fbpx
Ioan Petran si Dorin Ciataras

Petran a intervenit la Compania de Apă pentru ”prietenii” de la UTI

Consilierul județean PNL Ioan Petran, inculpat pentru luare de mită, a intervenit la directorul Companiei de Apă Someș, Dorin Ciatarâș, pentru a obține o recomandare pentru compania UTI SA București, deținută de milionarul TIberiu Urdăreanu. Directorul de dezvoltare al companiei, Gabriel Davidescu, este trimis în judecată în dosarul ”Uioreanu” pentru că le-ar fi dat mită 20.000 de euro președintelui suspendat al CJ Cluj și consilierului Petran. Scopul mitei ar fi fost obținerea unei suprafețe mai mari concesionate în parcarea Aeroportului Avram Iancu Cluj.

Potrivit procurorilor DNA, în 17 aprilie, la Hanul Dacilor de la Iulius Mall, Petran a primit un plic cu 20.000 de euro pentru el și pentru Uioreanu de la directorul UTI, Gabriel Davidescu. După câteva zile i-a făcut un nou serviciu directorului UTI, pentru care își dorea noi atenții, potrivit anchetatorilor.

Într-un document DNA din dosarul trimis în judecată se consemnează: ”La data de 23 aprilie 2014, numitul Davidescu Gabriel l-a solicitat pe Petran Ioan să intervină la conducerea Companiei de Apă Somșe SA, aflată în subordinea CJ Cluj pentru a obține pentru societatea UTI SA o recomandare favorabilă de care firma avea nevoie de urgență pentru participarea la o licitație ce se derula în județul Mehedinți, unde se cerea experineță similară. Intervențiile au fost efectuate de Petran Ioan la directorul companiei, numitul Ciatarâș Dorin, iar recomandarea a fost eliberată în aceeași zi.”

petran interceptari

INTERCEPTARE din 23 aprilie 2014, ora 12:56.01

Petran Ioan: Domnul președinte, Cristos a Înviat!

Ciatarâș Dorin: Adevărat a înviat! Îmi cer scuze pentru ieri.

Petran: Nu face nimic.

Ciatarâș: Nu puteam utiliza scula, de vorbit.

Petran: Nu face nimica domnul președinte, ce faceți? Cum v-ați petrecut sărbătorile?

Ciatarâș: Numai acăsucă cu cel mic.

Petran: Numai acăsucă? Și v-ați întors la..

Ciatarâș: Cu cel mic. Da

Petran: Și v-ați întors la bază?

Ciatarâș: Da

Petran: Două probleme vroiam cu tine, prima aia mea, când mă chemi la tine ca să o rezolvăm, și a doua, aveau nevoie prietenii ăștia ai mei din București de o recomandare unde participă la o licitație. Nu cred că era nimic complicat și cu ceva, și de aia te-am sunat, apoi nu știu ce o mai făcut.

Ciatarâș: Acolo-s francezi. Cei din București.

Petran: Nu, cei de la UTI. Cei de la UTI participă la o licitație similară undeva prin Mehedinți. Și aveau nevoie de o recomandare că au făcut lucrări similare.

Ciatarâș: Am în.. A, recomandare pentru lucrări care le-o făcut în alte părți, da?

Petran: Da. Știi tu cum îi la licitație, recomandare dacă ai făcut în altă parte, ai nevoie de recomandare.

Ciatarâș: Alea se dau de fiecare beneficiar. Pentru cei care o …

Petran: Nu știu, că eu nu am mai vorbit cu ei dacă și-o rezolvat, dacă nu, eu i-am spus să-l sune pe Iacob (Mihai Iacob – director de dezvoltare Compania de Apă – n.red.)

Ciatarâș: Da, sigur, sunt niște chestii, trebuie să fie recepție finală, trebuie să fie… ca să poți da recomandare. Știi?

Pentran: Dar ei nu au recepție aici pe epurare?

Ciatarâș: Eu așa știu că da

Petran: Da, deci absolut în deplinătatea legislației..

Ciatarâș: Normal

Petran: Și a regulilor. Și am zis la un moment dat să-l sune pe… că am văzut că tu nu îmi răspunzi și am zis să nu te mai deranjez, să-l sune pe Iacob

Ciatarâș; Partea tehnică se ocupă, sigur de..

Petran: Acuma Iacob el le știe pe toate acolo.

Ciatarâș: Sigur

Petran: Deci de aia v-am deranjat domnule președinte. Oare și cu prima problemă când să trec pe la d-voastră?

Ciatarâș: Poate reușim să ne vedem mâine, nu?

Petran: Da îs prin zonă, că de mâine începe balul mascat, așa că sunt în zonă. Începe campania electorală. Ăla-i bal mascat.

Ciatarâș: O!

Petran: Da domnul președinte, începe campania..

Ciatarâș: De mâine?

Petran: De mâine, da, din 24.

Ciatarâș: Când îi?

Petran: În 25 mai și din 24 până în 23 la ora nu știu cât…

Ciatarâș: Cu o lună înainte. Da da

Petran: Da 30 de zile

Ciatarâș: Înseamnă că aveți probleme o lună.

Petran: Dacă aveți pe acolo prin stoc niște mici, niște beri, să ne dați să dăm la populație.

Ciatarâș: Da, putem scrie, știi? Pe niște hârtiuțe, mici și bere. Asta putem să facem.

Petran: Mă, dacă îi putem amăgi așa încercăm, da s-ar putea să o luăm acolo, știi? Poate că trec mâine pe la tine după 9 – 9 .30

Ciatarâș: Sună-mă înainte Nelu. Bine?

Petran: Mulțumesc tare frumos de telefon și ne auzim. Te-am pupat!

După nici o oră, directorul de dezvoltare UTI, Gabriel Davidescu a aflat la un angajat al companiei că a primit recomandarea.

Discuție din 23 aprilie 2014, ora 13:50:03

Ovidiu: Alo?

Davidescu: Ce faci Ovidiu?

Ovidiu: Să trăiți! Plec spre Spanie..cu niște hârtii la semnat.

Davidescu: Îhî.. Ți-au dat draft de scrisoare… recomandare?

Ovidiu: Da, da, da.. mi-a trimis-o de la București, am printat-o și.. În două exemplare am făcut-o. Și mă duc acuma la domnu Iacob.

Potrivit aceluiași document DNA Cluj, ”după ce a realizat obținerea actului cerut de Davidescu, numitul Petran Ioan i-a cerut acestuia să mai facă o deplasare la Cluj-Napoca, existând date că acesta urmărea obținerea unor noi sume de bani. Astfel, la data de 23 aprilie, numitul Petran Ioan a trimis un SMS către Davidescu Gabriel, în care l-a întrebat când mai ”debarcă” la Cluj. Deoarece nu a primit nici un răspuns, a doua zi acesta a revenit cu un mesaj cu următorul conținut: ”Ai uitat de mine?”. care a rămas la fel fără răspuns. Insistent, la data de 25 aprilie, Petran Ioan a mai trimis un SMS lui Davidescu întrebându-l când va veni la Cluj, urmat de un alt mesaj, în data de 27 aprilie, cu următorul conținut: ”Cu scuzele de rigoare, cum rezolvăm?”, arată procurorii DNA.  A doua zi, Davidescu Gabrile l-a contactat pe Petran Ioan și din discuția purată a rezultat fără dubiu faptul că acesta din urmă aștepta de la Davidescu o sumă de bani pe care reprezentantul firmei UTI i-a spus că nu are nicio posibilitate să i-o remită deocamdată.”

Petran Ioan: Da, nu ați reușit să mă rezolvați. Vă rog să mă rezolvați că în viașa mea nu am fost așa.

Davidescu Gabriel: Te cred. Văd ce.. fac, că e un pic complicat în perioda asta și nu reușesc realmente.

Pentran: Dă-mi lei, ce să zic? Numai aia, știi?

Davidescu: Văd ce Dumnezeu pot să fac. Că realmente nu am reușit. Că și pe la noi îi.. îți dai seama că e o mare nebunie perioada asta.

Petran: Știu, știu, te cred, fă un efort și rezolvă-mă pe mine înainte de toate.

Potrivit anchetatorilor DNA, Petran s-a orientat și către alți oameni de afaceri: ”Este de remarcat că în paralel cu demersurile și insistențele efectuate asupra reprezentantului UTI, numitul Petran Ioan a contactat și pe Bene Ioan și Șerban Tudor Dan, reprezentanții Napoca SA, precum și pe Pogăcean Vasile, reprezentantul firmei Sinai Comimpex de la care a solicitat plata unor facturi sau încheierea unor contracte oneroase și remiteri de sume de bani cash.”

 

 

Comments

comentarii

Emil Boc și-a anunțat, sâmbătă, 13 aprilie, candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Mainardi Food și Asociația Pizzerilor Napoletani din Oradea organizează în premieră prima ediție de „Mainardi Pizza Cup” 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns