fbpx

Conferință cu specialiști în drept fiscal-penal. Avocat: ”Fiecare profan crede că este expert în drept”

Specialiști în drept fiscal-penal au participat, astăzi, la o conferință profesională organizată de Baroul Cluj și centrul teritorial INPPA Cluj-Napoca. Printre vorbitori au fost și invitați dinafara Clujului, precumIonița Cochințu, magistrat asistent la Curtea Constituțională și profesorul Radu Bufan de la Universitatea București și Universitatea de Vest Timișoara.

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a vorbit primul în deschiderea conferinței: ”Vă mulțumesc pentru faptul că v-ați manifestat interesul pentru această ideea de-a noastră de a organizat o conferință pe drept fiscal – drept penal. De fapt, ideea a fost a Baroului să organizăm conferința, tema și modalitatea de compunere a conferinței a fost a colegilor nostri Ciprian Păun și Cosmin Costaș, cărora le mulțumesc pentru acest format și acest conținut. Avem invitați de seamă cărora le mulțumesc în numele Baroului și a centrului INPPA. Mă refer la domnul profesor Bufan, pe care presupun că mulți dintre noi îl cunoaștem probabil astăzi pentru prima dată, în rest experiența și expertiza dânsului demult este folosită de practicienii dreptului în domeniul fiscal și cel al insolvenței. De asemenea, invitat dinafara Clujului în primul panel o regăsim pe doamna Ionița Cochințu, cadru didactic asociat la Universitatea București și magistrat asistent al Curții Constituționale, căreia îi mulțimim și îi urăm bun venit la Cluj”

Directorul INPPA Cluj-Napoca, Ioana Stanca Gidro, a spus mai întâi o glumă: ”O persoană intră într-o librărie și întreabă: Aveți cartea ”Secretul bogăției rapide”. I se răspunde: Sigur, dar se vinde numai la pachet cu codul penal”. Ulterior, șefa INPPA Cluj a vorbit despre cel mai scurt discurs motivațional.

”Politicienii ne inundă cu acte normative”

”Cel mai scurt discurs motivațional, pe care l-am găsit de mai multe ori pe internet, apare a fi cel al directorului de la Coca Cola, care spre sfârșitul carierei a ajuns la concluzia pe care o veți deduce din discursul pe care vi-l citesc: Imaginați-vă viața ca pe un joc în care jonglați cu cinci mingi în aer. Acestea sunt: munca, sănătatea, familia, prietenii și spiritul. Iar voi încercați să le păstrați pe toate în aer. Veți înțelege foarte curând că munca este o minge de cauciuc. Dacă o veți scăpa, va reveni la voi. Dar celelalte patru sunt bile de sticlă. Dacă veți scăpa vreuna dintre ele, aceasta ar putea fi definitiv afectată, crăpată, zgâriată sau chiar distrusă. Trebuie să înțelegeți asta și să acționați în consecință. Munciți eficient în timpul orelor de muncă și plecați de la birou la timp, acordați timpul necesar familiei voastre, prietenilor și odihniți-vă îndeajuns. Valoarea are cu adevărat valoare doar atunci când este apreciată. 

Din păcate, profesia noastră nu prea ne permite să protejăm cele patru mingi de sticlă, cea de cauciuc practic acaparându-ne total una din mâini și fiind puși în situația de a jongla cu o singură mână celelate patru mingi de sticlă. Politicienii, după cum ați văzut, ne inundă cu acte normative. Suntem în situația în care apar acte normative cu sutele, apar modificări, rectificări, abrogări, ne obligă să fim mereu în gardă, să citim, să asimilăm, să interpretăm. Este imposibil pentru fiecare dintre noi să acopere așa o gamă largă, chiar dacă încearcă să se specializeze pe câteva domenii. Situație în care apelăm la colegii noștri care sunt specializați pe un anumit domeniu să ne pună la curent cu noutățile și cu modul în care văd ei interpretarea anumitor texte de lege, căci se pare că mai noi nu reușim să ne limită la una sau două interpretări, ci ajungem la vechea vorbă dacă sunt trei juriști apar cinci opinii. ”

Sufletul conferinței, avocatul fiscalist Ciprian Păun, a spus în deschidere:  Vă mulțumim foarte mult pentru prezența voastră aici. În primul rând adresez mulțumiri invitaților din exterior care și-au făcut timp să vină la Cluj. O să urmărim prezentări interesante, care vor aborda o perspectivă academică, dar și o perspectivă practică, Am dorit ca în cadrul acestei conferințe să punem mai mult accentul pe zona practică. Așa cum m-am uitat pe tematică vom insista poate prea mult pe procedură, semn că există serioase probleme din punct de vedere al interpretării normelor legale privind procedura fiscală.

Mă bucur că am reușit să adăugăm o perspectivă penală, pentru că în ultimul timp, cel puțin în dosarele foarte mari, discutăm mai mult decât un drept fiscal, discutăm despre un drept penal-fiscal sau fiscal-penal. Din această perspectivă, astăzi vom audia prezentările unor colegi care îmbună experiența catedrei cu experiența hotărârilor Curții Constituționale cu colegi care sunt practicieni. Îmi doresc să vedem un feedback din partea sălii. Mă bucur că în sală sunt foarte mulți magistrați. Cred că este numărul cel mai mare de magistrați pe care îl întâlnim la o conferință organizată de Barou în ultimii ani și acesta este un lucru chiar foarte îmbucurător. În același timp, salut prezența unor colegi care lucrează în cadrul structurilor Ministerului de Finanțe. Consider că acest lucru este foarte benefic.

Interesul fundamental al tuturor, în primul rând în calitate de contribuabil, este să generăm dezlegări cât mai corecte ale unor probleme de drept care ne suscită interesul. Vreau să mulțumesc și celorlalți colegi din alt profesii, anume lichidatori, experți contabili, consultanți fiscali, care sunt în sală astăzi, tocmai pentru a vedea și perspectiva juridică.”

Pornind de la vorba spusă de avocata Gidro Stanca că unde sunt trei juriști, sunt cinci păreri, Păun a adăugat: ”Trăim într-o vreme în care sunt cinci persoane care toate se pricep la drept. Asta este marea problemă pe care o avem noi, a contemporaneității. Suntem în zona manelismului juridic, în care fiecare profan crede că este expert în drept. Din păcate, în ultimul timp, toată lumea este expertă în drept penal, dar eu spun că aceste conferințe și aceste dialoguri între diferite profesii sunt benefice tocmai pentru a ajuta să interpretăm cât mai bine lucrurile”

În final, Ciprian Păun a atras atenția că sunt tot mai puțini practicieni care scriu articole de specialitate.

Speakerii și temele lor (în ordinea din programul conferinței):

Prof. univ .dr. Radu Bufan, Universitatea București/Universitatea de Vest, Timișoara – Abuzul în dreptul fiscal.

Conf. univ. dr. Radu Chiriță, Universitatea Babeș-Bolyai – Cum poți comite evaziune fiscală fără să comiți și spălarea banilor!

Prof. univ. dr. Dacian Dragoș, Universitatea Babeș-Bolyai – Europenizarea procedurii administrative. Influența dreptului european asupra procedurilor administrative naționale.

Dr. Ionița Cochințu, cadru didactic asociat la Universitatea București și magistrat-asistent C.C.R. – Rolul ordonanțelor de urgență în procedura de infringement declanșată de către Comisia Europeană împotriva României pentru încălcarea prevederilor Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene

Conf. univ. dr. Cosmin Costas –  Evoluții recente în ceea ce privește calitatea de persoană impozabilă în materie de TVA

Conf. univ. dr. Ciprian Păun, Universitatea Babeș-Bolyai – Apărarea Marilor Contribuabili în epoca lui ANAF-Robin Hood. Cine ajunge pe listă?

Dr. Mirela Buliga, avocat Leaua & Asociații, București – Controlul Marilor Averi. Strategii de apărare a contribuabililor

Avocat dr. Călin Budișan – Expertiza fiscal-contabilă în procesul penal. Rolul ei. Perspectiva juridică

Dr. Georgiana Costin, coordonator al Grupului de Societăți de Contabilitate Contafiscal – Instrumentul expertizei judiciare fiscale și contabile în procedurile judiciare.

Sorana Cernea, coordonator al TPA Transilvania – Obiectivele expertizelor fiscale și contabile. Ce urmărim și care este scopul expertizei

Drd. Luisiana Dorbrinescu, Avocat Dobrinescu & Dobrev, București – Drepturi și obligații esențiale pentru mecanismul TVA, în viziunea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Avocat Florin Bulieris – Limitele investirii instanței de contencios fiscal în ipoteza atacării deciziei de suspendare a soluționării contestației fiscale

Avocat, asist. univ. dr. Septimiu Puț – Remediul împotriva unui final fatidic subit: suspendarea actului administrativ-fiscal

Avocat drd. Tudor Vidrean-Căpușan – Relevanța și importanța procedurii preliminare în dosarele fiscal-penale

Avocat Mihai Lăpușan – Labirintul procedurilor. Între suspendarea soluționării contestației și ÎCCJ. Aspecte practice

Lector univ. dr. Daniel Nițu – CJUE – prescripţia şi evaziunea fiscală. Taricco bis

Avocat Mihai Neamț – De lege ferenda-complete mixte în penalul-fiscal. Necesitate sau lux

Avocat Anatol Pânzaru – Aspecte specifice în litigiile de evaziune fiscală

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina