Tinerii avocați încep să-și spună cuvântul. Un grup intitulat ”Avocatura Altfel” a conceput și pus pe masa Consiliului Baroului Cluj un proiect de modificare a Legii și Statutului profesiei de avocat, spre a fi discutat la Adunarea Generală și transmis Congresului Avocaților. Este un proiect gândit de avocați care își freacă coatele pe mesele instanțelor zilnic, nu de parlamentari-avocați care au și uitat cu se mănâncă profesia asta.
Legea 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat și Statutul profesiei de avocat, ambele arhaice, ar putea suferi modificări. Proiectul a fost redactat de tânărul avocat Dan-Sebastian Chertes, care a inițiat grupul Avocatura Altfel de pe Facebook, și ține cont în mare parte de agenda discuțiilor din cadrul unei întâlniri informale din ianuarie, ce a avut loc la sediul Baroului Cluj.
La întâlnire au participat 14 avocați (enumerați în cele ce urmează în ordine alfabetică): Cristian Ardelean, Katalin Azzola, Călin Budișan (prodecan), Dan-Sebastian Chertes, Oana-Maria Cuibus, Doina Maria Gherman (consilier), Ioana Gidro Stanca (consilier), Camelia Gabriela Iusco, Alexandru Kis, Mircea Oltean, Alexandru Pădurean, Mircea Pop (decan), Voicu Dumitru Sârb (consilier), Claudia Elena Țicudean. Nu toți avocații care au participat la întâlnire sunt de acord cu forma proiectului redactat de Dan Chertes.
Proiectul a fost înaintat Consiliului Baroului Cluj pentru a fi inclus pe Ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Avocaților din Baroul Cluj din 26 februarie 2016, pentru a fi discutat și votat în vederea transmiterii acestuia la Congresului Avocaților, ca acesta să dispună conform art. 64 alin. 1 lit. c) și d) din Legea 51/1995, potrivit cărora Congresul avocaţilor are atribuții în a face propuneri autorităţilor cu drept de iniţiativă legislativă privind profesia de avocat și poate modifica statutul profesiei şi statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor.
Principalele modificări propuse pentru Legea avocaturii se referă la obținerea directă de la autorități de informații care privesc clientul pe care îl asistă sau reprezintă precum și orice informație care poate fi folositoare avocatului în apărarea acestuia, la scădearea pragului de vechime pentru candidatura la Consiliului Baroului și pentru a putea pune concluzii la Înalta Curte și Curtea Constituțională și precizarea faptului că toate cheltuielile cu recuperarea capacității de muncă sunt deductibile integral.
Principalele modificări pentru Statut vizează reducerea vârstei de acces la anumite funcții din cadrul organelor de conducere, redactarea și publicării pe pagina de internet a Baroului a proceselor-verbale de ședință, publicitatea profesiei de avocat în anumite condiții, menționarea expresă a faptului că neplata stagiarului constituie abatere disciplinară gravă și altele.