fbpx

Oficial. Proiectul care modifică pensiile de serviciu ale magistraților. Ce se schimbă

Proiectul publicat de Ministerul Muncii arată că se va ține cont de vechimea minimă de 25 de ani doar în funcțiile de magistrat sau personal de specialitate asimilat magistraților, iar cuantumul pensiei va fi 80 la sută din media indemnizațiilor și sporurilor cu caracter permanentn din oricare 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Acum este 80 la sută din ultima lună.

Legea privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu prevede:

Art.I. Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 din 16 noiembrie 2022 se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. Alineatul (1) al art. 211 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la inalta Curte de Casaţie si Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării, actualizate la această dată prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional. Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Stabilirea bazei de calcul în condițiile prezentului alineat se face la cererea beneficiarului dreptului de pensie, depusă la angajator.

(Forma actuală – Articolul 211 (1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituțională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și la Curtea Constituțională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult se pot pensiona la cerere și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.)

Derogarea temporară

Articolul II din proiectul legii de modificare prevede că până în 2027 se va ține cont și de o vechime maximă în alte funcții juridice:

 ”Prin derogare de la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor până în anul 2027, la calculul condiţiei de vechime de 25 de ani se poate lua în considerare etapizat, în funcţie de anul pensionării, şi o perioadă maximă în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor a indeplinit funcţiile de judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate jtiridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, după cum urmează:

Anul pensionării

Vechimea maximă în funcţiile asimilate de judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult

2023

5 ani

2024

4 ani

2025

3 ani

2026

2 ani

2027               1 an

Art. III. (1) in termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate in plată se recalculează potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. In termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu au obligaţia de a transmite casei teritoriale de pensii ori sectoriale competente adeverinta emisă de angajator cu baza de calcul raportată 1a perioada de activitate pentru care optează beneficiarul de pensie de serviciu, în caz contrar angajatorul va emite o adeverinţă cu baza de calcul aferentă ultimelor 12 luni de activitate anterior eliberării din funcţie, actualizată la media veniturilor nete ale unui judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică aflat în activitate, în condiţii identice de functie, vechime şi grad profesional.

(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se plăteşte de la data de intâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare prevăzute la alin. (1).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.48 MB]

Comments

comentarii

O femeie angajată în Armată a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată că şi-a bătut crunt fetiţa în vârstă de doar două luni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns