fbpx

Profesorul Mateuț a criticat dur legiuitorul actual: ”Trecem printr-o criză a legii”

Profesorul de procedură penală Gheorghiță Mateuț a criticat dur legiuitorul actual, despre care a spus că ”ne-a dezamăgit pe noi toți”. ”Trecem printr-o criză a legii”, a afirmat Mateuț în discursul de decan de suflet al promoției 2018 de la Facultatea de Drept UBB Cluj.

Profesorul și avocatul Gheorghiță Mateuț a avut un discurs ancorat în realitate și în vremurile actuale, în care Justiția este în prim plan.

”Ați ales o profesie juridică, o profesie respectată de toți și temută de toți în societatea noastră. O profesie în care voi veți putea constitui elita națiunii. Voi veți fi peste tot, veți ocupa posturi cheie. Veți avea putere, prestigiu și influență reală. V-ați pregătit pentru domeniul cel mai important al societății noastre contemporane: Justiția. Atât de venerată și în același timp atât de blamată în perioada în care ne-am încrucișat carierele și în care, voi, studenții, mei m-ați copleșit cu entuziasmul vostru tineresc. V-am învățat că justiția este înainte de toate un sentiment, care determină o virtute,  virtutea omului just. Astăzi, ea a devenit virtutea noastră. Este cadoul pe care noi, profesorii voștri, vi-l oferim.”, le-a spus Mateuț absolvenților care l-au ales decan de suflet al acestei generații.

Mateuț nu a ezitat să-și arate profunda dezamăgire față de puterea legiuitoare, moment în care a fost apludat frenetic de tineri: ”În perioada pe care o trăim, legiuitorul ne-a dezamăgit pe noi toți (absolvenții aplaudă – n.red). Avem coduri, legi de modificare și proiecte de legi mediocre. Trecem printr-o criză a legii. Legea, atât de prestigioasă odinioară, astăzi riscă să-și piardă valoarea ei normativă, obiectul ei juridic, sacralitatea. Criza legii creează o ruptură intelectuală profundă și paralizează o mare parte a dreptului nostru.”

Profesorul și-a arătat speranța că absolvenții vor contribui la crearea legilor în viitor: ”Să nu stați deoparte! Dacă o veți face, atunci alții care sunt mai puțin buni decât voi vă vor lua locul și voi veți fi obligați să aplicați regulile făcute de alții. Sunteți o generație extraordinară, Voi trebuie să fiți modelele acestei țări. Iubiții mei studenți, țintiți cât mai sus, dar să o faceți cu mare atenție. Să nu fiți aroganți în demersul vostru de cunoaștere și să fiți smeriți. Să participați la transformările societății, să fiți prezenți! Urmăriți-vă scopul nobil!”

Mai jos puteți vedea întregul discurs:

Comments

comentarii

Lasă un răspuns