Procurorii DNA Cluj anunță lucrări neconforme, inexistente sau executate la dimensiuni mai mici față de proiect la viitorul Centru ecologic de deșeuri. Lucrările au fost subcontractate firmei Construcții Napoca, a lui Ioan Bene, care mai face drumul de acces și consolidări de teren la același obiectiv. O altă firmă a lui Bene construiește cele trei stații de transfer pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).
Subcontractarea lucrării principale
Lucrările la CMID, în valoare de 60 de milioane de euro, au fost începute în martie de 2012 de asocierea Confort SA Timișoara, Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL și Vel Service SA. În septembrie 2012, liderul asocierii, Confort SA, a intrat în insolvență, moment în care a sărit în schemă Construcții Napoca SA. Practic, constructorii viitorului centru de deșeuri au subcontractat lucrările firmei lui Bene. Procurorii spun președintele suspendat CJ Cluj, Horea Uioreanu, și vicepreședintele CJ Ioan Oleleu, ar fi impus subcontractarea.
”Din informațiile deținute în cauză s-a stabilit că această subcontractare, nepermisă de contractul de finanțare europeană, a fost impusă de Uioreanu Horea și Oleleu Ioan partenerilor forului județean, respectiv societăților Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL și Vel Service SA ce se aflau în asociere inițială. Practic, cei doi ediți au condiționat continuarea contractului cu firmele rămase în asociere de subcontractarea totală a lucrărilor către societatea indicată de ei, respectiv către Construcții Napoca SA” se arată în actul de sesizare al procurorului șed DNA Cluj în dosarul Uioreanu.
În același document se arată că există suspiciuni grave asupra lucrărilor: ”Pe parcursul executării contractului au fost depistate numeroase situații de decontare a unor lucrări neconforme, inexistente, executate la dimensiuni mai mici față de cele proiectate, toate aceste manopere fiind de natură să potențeze câștigul financiar al constructorului, concomitent cu realizarea unor lucrări de proastă calitate. În condițiile în care sumele decontate în cadrul proiectului se ridică la zeci de milioane de euro, reducerea costurilor de execuție prin întocmirea de devize false, ce atestă nereal respectarea parametrilor fizici, tehnici și calitativi proiectați, creează premisa obținerii de sume semnificative față de cele efectiv cheltuite, producând corelativ pagubă bugetului instituției publice.”
Potrivit procurorilor,” aceste activități de fraudare a sumelor din contract sunt rezultatul unei înțelegeri survenite între conducerea CJ Cluj și constructor, nefiind posibilă decontarea de lucrări nerealizate sau de dimensiuni reduse semnificativ față de cele proiectate (există situații în care celulele de depozitare a deșeurilor au fost construite mai mici și cu zeci de metri față de proiectul inițial și decontate conform proiectului, ceea ce atrage alte câștiguri, generate de drumurile de acces interioare mai scurte, instalații de dimensiuni mai mici, etc. toate fiind corelate în favoarea grupului de interese și în detrimentul banilor publici).”
Stațiile de transfer
Asocierea Confort SA Timișoara, Atzwanger SPA Bolzano Italia, Ladurner Impianti SRL și Vel Service SA avea în derulare în cadrul proiectului cu finanțare europeană și contractul ”Construire 3 stații de transfer”, contract care, în contextul intrării în insolvență a Confort SA Timișoara a fost de asemenea suspendat. Cele trei stații vor fi în Gherla, Huedin și comuna Mihai Viteazu.
Procurorii DNA Cluj notează că stațiile sunt costruite acum de o altă firme a lui Bene: ”În aceeași perioadă în care realizarea construcției Centrului de management al deșeurilor a fost subcontractată societății Construcții Napoca SA, numiții Uioreanu Horea și Oleleu Ioan, folosind exact aceeași modalitate de constrângere, sub presiunea încetării contractului, au reușit interpunerea în contract a societății Euro Proconsult SRL Cluj-Napoca, societate de asemenea deținută de omul de afaceri Bene Ioan, prin intermediul angajatului său Lengher Adrian.”
”În mod evident, pentru a păstra o aparență de legalitate, subcontractarea a fost dirijată către societatea Euro Proconsult, aparent neexistând vreo legătură între acest subcontractor și cealaltă firmă ce derulează lucrările majore din contractul cu finanțare europeană, însă nu doar relația angajat-patron dintre Lengher Adrian și Bene Ioan este cea care pune în evidență înțelegerile dintre aceștia sau împrejurarea că Lengher Adrian este desemnat manager de proiect al CMID. S-a constatat că (declarația 394 privind achizițiile și livrările), toate materialele de construcții puse în manoperă de Euro Proconsult SRL în cadrul construirii stațiilor de transfer, agregate minerale, carburanți, echipamente, servicii de transport, etc. sunt achiziționate de la societățile Construcții Napoca și Panpetrol, ambele aparținând lui Bene Ioan, ceea ce întărește indiciile privind direcționarea contractelor și pe cale de consecință a câștigurilor financiare către același grup de interese economice. ”
Drumul de acces
Construcții Napoca realizează și drumul de acces la CMID în baza unui alt contract. ”În cursul lunii mai 2013, la nivelul CJ Cluj a fost demarată procedura de licitație publică pentru desemnarea constructorului drumului de acces la CMID, sens în care există indicii temeinice că numiții Uioreanu Horea și Oleleu Ioan au acționat pentru favorizarea societății Construcții Napoca, furnizând lui Bene Ioan informații ce nu sunt destinate publicității, anume date privind ofertele celorlalți participanți, pentru a facilita câștigarea licitației. În aceste condiții, în iunie 2013 SC Contrucții Napoca a adjudecat licitația cu suma de 1,7 milioane lei, cu 1 milion lei sub nivelul estimat de beneficiar. Ulterior, în cadrul mai multor ședințe de consiliu județean, interesele Construcții Napoca au fost bine reprezentate de cei doi lideri ai instituției alături de Rațiu Mariana, aceștia propunând și susținând necesutatea suplimentării volumului de lucrări (dublarea valorii ofertate și contractate) sub pretextul unor erori de proiectare inițială, demersul lor disimulând intenția de maximizare a profitului constructorului, lucrările suplimentare aprobate nefiind nici necesare și, ca atare, nici executate”, se arată în documentul DNA.
Potrivit anchetatorilor, Uioreanu și Oleleu se întâlneau cu Bene pe ascuns: ”Datele privind susținerea afacerilor firmelor deținute de Bene Ioan sunt confirmate și prin alt palier al conduitei lui Uioreanu Horea și Oleleu Ioan, care realizează constant întâlniri oculte cu omul de afaceri Bene Ioan, derulate în spații atent controlate de aceștia (spre exemplu într-un separeu din cadrul unui restaurant deținut de Bene Ioan), pentru a se sustrage oricărui control din partea autorităților. Acest gen de relații confirmă suspiciunile privind susținerea intereselor omului de afaceri, în condițiile în care, întâlnirile de acest fel al conducătorilor CJ Cluj au loc de regulă transparent, la sediul instituției publice, fiind urmate de conferințe sau declarații de presă, fiind evident intereseul mediatic al contractelor derulate ce au impact major asupra comunității, în toate planurile (economic, social, de mediu).”
Consolidarea terenului
Pe parcursul lucrărilor la CMID, membri ai aparatului de specialitate al CJ Cluj au constatat că s-a excavat ilegal pământ, care ulterior a fost găsit la lucrările de la Aeroport, efectuate tot de Construcții Napoca. Potrivit specialiștilor din Consiliul Județean, excavările au dus la alunecări de teren în zona viitorului Centru de deșeuri, motiv pentru care s-a comandat și o expertiză. Pentru a stopa alunecările, CJ a organizat licitație pentru consolidarea zonei, care culmea a fost câștigată tot de firma lui Bene. “La data de 28 ianuarie 2014, la nivelul CJ Cluj a avut loc o licitație privind consolidarea zonei afectate de alunecările de teren la Centru de Management Integrat al Deșeurilor în valoare de 7,9 milioane lei la care a participat și firma omului de afaceri Bene Ioan ce a fost declarată câștigătoare. Semnificativ este faptul că, atât anterior, cât și ulterior licitației, președintele CJ Cluj Uioreanu Horea l-a căutat insistent pe omul de afaceri Bene Ioan, cei doi întâlnindu-se la locuința omului de afaceri în seara de 29 ianuarie 2014.”, au precizat procurorii DNA Cluj.
Un comentariu
Pingback: EURO PROCONSULT: firmă de arhitectură cu doar doi angajaţi şi datorii de 8,68 milioane lei – SUPERVIZOR.ro