Acasă » ȘTIRI » O martoră principală din dosarul lui Cherecheș, acuzată de mărturie mincinoasă, a fost achitată!

O martoră principală din dosarul lui Cherecheș, acuzată de mărturie mincinoasă, a fost achitată!

Martora din dosarul primarului băimărean Cătălin Cherecheș, trimisă în judecată de DNA sub acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, a fost achitată la Tribunalul Cluj. Aceasta arătase în declarația ei că denunțătorul Cristian Șpan a mințit în legătură cu o sumă de bani depusă în bancă.

Martora Erika Gabriela Czigler, după audiera căreia în instanță procurorul DNA Cluj Ionuț Vasile s-a sesizat imediat pentru mărturie mincinoasă, a fost achitată de Tribunalul Cluj în 7 februarie.

Soluția pe scurt: ”În temeiul art. 396 al. 5 Cod de Procedură Penală rap. la art. 16 al. 1 lit. a Cod de Procedură Penală achită pe inculpata: CEG pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă prev. de art. 273 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunile de favorizarea făptuitorului în formă continuată prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi mărturie mincinoasă în formă continuată prev. de art. 273 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal), deoarece fapta nu există.

În baza art. 275 al. 3 Cod de Procedură Penală cheltuieli judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării acţiunii penale faţă de inculpata CEG rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu reprezentantul Parchetului şi cu inculpata. Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 februarie 2019, în lipsa participanţilor.”

Martora a fost trimisă în judecată în decembrie 2017, ca urmare a declarației din 14 iunie 2017 de la procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Declarația este favorabilă primarului și în defavoarea denunțătorului Cristian Șpan, care i-a fost șef femeii la firma EMM. Martora a povestit cum a fost trimisă la bancă de Șpan cu o sumă mare de bani (7-8 mii lei). Denunțătorul declarase ca banii au fost dați unei alte martore din dosar, apropiată de Cherecheș.

”Nu l-am întrebat pe Șpan nimic în legătură cu această sumă de bani pentru că potrivit cutumei, în momentul în care am ajuns în bancă l-am sunat la telefon și i-am dat-o la telefon pe angajata băncii pentru a-i comunica acesteia ce să facă cu suma de bani în discuție. Este vorba de BRD sucursala Baia Mare. Angajata BRD mi-a preluat banii, a operat tranzacția, mi-a eliberat un ordin de plată pe care eu nu l-am semnat, neavând drept de semnătură în bancă. Nu m-a interesat să citesc mențiunile inserate în acel O.P.”, a declarat Czigler.

Acesta a depus la dosar și înscrisuri, documente bancare, comerciale care atestau ori semnătura lui Șpan, ori faptul că în anumite cazuri folosea o ștampilă cu semnătură pentru a fi reprezentat la bănci sau alte instituții, uzând în fapt de maniere ilegale, respectiv falsuri.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns