fbpx

Procurorul Crin Bologa a explicat la CSM de ce a plecat de la DNA Cluj acum 13 ani

În cadrul interviului în fața secției pentru procurori din cadrul CSM, care acordă aviz consultativ la propunerea de numire în funcția de șef DNA, procurorul Crin Bologa a explicat, la solicitarea unui membru CSM, de ce a plecat de la DNA Cluj în 2007.

Procurorul Crin Bologa a spus în fața membrilor Secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii că vrea să implemneteze la DNA o practică de la Parchetul Sălaj. Este vorba de un sistem informatic de monitorizare a dosarelor (cate dosare are fiecare procuror, obiectul, perchezitii,  termene si alte informații)

De asemenea, pentru a reduce numărul dosarelor vechi, Bologa a spus că în cazul celopr mai vechi de 5 ani, procurorii vor trebui să noteze săptămânal ce a lucrat.  ”La Zalău nu mai avem niciun dosar mai vechi de 5 ani. Unii procurori lucrează cu pasiune si alții nu prea. Dar dacă la fiecare final de săptămâna trebuia să arate ce a făcut, atunci se mai gândește.”. a spus cel propus de ministrul Predoiu la conducerea DNA. Potrivit lui Bologa, dosarele nelucrate mai mult de 3 luni vor fi imputate procurorilor de caz si se poate ajunge la excludere. De asemenea, are în plan preluarea unor dosare de la structurile teritoriale, dacă situația o impune.

În ce privește numărul tot mai mic de sesizări ce ajung la DNA (În 2015 au fost peste 3000, iar acum s-au redus cu 60%), Crin Nicu Bologa a spus că se datorează scăderii ncrederii cetățenilor ca urmare a scandalurilor ce au vizat DNA,  dar și nerespectării legii de către instituțiile statului cu atribuții de control care au constatat fapte de copmpetența DNA, dar nu au făcut sesizări. Posibilul viitor șef DNA vrea o mai bună comunicare publică, arătând importanța activității DNA, și recâștigarea încrederii populației.

Procurorul Tatiana Toader, membru CSM, l-a intrebat de ce a plecat de la DNA Cluj?

Bologa a răspuns că au fost două motive: unul personal, anume că în 2005-2006 a stat în Cluj și lucra de dimineață până seara, iar apoi a avut o problema in familie si am inceput sa facă naveta. ”Duceam fetele la scoala si apoi mergeam la serviciu”

Al doilea motiv: ”Am identificat abateri de la deontologia profesionala a unor colegi, am sesizat DNA, au fost trimisi procurori, dar am vazut ca se doreste altceva. Eu vroiam sa plec, dar nu vroiam să fiu acuzat că renunț la lupta anticorupție. Cand am mers eu la DNA Cluj erau zero dosare. In 2016, 2017, au fost câte 16 -17 dosare. Si eu am facut 4 pe an.  Nu s-au luat masurile pentru a se indrepta situația din cadrul structurii, plus problemele personale, astfel că am plecat”, a explicat Bologa.

În 2005, pe când avea doar 33 de ani, Crin Bologa a fost numit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tânăr procuror din ţară ajuns într-o funcţie atât de importantă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina