fbpx
Profesorul Liviu Zăpârțan

Profesorul Liviu Zăpârțan și-a învins definitiv vecinii care vor să construiască balcoane

Profesorul Liviu Zăpârțan și alți cinci reclamanți au câștigat definitiv procesul împotriva Asociației de Proprietari care hotărâse în 2012 să construiască balcoane pe o coloană până la etajul 8.

blocuri dorobantilor cluj (3)
Lucrările au fost suspendate după începerea procesului

Scandalul a început în octombrie 2012, când la blocul de pe strada Dorobanților nr.74 din Cluj-Napoca au început lucrările la niște balcoane pe o coloană a imobilului, aflată aproape de colț. Vecinii de pe partea opusă a colțului au spus încă de atunci că nu sunt de acord cu noua construcție pe motiv că le umbrește geamurile de la bucătărie și le încalcă intimitatea.

Șase reclamanți, între care profesorul Liviu Zăpârțan de la Institutul de Studii Doctorale al UBB și fost ambasador al României la Luxembourg, au atacat atât autorizația de construire emisă de Primăria Cluj-Napoca, cât și decizia comitetului executiv al Asociației de Proprietari.

În noiembrie 2012, Tribunalul a dispuns ”suspendarea executarii AC nr. 292/09.04.2012 emisa de Primarul Municipiului Cluj Napoca pâna la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunii de anulare a actului administrativ individual înregistrata sub nr. 14028/117/2012 al Tribunalului Cluj, în temeiul art. 14 alin. 1,2,4 din Legea nr. 554/2004 si sistarea lucrarilor demarate în baza AC 292/09.04.2012.”

blocuri dorobantilor cluj (1)Dosarul de contencios în care s-a cerut anularea autorizației a fost și el suspendat în aprilie 2013 în temeiul articolului 244 punctul 1 Cod Procedură Civilă, care prevede suspendarea ”când dezlegarea pricinii atârnă în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi”. Această altă judecată era dosarul civil în care cei șase reclamanți au solicitat instanței anularea procesului verbal al adunării generale a Asociației de Proprietari  și decizia comitetului executiv al asociației privind construirea balcoanelor.

Reclamanții nu au participat la adunarea geenerală când s-a luat hotărârea. Potrivit avocatului asociației de proprietari, din 46 de locuințe, 76% sunt pentru balcoane.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea lui Zăpârțan&Co. în aprile 2014. A urmat apelul, declarat de asociație, care a fost respins la Tribunal. Anula cesta s-a ajuns la ultima instanță, Curtea de Apel Cluj, în recurs.

Ieri, 1 septembrie, a fost ultimul termen de judecată. Cunoscutul profesor Liciu Zăpârțan a fost singurul dintre reclamanți prezent la bară, fără a avea nevoie de avocat. ”Sunt afectat de această construcție. Am citit legea asociațiilor de proprietari și nu am găsit nicio competență de a-mi încălca dreptul la proprietate”, a punctat profesorul. Acesta a predat științe politice și la Facultatea de Drept a UBB în anii 90.

Completul de trei judecători, din care a făcut parte chiar președintele Curții de Apel, Denisa Băldean, s-a pronunțat în aceeași zi: ”Respinge recursul declarat de pârâta Asociatia de Proprietari Calea Dorobantilor nr. 74, Bl.Y9, sc.II-III împotriva deciziei civile nr. 199 din 25.02.2015 a Tribunalului Cluj pronuntata în dosar nr. 11210/211/2013*, pe care o mentine, în tot. Decizia este irevocabilă.”

Potrivit avocatului Tudor Felezeu, care reprezintă un reclamant, nu s-a câștigat războiul căci mai trebuie anulată autorizația de construire. ”Decizia comitetului executiv al Asociației de Proprietari a stat la baza emiterii autorizației de construire, pentru care am cerut anularea. După logica juridică, ar trebui anulată fără probleme. Vom cere repunerea pe rol a acelui dosar și trebuie să demolăm ce s-a construit. Reclamanții stau pe colțul opus. Noua construcție le oprea vizibiltatatea, soarele. Plus că se încalcă intimitatea. Se apropie balconul la doi metri de geamul reclamantului”.

Comments

comentarii

Liderii PSD şi PNL vor anunţa la ora 19,00 decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an. Analiștii politici atrag atenția asupra oportunității unei alianțe între cele două partide din coaliția de guvernare.... Citește mai mult
Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a fost la un pas să plece de la Universitatea Cluj, după înfrângerea cu 4-0 în fața rivalei CFR, în urmă cu două luni, din cadrul etapei cu numărul 21 din campionat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!