întreb dacă nu s-au răzgândit, și la DNA să fiu sigură. Dacă vreun fost client se recăsătorește!? Cât mai e pedeapsa pentru bigamie, că nu am codul lângă mine?”
,, dacă nu e a lu’ Adamescu, divorțurile sunt scutite de aviz de legalitate DNA, că nu prezintă interes pentru media.”
,,Ar fi de râs, dacă n-ar fi de tot plânsul… ”