fbpx
Acasă » ȘTIRI » Procesul intentat de clujeanul Dragoș Serafim jr. regizorului Silviu Purcărete se rejudecă

Procesul intentat de clujeanul Dragoș Serafim jr. regizorului Silviu Purcărete se rejudecă

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis recent că procesul intentat de clujeanul Dragoș Serafim jr. regizorului Silviu Purcărete trebuie rejudecat. Reclamantul, fiul unui fost mare medic, îi cere daune mari lui Purcărete pe motiv că ar fi compromis imaginea tatălui său, care este personajul filmului ”Undeva la Palilula” din 2012. În proces sunt pârâte și firmele de producție Transilvania Film și Libra Film Productions.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă inițial în decembrie 2013 la Tribunalul Specializat Cluj, care și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București.

Ziarul Libertatea a scris atunci despre caz. Clujeanul Dragoş Serafim jr, fiul medicului care a stat la baza creării personajului principal al filmului regizat de Silviu Purcărete, a cerut drepturi de autor pentru scenariu în valoare de 600.000 de euro şi retragerea difuzării filmului. Motivul: viziunea artistică a regizorului i-ar fi afectat imaginea tatălui său, medicului Dragoş Serafim.

Reclamantul a spun că filmul a fost realizat pe baza povestirilor tatăului său, care i-a împărtăşit personal lui Silviu Purcărete aspecte din perioada debutului său profesional. Problema este, susţine Dragoş Serafin jr, că, prin adăugirile artistului, tatăl său este prezentat şi cu trăsături de caracter pe care nu le-a avut, compromiţând imaginea sa publică, de medic respectabil. “Este inadmisibil ca tatăl meu să fie prezentat ca un beţivan şi curvar”, a declarat fiul acestuia pentru Libertatea. Clujeanul a mai povestit că a fost prezent la premiera filmului de la Râmnicu Vâlcea alături de mai mulţi amici, iar la finalul proiecţiei a fost interpelat de aceştia, care i-au reproşat că pentru bani şi-a bătut joc de imaginea tatălui său.

Silviu Purcărete a precizat la acel moment că nu știa că l-a deranjat pe Serafim jr: ”L-am întâlnit zece minute la premiera filmului şi era vesel, jovial. Nu a făcut nici o remarcă de acest gen. Oricum mi se pare o aberaţie. Personajul din film ţine de un act artistic”, a declarat reputatul regizor pentru Libertatea. 

În septembrie 2015, Tribunalul București a respins acțiunea: Respinge exceptiile lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtilor SC Libra Film Productions SRL si Transilvania Film, ca neîntemeiate. Respinge în totalitate actiunea, ca neîntemeiata. Obliga reclamantul la plata sumei de 5193 lei cheltuieli de judecata catre pârâtul Purcarete Silviu Constantin.”

În octombrie 2016, Curtea de Apel București a admis în parte acțiunea clujeanului: ”Admite apelul. Schimba în parte sentinta apelata, în sensul ca: Admite în parte cererea. Constata calitatea de autor a defunctului Dragos Serafim asupra operei literare “Povestea din Brezoi”.  Respinge cererea pentru rest ca neîntemeiata.”

În a doua cale de atac, Înalta Curte a decis că procesul trebuie rejudecat la Curtea de Apel București.

Soluția pe scurt: ”Admite recursurile declarate de reclamantul Dragos Serafim si de paratul Purcarete Silviu-Constantin împotriva deciziei nr. 930A din 6 decembrie 2016, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IV-a civila. Caseaza decizia si trimite cauza pentru rejudecare la aceeasi curte de apel. Definitiva.”

Filmul “Undeva la Palilula” a avut premiera în România în aprilie 2012 şi a câştigat mai multe premii. Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns