fbpx

Profesorul Liviu Pop, premiat de editura Universul Juridic pentru ”îmbogățirea doctrinei juridice românești”

Profesorul emerit Liviu Pop a fost omagiat și premiat, ieri seară, de către editura Universul Juridic la festivitatea de lansare a numărului 2 din 2016 al revistei Legal Point. Cuvântul omagial înainte de acordarea premiului a fost rostit de fostul profesor Romulus Gidro de la Facultatea de Drept UBB Cluj.

Romulus Gidro

”Fiind atât de apropiat și cunoscându-ne atât de bine, pot să afirm cu certitudine că profesorul Liviu Pop este fără niciun fel de îndoială unul dintre cei mai valoroși continuatori a ceea ce ne place nouă să susținem că a fost întotdeauna școala juridică de Cluj. A fost un neobosit dascăl, slujindu-și cu neobosită perseverență, știință de carte și demnitate rolul de formator, scoțând în evidență câteva mari adevăruri: că profesorul are datoria să vegheze ca studentul său să știe să opteze între bine și rău, între moral și imoral, între dorința de progres și râncezeala în mediocritate.

A atras atenția prin faptul că un adevărat dascăl trebuie să sădească în mintea și în sufletul studentului ideea că nu este un simplu consumator de valori materiale și să germineze în el un puternic spirit critic care să-l transforme într-un adevărat far călăuzitor pentru comunitatea din care face parte.

În tot ceea ce a făcut profesorul Pop la catedră a fost puternic și pozitiv influențat de eminentul civilist, legiuitor, sociolog și moralist Jean Carbonier, care și-a rostit astfel celebrele gânduri: ”Dreptul nu este când bun, când rău, în funcție de cazurile a căror dezlegare o deținem. El este binele și răul, în același timp și ambiguu, cum sunt toate cele ce țin de această lume. Știind că el a fost conceput pentru a stăvili răul, juriștii se vor servi de el fără complexe. ”

Așadar, adresându-mă acum tinerilor juriști și celor în devenire, vă chem să vă serviți fără complexe din opera profesorului pe care îl sărbătorim astăzi, asigurându-vă că scrierile sale vă vor fi un instrument ce vă va ajuta să vă croiți drum în jungla raporturilor sociale.

Înțelepciunea de care a dat dovadă l-a călăuzit întotdeana după ideea că nu există om drept care să aibă întotdeauna dreptate. Oricine are dreptul să nu fie de acord cu opțiunile sale doctrinare, dar nimeni nu poate să-l ignore decât autodescalificându-se.

Domnule profesor, academician și prieten drag, Ați ajuns într-un moment al vieții în care vrând nevrând aruncați o privire înapoi, analizându-vă critic etapele parcurse. Faptul că sunteți azi aici cu noi la o astfel de festivitate și faptul că sunteți printre juriști rara avis în lumea academică din România atestă pe deplin că eforturile dvs. de-a lungul deceniilor n-au fost în zadar și că meritați din plin elogiul nostru, al celor prezenți, dar și al celor mult mai mulți neprezenți, dar care s-au adăpat din plin din munca și înțelepciunea dvs.

Știu, tocmai pentru că suntem atât de apropiați și ne cunoaștem de atâta vreme, că ați suferit din cauza unor atitudini nedrepte și nerecunoscătoare din partea unora cărora dvs. le-ați netezit calea afirmării profesionale. Sfatul meu: Ignorați-i, domnule profesor! Numele și opera profesorului Liviu Pop nu vor putea fi șterse niciodată din istoria dreptului românesc, oricâtă răutate și nerecunoștință ar putea să existe în jur.

Vă asigur că nu există niciun pericol, nici cu privire la o eventuală nerecunoștință și cu atât mai puțin la o uitare sau ignorare a dvs. din două motive esențiale: noi toți cei de aici și mulți alții vă vom asigura atâta vreme cât trăim de recunoștința noastră pentru strădania neobosită pe tărâmul științei dreptului civil. Pe de altă parte, după ce noi nu vom mai avea o existență fizică pământeană, opera omnia semnată de Liviu Pop rămâne nemuritoare. Muțumim profesore și prieten drag pentru tot ceea ce ai făcut pentru domeniul în care trudim de atâta vreme”, a spus profesorul Romulus Gidro

Directorul editurii Universul Juridic, Nicolae Cîrstea i-a înmânat apoi placheta omagială profesorului Liviu Pop.

Am avut după Revoluția din decembrie 1989 norocul să avem în domeniul juridic câțiva oameni luminați, care au creat în jurul lor școli de drept și au iradiat cu elocință și dedicare științifică. Mă bucur că și Academia Română a recunoscut de curând acest lucru. În aprecierea contribuției substanțiale la îmbogățirea doctrinei juridice românești și a alegerii ca membru corespondent al Academiei Române, se conferă domnului Liviu Pop premiul revistei Legal Pont nr.2/2016”, a spus directorul editurii Universtul Juridic, Nicolae Cîrstea.

”Domnul Cîrstea este un generos. N-am știut ce mi se întîmplă cu adevărat în seara aceasta, este o surpriză foarte plăcută. Mi-am pregătit totuși câteva cuvinte pe care le-am așternut pe o foaie de hârtie. Un discurs pentru a fi reușit trebuie să îndeplinească condițiile pe care le îndeplinește un minijupe: să nu fie prea lung, ca să fie interesant, dar nici prea scurt, ca să fie decent. Atunci mi-am notat. (…)

Fiecăruia dintre noi ne este dat în cursul vieții să trăim momente și zile înălțătoare și binecuvântate de providență. Pentru mine această întâlnire sau îi putem spune festivitate este importantă. Sunt onorat de ceea ce mi se întâmplă. Mulțumesc celor prezenți și în special domnului Cîrstea, patronul și directorul prestigioasei edituri Universul Juridic, care de altfel mi-a publicat patru volume care se înscriu în rândul celor mai importante realizări științifice ale căror autor sunt.

Întâmplarea de astăzi obiectivează o neîndoioasă apreciere pentru ceea ce am înfăptuit în patru decenii și jumătate de activitate științifică, didactică, managerială și practică pe care am desfășurat-o cu dăruire și cred că și cu bună-credință. Mulțumesc de asemenea distinsului, talentatului și întabulatului meu coleg – văd că e întabulat astăzi, ține discursuri în cascadă – colegului meu de promoție, domnului profesor universitar doctor Romulus Gidro, de care mă leagă o strânsă prieteni și colaborare încă de pe băncile Universității Babeș-Bolyai, pentru cuvintele frumoase, de-a dreptul măgulitoare pe care le-a cuibărit în căușul frazelor pe care le-a rostit la această fstivitate, despre mine ca om și ca profesionist al dreptului”, a spus profesorul Liviu Pop.  Discursul profesorului Liviu Pop a durat circa 8 minute.

Citește și Cel mai haios moment de la evenimentul omagial în cinstea profesorului Liviu Pop

Comments

comentarii

Stimulentele financiare pentru rezultatele obținute de elevi la olimpiadele internaționale pot ajunge până la 20.000 de lei, iar cuantumul acordat pentru cazarea şi masa elevilor, respectiv a profesorilor însoţitori la competiţiile şcolare din ţară ar putea crește până la 200 de lei pe zi.... Citește mai mult
Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, prin care se prevede că aceste pensii aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie, a fost aprobat de Senat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns