fbpx

Profesorul Mateuț va invoca noile decizii ale CCR privind declasificarea și eliminarea probelor în dosarul fostului viceprimar din Cluj

Profesorul Gheorghiță Mateuț va invoca noile decizii ale Curții Constituționale a Româiei privind declasificarea de informații și eliminarea mijloacelor de probă în dosarul fostului viceprimar din Cluj-Napoca, Anna Horvath.

Avocatul Mateuț a cerut declasificarea unor documente în dosarul Horvat și în faza camerei preliminare. ”Este exact aceeași situație pe care a sesizat-o și Curtea Constituțională. Nu s-a putut face declasificarea pentru că autoritatea administrativă (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat – n.red) nu a fost de acord. Eu am spus că nu ORNISS-ul dispune, ci judecătorul”, ne-a spus avocatul.

Anna Horvath și avocatul Gheorghiță Mateuț

Fostul viceprimar a fost interceptat în baza unui mandat de supraveghere pe siguranță națională. ”Vroia să vadă informațiile din cuprinsul actelor procedurale, în baza cărora a fost autorizată interceptarea, pentru că s-a făcut în alt dosar. Doamna Horvath nu știa care este motivul pentru care s-a luat măsura și în realitate nu era niciun dosar, s-a făcut înafara oricărui dosar, ceea ce face ca supravegherea să fie nelegală.

Curtea Constituțională a hotărât că textele sunt neconstituționale în măsura în care declasificarea depinde de decizia autorității administrative, doar judecătorul ar putea să refuze accesul numai în situația în care constată că informațiile respective nu pot servi la aflarea adevărului, ceea ce nu era cazul aici. Acum, după decizii, o să le invoc pe fond, ambele, pentru declasificare și înlăturare.

Eu am spus întotdeauna că atunci când o probă este exclusă, ea trebuie îndepărtată fizic de dosar, pentru că dacă rămâne în dosar, judecătorul poate în comntinuare să o vadă, să-și reamintească de probă, de conținutul probei și în mod evident, proba, deși exclusă, va putea influența decizia judecătorului, ceea ce încalcă dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție. Pentru că rezultatul procedurii în camera preliminară influențează uneori decisiv soluționarea pe fond a cauzei.”, , a explicat profesorul.

L-am întrebat de ce este importantă decizia privind declasificarea informațiilor? ”Declasificarea e importantă pentru că prin intermediul declasificării ai acces la probele care sunt considerate secrete. În dosarul doameni Horvath, am cerut referatul cu propunerea al procurorului, referatul cu propunere al SRI înaintat către procuror și am cerut încheierea judecătorului de la Înalta Curte prin care a admis propunerea procurorului și a autorizat interceptarea.”, a răspuns Gheorghiță Mateuț.

Există pericolul să se afle secrete de stat? ”De ce să fie pericol în situația în care aceste acte clasificate au stat la baza trimiterii în judecată și mai departe pot să stea la baza hotărârii. Ele trebuie să fie aduse la cunoștința persoanei interesate, să cunoască pentru ce a fost supravegheată, ce informații conține propunerea SRI. În situația în care inculpatul este urmărit pentru o infracțiune contra securității naționale, atunci da, într-adevăr e pericol. Dar aici e vorba de o luare de mită și atunci trebuie să știe pentru ce s-a dat mandat.”, a precizat avocatul.

Amintim că Mateuț a început anul cu o colaborare permanentă cu avocatul Călin Budișan.

Bomba începutului de an în avocatură! Probabil cea mai puternică alianță de avocați în penal din țară

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina