fbpx

Pensionar condamnat pentru că i-a trimis prietenului unei tinere poze nud cu aceasta de când avea 16 ani

Un bărbat a fost condamnat la 150 de zile-amendă pentru că i-a trimis prietenului unei tinere poze nud cu aceasta de când avea 16 ani. De asemenea, inculpatului i s-a interzis să comunice sau să se apropie de persoana vătămată timp de 5 ani

Judecătoria Aiud l-a condamnat recent pe un pensionar pentru că violarea vieții private. Mai exact, inculpatul i-a trimis, prin Facebook Messenger, prietenului unei tinere fotografii în care aceasta apărea dezbrăcată. Pensionarul o fotografiase, în 2011, când tânăra avea 16 ani, într-o cameră de hotel. Din dosar rezultă că cei doi au și întreținut relații sexuale atunci, având o relație sentimentată. Când fata a pus punct relației, în 2012, bărbatul a amenințat-o că va trimite pozele la școala unde învăța. Adolescenta a depus plângere penală pentru șantaj, dar în 2013, un procuror a dispus clasare.

După ce nu a fost pus sub acuzare pentru întreținere de relații sexuale cu o minoră și a scăpat de acuzația de șantaj, pensionarul tot nu s-a cumințit. Astfel, potrivit rechizitoriului, în 2015, văzând pe Facebook cu cine are o relație tânăra, inculpatul l-a contactat pe messenger și i-a trimis câteva fotografii din 2011 cu tânăra dezbrăcată în camera de hotel.

”În perioada august-septembrie 2015, inculpatul M. P.-I a aflat de pe  rețeaua de socializare Facebook că persoana vătămată T. I. N avea o relație de  prietenie cu martorul D. C-A astfel că l-a contactat pe  acesta din urmă și i-a cerut prietenia, iar martorul a acceptat. După o perioadă de timp, inculpatul M. P.-I i-a scris martorului D.C-A că în trecut avusese  o relație intimă cu persoana vătămată iar pentru a-i demonstra acest lucru, după circa o lună de zile, în perioada septembrie – octombrie 2015, inculpatul M. P.-I , fără a avea acordul persoanei vătămate, a trimis (difuzat) martorului D.C-A pe chat-ul rețelei Facebook mai multe fotografii, în număr de 6-7, dintre cele efectuate în camera de hotel de inculpat în zilele de 10.12.2011 și 11.01.2012 persoanei vătămate T.I.N în care aceasta apărea nud. Martorul D.C.A a arătat acele fotografii persoanei vătămate, iar apoi le-a șters.”, se arată în rechizitoriu.

Inculpatul a recunoscut în instanță faptele și a cerut să fie judecat în procedura de urgență. Instanța de fond l-a condamnat la 150 de zile-amendă și a stabilit o sumă de 10 lei pentru o zi-amendă, inculpatul fiind obligat să plătească o amendă în cuantum de 1500 de lei. De asemenea, instanța i-a interzis inculpatului dreptul de a comunica cu/de a se apropia de persoana vătămată pe o perioadă de 5 ani.

 

În motivarea sentinței se arată că ”instanța apreciază că fapta inculpatului prezintă un grad de periculozitate mediu,  dedus din împrejurarea și modul efectiv de comitere a acesteia, respectiv a distribuit pe rețeaua de socializare fotografii indecente cu persoana vătămată, scopul fiind unul josnic.

În ce privește persoana inculpatului, acesta are studii liceale, este divorțat, pensionar și nu a mai avut contact cu legea penală.

Referitor la atitudinea pe care a avut-o față de fapta săvârșită, inculpatul, atât în faza de urmărire penală, cât și în fața instanței a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea infracțiunii.

Având în vedere toate aceste considerente, instanța va aplica inculpatului pedeapsa amenzii penale orientată spre media limitelor de pedeapsă reduse conform art. 396 alin. 10 C. pr. pen., considerând că această pedeapsă va atinge scopul și în aceeași măsură funcția ei educativă. În ceea ce privește modalitatea de individualizare a executării, instanța apreciază că doar executarea efectivă a pedepsei ar duce la realizarea scopului acesteia.

Cu privire la pedepsele accesorii și complementare, având în vedere modul de comitere a infracțiunii, precum și atitudinea persoanei vătămate care nu s-a constituit parte civilă în cauză, însă a arătat că vrea doar să fie lăsată în pace de către inculpat”

Sentința poate fi atacată cu apel.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina