fbpx
Acasă » EXAMENE-CONCURSURI » Contestație admisă la concursul pentru magistratură. Un răspuns din baremul de la Drept civil era greșit

Contestație admisă la concursul pentru magistratură. Un răspuns din baremul de la Drept civil era greșit

Contestația a 11 candidați de la concursul de admitere directă în magistratură cu privire la o întrebare de la Drept civil a fost admisă. Comisia de contestație a stabilit că era un singur răspuns corect și nu două, cum se arăta în baremul inițial.

Întrebarea cu bucluc din grila de verificare a cunoștințelor juridice de la testul din 20 mai este următoarea:

Ulterior realizării condiției suspensive:
A. transmisiunile de drepturi consimțite anterior realizării condiției de către titularul dreptului condițional sunt desființate;
B. o plată efectuată anterior realizării condiției, deși nedatorată, nu mai poate fi restituită;
C. o garanție constituită de vânzător în favoarea unui terț asupra imobilului vândut sub condiție suspensivă se consolidează.

Răspunsul din baremul inițial era: B si C

”Comisia de contestații, în unanimitate, a decis admiterea contestației formulate la întrebarea 4-G1 (5-G2, 5-G3, 1-G4), contestată de 11 candidați, în sensul că numai varianta B de răspuns este corectă.

Astfel, potrivit art. 18 alin. (4) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură aprobat prin Hotărârea CSM nr. 279 din 5 aprilie 2012, comisia dispune corectarea baremului și acordarea punctajului corespunzător acestei întrebări numai candidaților care au indicat ca fiind corect doar răspunsul de la litera B.”, se arată în procesul verbal de soluționare a contestațiilor la barem.

În motivarea soluției se arată că: ”La întrebarea 4-G1 (5-G2, 5-G3, 1-G4) au formulat contestație 11 candidați. Aceștia au susținut că răspunsul de la litera C nu este corect, deoarece îndeplinirea condițiiei suspensive produce efecte retroactive, astfel că dreptul de proprietate trece în patrimoniul cumpărătorului de al data încheierii contractului, iar garanția consimțită de vânzător nu se consolidează, așa cum prevede art. 1407 alin. (3) Cod civil.

Aceste contestații sunt întemeiate.

Potrivit art. 1407 alin. (3) Cod civil, atunci când condiția suspensivă produce efecte retroactive, în caz de îndeplinire, debitorul este obligat la executarea ca și cum obligația ar fi fot simplă. Actele încheiate de proprietarul sub condiție suspensivă sunt valabile și, în cazul îndeplinirii condiției, produc efecte de la data încheierii lor.

Prin urmare, aceste dispoziții se aplică doar actelor încheiate de cumpărător, care este proprietar sub condiție suspensivă. Actele de dispoziție ale vânzătorului, inclusiv cele vizând constituirea unei garanții, încheiate înainte de îndeplinirea condiției nu se consolidează, ci sunt guvernate regulile proprietății condiționale.

În consecință, numai varianta B de răspuns este corectă”

Restul zecilor de contestații la barem de la toate cele patru materii – drept civil, drept procesual penal, drept penal și drept procesual penal – au fost respinse.

De asemenea, comisiile de soluționare a contestațiilor au respins toate cele 16 contestații la punctaj, astfel că lista cu cei care merg mai departe rămâne aceeași.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns